Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

«Τους αγωνιστές του λαού και του Κόμματός μας τους τιμάμε κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας» (ΦΩΤΟ)



Πάνω στα περήφανα Άγραφα, στο Παλιοζωγλόπι Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε το πολιτικό μνημόσυνο του Χαρίλαου Φλωράκη, 14 χρόνια μετά το θάνατό του, που διοργάνωσε  η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Στο χαιρετισμό του (διαβάστε εδώ) ο Θοδωρής Κωτσαντής, γραμματέας του Συμβουλίου Θεσσαλίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,  τόνισε την ανάγκη οι νέοι κομμουνιστές να κρατήσουν σαν κόρη οφθαλμού τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη προς τους νέους της ΚΝΕ στο 8ο Συνέδριό της: «Στην πορεία της ζωής σας και του αγώνα σας -έλεγε- θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, άνοδο του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα "άγονα" χρόνια, τα χρόνια της μονότονης καθημερινής δουλειάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα. Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή: Να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό στην καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει. Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει».

Τελικά τι στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο, εκεί που κατεβαίνουν κομμουνιστές;

 
 
Θέλει ο Πασόκος να κρυφτεί και οι εκλογές δεν τον αφήνουν
Ας εξετάσουμε την περίπτωση αυτή βήμα-βήμα:

Πρώτο βήμα: ο λαός προδίδει το μεγάλο ηγέτη, που τον έσωσε από την πείνα και τα μνημόνια, αλλά έμειναν πίσω οι νόμοι τους να τα θυμίζουν. Ντροπή, τόση αχαριστία, όνειδος σε όσους δεν εκτίμησαν τον ευεργέτη, και τώρα οι ευεργεσίες του είναι λέει υπό αίρεση, γιατί θα τις έδιναν μόνο αν ξαναβγεί, με αντάλλαγμα. Δεν είστε λαός εσείς. Κάλλιο να φύγετε όλοι μετανάστες και να βρίζουμε αυτούς που πάνε στην ΕΕ και ψηφίζουν τους κομμουνιστές, άκουσον-άκουσον!

Δεύτερο βήμα: μην τολμήσει κανείς να μη στηρίξει το Νάσο (όχι το Γαλακτερό, τον Ηλιόπουλο) και τη Ρένα Δούρου, η οποία -κοίτα να δεις τι σύμπτωση- παρέδωσε έργο μέχρι και τώρα, μία μέρα πριν τις εκλογές, γιατί θα γίνει χαμός, σεισμός, νεοφιλελευθερισμός και θα χάσουμε τον επίγειο παράδεισο και τις κατακτήσεις που ανοίγουν τον τρίτο δρόμο προς τη σοσιαλιστική μετάβαση.

Μόνο το ΚΚΕ


Δεν πρόλαβαν καλά καλά να προκηρυχτούν οι εκλογές τον Ιούλη και από διάφορες πλευρές ξεκίνησαν τα περί «χαμένης ψήφου» σε κόμματα όπως το ΚΚΕ, αφού «στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση». Δεν ξέρουμε αν θα τους διευκόλυνε στις εκλογές να συμμετέχουν μόνο δύο κόμματα, για να μη δυσκολεύεται ο λαός στην επιλογή της επόμενης κυβέρνησης. 'Η μόνο κόμματα - δεκανίκια και μίας χρήσης, για να εκτονώνεται η δυσαρέσκεια και να σπάει πού και πού η μονοτονία με καμιά συγκυβέρνηση. Είναι όμως στο χέρι του λαού να τους τρίψει στη μούρη τέτοια άθλια επιχειρήματα και ειδικά αυτό της «χαμένης ψήφου». Γιατί οι εκλογές σίγουρα βγάζουν κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι από χέρι αντιλαϊκή. Και μπορεί η «αγωνία» των αφεντικών να είναι με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουν ταχύτερα οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, για τους εργαζόμενους όμως και το λαό θα πρέπει το κριτήριο να είναι το εντελώς αντίθετο: Με την ενίσχυση ποιου κόμματος θα δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για να μπουν εμπόδια στην πολιτική που τους συνθλίβει, να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους από καλύτερες θέσεις, να φωτιστεί καλύτερα η προοπτική της αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες με εργατική - λαϊκή εξουσία. Αυτό το κόμμα είναι μόνο το ΚΚΕ. Κι εκεί είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό.

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, πού πήγαν οι άλλοι – Περί πολλών και πλειοψηφίας



Το μνημόνιο – αντιμνημόνιο μας άφησε χρόνους, αλλά θέλουμε κάτι ευρύτερο, πιο γενικό, ακόμα πιο κούφιο. Κι η δημιουργική ασάφεια είναι το όπλο μας. Αυτό του Αλέξη, που μιλάει στο όνομα των “πολλών”.

-Ποιοι είμαστε εμείς; Αυτοί, 1-0

-Ποιοι είναι οι άλλοι; Εμείς είμαστε οι άλλοι


-Ποια είναι η βασική αντίθεση; Πρόοδος – συντήρηση.


-Είμαστε πολλοί, είμαστε δυο, είμαστε τρεις. Ναι, αλλά ποιοι είμαστε;

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα: Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ!


Eurokinissi
«Κανένας εφησυχασμός. Τώρα, όλες και όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ! Αυτή είναι και η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό». Με τις φράσεις αυτές έκλεινε η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της τριπλής εκλογικής μάχης της περασμένης Κυριακής.
 Ενα αποτέλεσμα που, μαζί με την αναγγελία διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον επόμενο μήνα, έδειξε ότι επίκειται κυβερνητική εναλλαγή, με τη ΝΔ να παίρνει σημαντικό προβάδισμα από τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το αφήνει η «πρώτη φορά αριστερά».

Μπροστά στη νέα αυτή εκλογική μάχη, με την πόλωση να εντείνεται πάνω σε παλιά και νέα διλήμματα παρόμοιας κοπής, εντείνεται και η φιλολογία της «χαμένης» ψήφου για το λαό, με τα παπαγαλάκια των αστικών κομμάτων να χαρακτηρίζουν ως τέτοια εκείνη που δεν πέφτει στον κορβανά των αυριανών και σημερινών κυβερνώντων ή των πρόθυμων συνεργατών τους (π.χ. ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ). Στόχος τους είναι επίσης όσοι προβληματίζονται ή ταλαντεύονται, όσοι βλέπουν ότι δεν οδηγεί πουθενά η στήριξη των κυβερνητικών εναλλαγών, να μην κάνουν το βήμα, να παραμένουν έστω και με βαριά καρδιά εγκλωβισμένοι στο ψευτοδίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.