Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

«Πάλη σκληρή, αδιάκοπη, ανελέητη ενάντια στους ξένους καταχτητές και ενάντια στους ντόπιους φασίστες κι’ εθνοπροδότες»

 

ΤΑ ΟΓΔΟΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΠΟΝ

Ο πρόεδρός της, ο καθηγητής Γεώργιος Κ. Γεωργαλάς εκφωνεί τον λόγο του «Μιλάει η ηρωική μας Αθήνα», ως Εθνοσύμβουλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)

 

Ο πρόεδρος της ΕΠΟΝ, ο καθηγητής Γεώργιος Γεωργαλάς, μιλάει από το βήμα της Β' Συνδιάσκεψης της αντιστασιακής οργάνωσης, στη Θεσσαλία (7 Ιούλη του 1944)
Ο πρόεδρος της ΕΠΟΝ, ο καθηγητής Γεώργιος Γεωργαλάς, μιλάει από το βήμα της Β' Συνδιάσκεψης της αντιστασιακής οργάνωσης, στη Θεσσαλία (7 Ιούλη του 1944)
(Τρίτο μέρος)

Ο καθηγητής του Βουνού Γεώργιος Κ. Γεωργαλάς δεν οχυρώνεται πίσω από την πανεπιστημιακή έδρα του, η οποία του δίνει την εξουσία ώστε προνομιακά να συνομιλεί με τις δοσιλογικές κυβερνήσεις της κατοχής, αλλά κι εκείνες μετά τον πόλεμο.

Ο,τι αρνείται να πράξει ο αντιστασιακός επιστήμονας, το επιλέγουν οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του. Γι' αυτό απολύεται από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας - στη θέση του διορίζεται ο καθηγητής Ορυκτολογίας & Γεωλογίας Γεώργιος Βορεάδης (1889-1967) - όπως γράφαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας το αφιέρωμα στον πρόεδρο του ΚΣ της ΕΠΟΝ.

 

Ο μαχητής δάσκαλος στο πλευρό των φοιτητών του

Στην πράξη, κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ξεμπροστιασμένα εμφανίζονται ως διώκτες του αντιφασιστικού αγώνα του λαού, που δίνεται στα πεδία των μαχών.

Σ' αυτά τα αιματοβαμμένα χώματα, μπαινοβγαίνει ο ανυπόδητος δάσκαλος της ανιδιοτέλειας, διακινδυνεύοντας τη σωματική του ακεραιότητα, γιατί θέλει να υπερασπιστεί τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών του για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στους νέους καιρούς, χωρίς τις προκαταλήψεις και τις απορρίψεις του παρελθόντος.

Αυτά τα παιδιά πολεμάνε και τραγουδάνε, γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η γνώση, όταν δεν υπηρετεί το δίκιο του λαού, παραμένει γράμμα νεκρό. Γι' αυτό τα τραγούδια τους δεν είναι ποτέ λυπητερά, γιατί εμφορούνται από τη χαρά του οργανωμένου πάθους. Μ' ένα χαμόγελο στα χείλη, αυτά τα φωτισμένα πρόσωπα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, γιατί ανήκαν στην πρωτοπόρα οργάνωση της ΕΠΟΝ.

Το πόρισμα έχει βγει...


ΠΡΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023


Ηταν συγκλονιστικά τα απεργιακά συλλαλητήρια την περασμένη Τετάρτη. Πώς να σταθεί απέναντι σε αυτό το ποτάμι οργής το θράσος του ...«ανθρώπινου λάθους»;

Πώς να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες «όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα», προωθώντας την αντιλαϊκή πολιτική της «απελευθέρωσης»;

Ο,τι μαγειρέματα και να κάνουν, το «πόρισμα» έχει βγει.

Εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε τους σύνθημα, ονοματίζουν ξεκάθαρα τον ένοχο: Κέρδη, κράτος, σύστημα, επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβερνήσεις...

* * *

Τον «μουντζούρη» παίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, που αποκάλυψε το έγκλημα στα Τέμπη.

«Φταίμε», λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Οικονόμου, αλλά... ο «σοκαριστικός διάλογος (σ.σ. του σταθμάρχη) δείχνει τις ευθύνες» κ.λπ. κ.λπ.

«Συγγνώμη» ζητάει ο Γεραπετρίτης και μετά αναλύει τις ...«πλημμέλειες σε τρία επίπεδα».

«Ε φταίμε κι εμείς λίγο», λέει η Γεροβασίλη, αλλά μόνο για 4 χρόνια... Από κει και έπειτα, φταίνε τα ...ρουσφέτια του ΟΣΕ. «Χάιδεμα» δηλαδή της βολικής θεωρίας του ανθρώπινου λάθους...

* * *

Τους ξελάσπωσε όλους πάντως ο Μητσοτάκης στο υπουργικό.

«Ολοι φταίμε», είπε και κάπως έτσι ο μουντζούρης κατέληξε στον «συνήθη ύποπτο»: Τους εργαζόμενους και τον λαό...

Το επιβεβαίωσε και η Εριέττα, της γνωστής οικογένειας των Λάτσηδων.

«Κάπου φταίμε και εμείς», διαπίστωσε, αηδιασμένη επειδή στα συλλαλητήρια της περασμένης Τετάρτης κάποιοι «έβριζαν το κεφάλαιο και τον ιδιωτικό τομέα»...

Πιπέρι στο στόμα των σαρδανάπαλων!

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΣΕΕ ΣΤΟ 38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Το ένα εκατομμύριο ευρώ, το fund, τα επιτόκια και οι καρεκλομαχίες

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τίμιοι συνδικαλιστές, έχουν αποκαλύψει και καταγγείλει τη σαπίλα και τον εκφυλισμό που εκπροσωπούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και ήρθε σήμερα, το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αυτή η άθλια ιλαροτραγωδία να επιβεβαιώσει πλήρως όσα καταγγέλλουν. Τώρα που άλλαξαν οι «άνεμοι» και οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, βγάζουν τα μάτια τους για τις καρέκλες και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές, τώρα όλη η σαπίλα και ο εκφυλισμός βγήκε στον αφρό.

Στην τρίτη μέρα του Συνεδρίου αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτοί που παριστάνουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ελέγχουν και διαχειρίζονται οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, δεν έχουν καμία σχέση με εργατική συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη της χώρας για να οργανώσει τον αγώνα της και να διεκδικήσει όσα τους αξίζουν. Είναι ένα παραμάγαζο των εργοδοτών και των κυβερνήσεων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 11 - 12 Μάρτη

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 11 - 12 Μάρτη:

 

  • Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις: Ελπίδα οι αγώνες λαού και νεολαίας! Γιατί οι ζωές μας δεν κοστολογούνται.
  • Τα κέρδη τους κίνδυνος - θάνατος για το λαό!: Όλοι στο συλλαλητήριο την Κυριακή. Συνέχεια με πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη.