Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Κάθε άνθρωπος με όποια «ταυτότητα φύλου» να έχει όλες τις προϋποθέσεις εργασίας και ασφάλισης

 

Συνέντευξη στο περιοδικό «Antivirus» και τον Β. Θανόπουλο

 

 

Παρατίθεται η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο περιοδικό «Antivirus» και τον Β. Θανόπουλο:

 

- Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ελλάδα; Ποιες πρωτοβουλίες δεσμεύεστε να αναλάβετε προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσκολίες αυτές;

- Είναι αλήθεια ότι άτομα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό, τρανς, intersex έχουν βιώσει στο οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό, γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον τους απαράδεκτη συμπεριφορά ταπείνωσης, απομόνωσης, βίας, που φθάνουν ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις ή ωθούν ένα νέο άνθρωπο σε αδιέξοδα, στον αυτοτραυματισμό, στην αυτοκτονία.

Όχι μόνο έχουμε καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές και πράξεις, αλλά πήραμε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών επιθέσεων. Επίσης, αντίστοιχες προτάσεις για την προστασία κάθε ανθρώπου από απαράδεκτες διακρίσεις, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, καταθέσαμε και στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή τους.

Όμως δεν μένουμε μόνο εκεί. Η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο, που υφίσταται την πολύμορφη βία και τις διακρίσεις, χτίζεται καθημερινά και σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παίρνουν πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο, γειτονιά, στους Φοιτητικούς Συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, καταγγέλλοντας συνεχώς τέτοια απαράδεκτα περιστατικά. Συμμετέχουν σε δράσεις καταδίκης τους, όπως στις κινητοποιήσεις στη δίκη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης κατά του Ζακ Κωστόπουλου.

Για την Θρησκεία



 

«O Ιησούς σηκώθηκε, ένιωσε μια άπειρη δύναμη να ξυπνά στο πνεύμα του, εκείνη την ώρα ήταν ικανός να κάνει τα πάντα, να διώξει το θάνατο από εκείνο το κορμί, να κάνει να επιστρέψει σ’ αυτό η ύπαρξη και το είναι του ακέραια, ο λόγος, η κίνηση, το γέλιο και το δάκρυ ακόμη, όχι όμως κι ο πόνος, μπορούσε να πει, Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή, όποιος σε μένα πιστεύει, ακόμη και νεκρός, θα ζήσει, και θα ρωτούσε τη Μάρθα. Εσύ το πιστεύεις αυτό, και εκείνη θα απαντούσε, Ναι, πιστεύω ότι είσαι ο γιος του Θεού που θα ερχόταν στον κόσμο, κι έτσι, αφού βρίσκονται όλα τα χρειώδη διαθέσιμα και παρατεταγμένα, η δύναμη και η δυνατότητα, η θέληση να τις χρησιμοποιήσει, το μόνο που λείπει είναι ο Ιησούς , κοιτάζοντας το εγκαταλειμμένο από την ψυχή του σώμα, απλώνοντάς του τα χέρια, δείχνοντάς του το δρόμο της επιστροφής, να πει, Λάζαρε, σήκω, κι ο Λάζαρος να σηκωθεί, γιατί ο Θεός το θέλησε, ακριβώς όμως εκείνη τη στιγμή, την πραγματικά τελευταία και έσχατη, η Μαρία η Μαγδαληνή βάζει το χέρι της πάνω στον ώμο του Ιησού και του λέει. Κανείς δεν έχει αμαρτήσει τόσο στη ζωή του που ν’ αξίζει να πεθάνει δυο φορές, και τότε ο Ιησούς άφησε τα χέρια του να πέσουν και βγήκε έξω να κλάψει».

    (Ζοζέ Σαραμάγκου , «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», εκδόσεις «Καστανιώτη»).

