Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Κυβερνητικά πανηγύρια για την ανεργίαΠανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία το μήνα Απρίλη, που παρουσίασε μείωση δύο μονάδες, και έκρινε σκόπιμο να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση υπό τον τίτλο: «Σημαντικά σημεία ανάκαμψης δείχνει η αγορά εργασίας»! Την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, με τελευταίο επεισόδιο την υπόθεση των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», όπου η τύχη 13.000 εργαζομένων κρέμεται από μια κλωστή κυριολεκτικά. 
 
Οταν ένας στους τέσσερις του εργατικού δυναμικού διαθέσιμους για εργασία δεν βρίσκουν δουλειά. Οταν και αυτές οι θέσεις που δημιουργούνται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (55%) είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, είναι τουλάχιστον προκλητικό να βγάζεις ανακοινώσεις - πανηγυρικούς. 
 
Και είναι ακόμη πιο προκλητικό να ανακαλύπτεις «σημαντικά σημεία ανάκαμψης», όταν τα πραγματικά σημάδια στην αγορά εργασίας είναι η μετατροπή της σε εργασιακή ζούγκλα, με καθημερινές απολύσεις, συστηματική μη καταβολή δεδουλευμένων, εργοδοτικούς εκβιασμούς και απειλές, εντατικοποίηση και μισθούς πείνας. 
 
Κυβερνητική προπαγάνδα στρατευμένη στο να στηρίξει το στόχο της ανάκαμψης, που δήθεν θα φέρει τη λαϊκή ευημερία. 
 
Μόνο που υποτιμά τους εργαζόμενους η κυβ΄ρνηση εάν νομίζει πως με προπαγανδιστικές πομφόλυγες θα αποκρύψει το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη περνά μέσα από συγχωνεύσεις, εξαγορές και πτωχεύσεις, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που οδηγούνται στην ανεργία ή πετσοκόβονται τα δικαιώματά τους.

Επικίνδυνες αποφάσεις


 
 
 
Και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στην ατζέντα της 27ης Συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται από χτες στη Βαρσοβία, μπορεί να καταλάβει τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που είναι μπροστά. Το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της μετατόπισης της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά, συγκεντρώνει και μετακινεί μεγάλο αριθμό ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονων όπλων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, ολοκληρώνει την εγκατάσταση της ονομαζόμενης «πυραυλικής ασπίδας», με βάσεις στη Ρουμανία, στην Πολωνία και ναυτική στήριξη, για να έχει το «πλεονέκτημα» του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, μονιμοποιεί και ενισχύει τη ναυτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ισχυροποιεί την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ, που μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιοποίησε τη «Νέα 

Παγκόσμια Στρατηγική» της για την «ασφάλεια», η οποία αναβαθμίζει τη στρατιωτική της εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Το δολοφονικό χέρι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων παίρνει «θέσεις μάχης» για τους νέους γύρους αντιπαράθεσης που τροφοδοτούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι μεγάλες δυσκολίες των καπιταλιστικών οικονομιών να επανέλθουν από την καπιταλιστική κρίση.