Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δήλωση του Υπ. Εξ. της Κούβας σχετικά με την έκθεση του State Department

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας

Στις 30 Απριλίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε την Έκθεσή του για το 2013 σχετικά με την Τρομοκρατία ανά χώρα, όπου η Κούβα αναφέρεται και πάλι εντελώς παράλογα ως "Κράτος υποκινητής της τρομοκρατίας", για τριακοστή δεύτερη φορά.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει στην ίδια του αυτήν Έκθεση ότι το 2013 "η Κυβέρνηση της Κούβας υποστήριξε και φιλοξένησε διαπραγματεύσεις μεταξύ των FARC (των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας) και της Κυβέρνησης της Κολομβίας, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών", ότι "δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η κουβανική Κυβέρνηση έχει παράσχει οπλισμό ή παραστρατιωτική εκπαίδευση σε τρομοκρατικές ομάδες", και ότι "μέλη της ΕΤΑ που διέμεναν στην Κούβα μεταφέρθηκαν με τη συνεργασία της ισπανικής Κυβέρνησης".

Ακόμα κι έτσι όμως, η λογική επιβάλλει για μιαν ακόμα φορά εκτιμήσεις πολιτικού χαρακτήρα και την ανάγκη να αιτιολογηθεί πάση θυσία ο αποκλεισμός, που έχει γνωρίσει την αποτυχία και την ομόφωνη καταδίκη από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

Ως μοναδικό πρόσχημα για να υποστηρίξει αυτήν τη συκοφαντική κατηγορία κατά της Κούβας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλείται την παρουσία στη χώρα μας "φυγόδικων" από τις ΗΠΑ, κανείς εκ των οποίων, αξίζει να διευκρινίσουμε, δεν κατηγορείται για τρομοκρατία. Σε ορισμένους από αυτούς τους πολίτες χορηγήθηκε άσυλο νομίμως, ενώ άλλοι, που είχαν διαπράξει αδικήματα στις ΗΠΑ, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν προσηκόντως και αποφάσισαν να παραμείνουν στην Κούβα μετά την έκτιση της ποινής τους.

Η Κυβέρνηση της Κούβας τονίζει ότι η εθνική μας επικράτεια ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ούτε θα χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή τρομοκρατών οιασδήποτε καταγωγής, ούτε για την οργάνωση, χρηματοδότηση και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον ουδεμίας χώρας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, απορρίπτει και καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη τρομοκρατίας, σε οιονδήποτε τόπο, σε οιεσδήποτε συνθήκες και όποια και αν είναι τα κίνητρα που τις υποκινούν.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που χρησιμοποιεί την κρατική τρομοκρατία ως όπλο εναντίον χωρών που αντιτάσσονται στην κυριαρχία των ΗΠΑ, καταφεύγει σε απαράδεκτες μεθόδους όπως τα βασανιστήρια και χρησιμοποιεί προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για να εκτελεί εξωδίκως υποτιθέμενους τρομοκράτες, ακόμη και Αμερικανούς πολίτες, έχοντας έτσι προξενήσει το θάνατο και πολυάριθμων αθώων μεταξύ των αμάχων.

Η Κούβα είναι μία από εκείνες τις χώρες που για να προασπίσει την  ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της, υπέφερε επί δεκαετίες τις συνέπειες τρομοκρατικών ενεργειών, που οργανώθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και διαπράχθηκαν με βάση την επικράτεια των ΗΠΑ, με απολογισμό 3.748 νεκρούς και 2.099 αναπήρους.

Η Κούβα, η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική και ο υπόλοιπος κόσμος, ουδέποτε θα ξεχάσουν ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που εξακολουθεί να παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες κουβανικής καταγωγής, όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ηθικός αυτουργός της πρώτης τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της πολιτικής αεροπορίας στο Δυτικό Ημισφαίριο, η οποία προξένησε την ανατίναξη εν πτήσει, απέναντι στις ακτές των Μπαρμπάντος, ενός αεροσκάφους της Cubana de Aviación και το θάνατο των 73 επιβατών του, στις 6 Οκτωβρίου του 1976. Παραδόξως όμως, κρατά επί μακρόν και αδίκως φυλακισμένους τους αγωνιστές κατά της τρομοκρατίας Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο και Αντόνιο Γκερέρο, για αδικήματα που δεν διέπραξαν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας απορρίπτει κατηγορηματικά τη χειραγώγηση γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η διεθνής τρομοκρατία, προκειμένου αυτή να μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο κατά της Κούβας, και απαιτεί την οριστική εξαίρεση της χώρας μας από αυτόν τον νοθευμένο, μονομερή και αυθαίρετο κατάλογο, ο οποίος υποτιμά την ίδια την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ η συμπερίληψη της χώρας μας σε αυτόν αποτελεί προσβολή για τον κουβανικό λαό.

Αβάνα, 30 Απριλίου 2014
πηγή:  prensa-rebelde

Γιορτές Ελεύθερης Γης - Eco Festival, 10-11/5/14 Θεσσαλονίκη

Γιορτές Ελεύθερης Γης - Eco Festival, 10-11/5/14 Θεσσαλονίκη

 Στο πάρκο της ΕΤ3 (πεδίο Άρεως) στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το Eco Festival - Γιορτές Ελεύθερης Γης, το Σαββατοκύριακο  10, 11 Μαΐου/14. Ο Βοτανόκηπος θα είναι εκεί και θα δείξει σε εργαστήριο την παρασκευή φυσικού σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο. Περισσότερα για τις γιορτές εδώ: 
 http://ecofestival.weebly.com/