Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Πανεξόρμηση στις 7 Μάη ενάντια στα εργατικά ατυχήματα διανομέων στο δρόμο

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

«Δεν είναι μοιραίο, ούτε κακή στιγμή τα ατυχήματα και οι θάνατοι νέων συναδέλφων στο δρόμο», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο διανομέα σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς στη Λάρισα, καλώντας σε μηχανοκίνητη πανεξόρμηση τη Δευτέρα 7 Μάη στις 7.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Κυνηγώντας το άθλιο μεροκάματο που επέβαλαν εκ νέου οι "κοινωνικοί εταίροι" ΓΣΕΕ - εργοδότες και κυβέρνηση βρήκε τραγικό θάνατο άλλος ένας εργαζόμενος - διανομέας σε καφέ της Λάρισας, σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς.

Ο δεύτερος θάνατος διανομέα της ίδιας επιχείρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα αναδεικνύει την εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες και σ’ αυτόν τον κλάδο για την αύξηση των κερδών τους.

Μαρφίν: Οκτώ χρόνια μετά τον εμπρησμό…





Από atexnos

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010, μέρα ψήφισης του μνημονίου, χιλιάδες διαδηλωτές στα συλλαλητήρια που έγιναν στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Στην οδό Σταδίου γίνεται εμπρηστική επίθεση – προβοκάτσια στο υποκατάστημα της «Marfin». Τρεις υπάλληλοι βρίσκουν τραγικό θάνατο.
Μια προβοκάτσια από μηχανισμούς που εκείνη τη μέρα έδρασαν σε διαφορετικούς χώρους, στη Σταδίου και έξω από τη Βουλή, και εργάζονταν για την τρομοκράτηση του λαού. Επιπρόσθετα, κλίμα τρομοκρατίας από τη διοίκηση της τράπεζας, για να μην απεργήσουν, είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι που κινδύνευσε η ζωή τους, στο δικαστήριο (στη δίκη των στελεχών της τράπεζας).

Στο εσωτερικό του κτιρίου, οι πυροσβέστες εντόπισαν τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη στις σκάλες μεταξύ α΄ και β΄ ορόφου, την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια στο γραφείο της στον β΄ όροφο. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει. Ο θάνατος και των τριών οφειλόταν σε ασφυξία από καπνό.

Το αμελητέο βεληνεκές της «υψηλής» διανόησης



H τέχνη για την τέχνη. Η πολιτική για την πολιτική. Η θεωρία για την θεωρία. Μια εξόχως βολική ταυτολογία που εντός της ευρείας κενότητας που αποπνέει, γεμίζει κατά καιρούς τις τσέπες αλλά όχι τα μυαλά των κατ’ ευφημισμόν διανοητών, που θέτουν την πεπερασμένη διανοητική τους επάρκεια, απόρροια του μικροαστικού περιβάλλοντός του οποίου αποτελούν ευτελές προϊόν, στην υπηρεσία διαιώνισης της υφιστάμενης πραγματικότητας εις το διηνεκές.

γράφει ο Χρήστος Μιάμης*

Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζεται μια τέχνη αποκομμένη από τις ανάγκες και τα αιτήματα της ανθρωπότητας αλλά άρρηκτα δεμένη με τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες της αγοράς. Η πολιτική συνεπακόλουθα γίνεται προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα για εντεταλμένους επαΐοντες εργοδηγούς της λειτουργίας του μηχανισμού του καθεστώτος. Η θεωρία τελικά, μετουσιώνεται σε αέναο αν και πομπώδη μηρυκασμό των όσων έχουν ήδη ειπωθεί, τα οποία αμπαλάρονται σε σχετικά καινοφανή συσκευασία ώστε να προσιδιάζουν προς τις ανάγκες τους καθεστώτος.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ «ανασταίνει» το πόρισμα της «Επιτροπής Κουκιάδη»


Ο γγ του ΟΟΣΑ παραδίδει στον Αλ. Τσίπρα την έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα
Copyright 2018 The Associated
Ο γγ του ΟΟΣΑ παραδίδει στον Αλ. Τσίπρα την έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα
«Η μείωση του ελληνικού χρέους από τα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δρομολόγηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων για την αύξηση του ΑΕΠ, από την επίτευξη μεγάλων, αλλά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και από την πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους, με το κλείδωμα σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα (GLF, EFSF και ESM)», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΟΟΣΑ, που παραδόθηκε τις προάλλες στον πρωθυπουργό, μέσα σε γέλια και χαρές, κατά τη συνάντησή του με τον γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Α. Γκουρία.
 Το σχετικά καινούριο στοιχείο αυτών των διαπιστώσεων και των υποδείξεων είναι ότι πρώτος ο ΟΟΣΑ απ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις ενώσεις του κεφαλαίου που σχετίζονται με το ελληνικό «πρόγραμμα», συνδέει άμεσα τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων με την υποχώρηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, ενώ μέχρι τώρα τα αντιλαϊκά «μνημονιακά» μέτρα συνδέονταν με την εκταμίευση δόσεων. Είναι κι αυτή μια «τροχιοδεικτική βολή» για τα νέα «εθνικά οράματα» που χτίζονται από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, προκειμένου να καταστήσουν «αναγκαία» στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στη «μετά μνημόνιο» εποχή.

05/05/1818 Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ.


05/05/1818




Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με τη διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.

Με τον Φρίντριχ Ένγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Μαζί πήραν ενεργότατο μέρος στην τοτινή κοχλάζουσα ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού (ιδιαίτερη σημασία είχε η θεωρία του Προυντόν, που ο Μαρξ την καταπολέμησε αποφασιστικά στην Αθλιότητα της Φιλοσοφίας το 1847) και επεξεργάστηκαν -παλεύοντας επίμονα ενάντια στις διάφορες θεωρίες του μικροαστικού σοσιαλισμού- τη θεωρία και την τακτική του επαναστατικού προλεταριακού σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Το 1845, ύστερα από επιμονή της πρωσικής κυβέρνησης, ο Μαρξ απελάθηκε από το Παρίσι σαν επικίνδυνος επαναστάτης και πήγε στις Βρυξέλλες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ


Υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία της Οργάνωσης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στην Πιονγιάνγκ

Ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ υιοθέτησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ). Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας διεξήχθη από τις 19 έως τις 23 Απρίλη, στην Πιονγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, ενώ στις 22 Απρίλη οι αντιπροσωπείες των γυναικείων οργανώσεων πήραν μέρος σε πορεία αλληλεγγύης στο λαό και τις γυναίκες της χώρας. Την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκπροσώπησαν στις εργασίες η πρόεδρος, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και η αντιπρόεδρός της, Μαιρήνη Στεφανίδη. Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος, που προτάθηκε από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις και υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία.
 
***
 
Εμείς οι γυναίκες - μέλη των οργανώσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΔΟΓ, που συγκλήθηκε στην Πιονγιάνγκ στις 19 - 23 Απρίλη 2018, συμφωνήσαμε και καταλήξαμε στα εξής:

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει με τους εμπορικούς πολέμους και τα αντιλαϊκά μέτρα τα τεράστια αδιέξοδά του.

Από αυτήν την άποψη, οι αντιθέσεις εντείνονται σε περιοχές που είναι οικονομικά και γεωστρατηγικά σημαντικές για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τέτοιες περιοχές είναι ο Νότιος Ειρηνικός και η Κινεζική Θάλασσα, οι περιοχές της Αρκτικής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Φαίνεται όμως ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια έχουν στρατηγική σημασία.