ΜέΡΑ25: «Αντισυστημικός» νεκροθάφτης της υγείας του λαού

 


Ενα παράδειγμα του τι σημαίνει για τον λαό η «ρεαλιστική ανυπακοή» του ΜέΡΑ25, είναι και οι θέσεις του για την Υγεία. Σταχυολογώντας από την επίσημη ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, διαβάζει κανείς διάφορες προτάσεις ...ρήξης. Τόσο ...ρηξικέλευθες, που είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να τις υιοθετούν ή να έχουν πανομοιότυπες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα: Οι θέσεις του προβλέπουν «Σχέση Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Για το ΜέΡΑ25, λοιπόν, ο ιερός και όσιος τομέας των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, που όλος ο λαός είδε τον παρασιτικό του ρόλο μέσα στην πανδημία, υπάρχει και συνεχίζει ανέγγιχτος την κερδοφορία του. Η επιχειρηματική δράση στην Υγεία καλά κρατεί. Τόσο ...«αντικαπιταλιστικά».

Επίσης προβλέπει: «Να παρέχουν ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένες ώρες απογευματινής εργασίας προς το Δημόσιο». Θεωρούν δεδομένη δηλαδή την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και προωθούν από άλλη σκοπιά την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ και θεσμοθετεί την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών.

* * *

Σε άλλο σημείο: «Εάν υπάρχει έλλειψη ειδικών, το σύστημα προσωρινά μπορεί να προσλάβει ανειδίκευτους γιατρούς με εμπειρία 5 ετών στο επάγγελμα ή ενός έτους σε νοσοκομείο». Δηλαδή, λευκές ποδιές να είναι και είμαστε ευχαριστημένοι... Τι διαφορά έχει αυτή η θέση με την πρεμούρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τη θεσμοθέτηση του «foundation year», δηλαδή της μονοετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης των απόφοιτων Ιατρικής σε κάποιο νοσοκομείο για να μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν για να μπαλώσουν τρύπες;

Όραμα των κομμουνιστών είναι να σπάσουμε τα δεσμά του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος

 

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα δημοσιεύεται στο Περιοδικό της Βουλής.

 

Παρατίθεται το κείμενο:  

 

«Το όραμα των κομμουνιστών, όλων των ανθρώπων που επιθυμούν και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, για να βγει ο λαός μας από τη μέγγενη της σημερινής βαρβαρότητας, δεν μπορεί να είναι άλλο από το να σπάσουμε τα δεσμά του σημερινού σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που βάζει τα κέρδη πάνω κι από την ανθρώπινη ζωή, που αναγκάζει τους εργαζόμενους, σε όλες τις χώρες, να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς δικαιώματα, τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της παραγωγής, όλες οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία. Τη σωστή πορεία, μιας κοινωνίας και οικονομίας, που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, των δικαιωμάτων των πολλών και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων. Βέβαια, "το μέλλον δεν θα 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"...

Το όραμά μας δεν είναι ένα "εγκεφαλικό" σχέδιο έξω από τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά πατάει σταθερά πάνω στις σύγχρονες δυνατότητες που δημιουργεί η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της αλματώδους αύξησης στην παραγωγικότητα της εργασίας. Όραμά μας είναι αυτές οι δυνατότητες να αντιστοιχίζονται και να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται.

Για να πάμε «αλλιώς»!

 

Πηγή: Associated Press

 

Επικαλούμενοι την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και «ευαγή» ιδρύματα του κεφαλαίου προβλέπουν «αβεβαιότητες» για τα επόμενα χρόνια, κυρίως αναιμική ανάκαμψη και κινδύνους για μια νέα συγχρονισμένη κρίση.

Οι εκτιμήσεις τους αξιοποιούνται στους προεκλογικούς εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «κυβερνητική σταθερότητα», ως αναγκαία προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει η οικονομία στις «μεγάλες προκλήσεις» που είναι μπροστά.

Μια ματιά όμως στις εκθέσεις του ΔΝΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η «σταθερότητα» για την οποία κόπτονται - και στο έδαφός της εξυφαίνονται κυβερνητικά σενάρια όλων των αποχρώσεων - μόνο μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια σημαίνει για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.