Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Μύθοι, αλήθειες και ... παραδοχές από το νομοσχέδιο - έκτρωμα

 

Είτε με τους μύθους που διακινεί η κυβέρνηση είτε με τα προπαγανδιστικά της τερτίπια και τις διαστρεβλώσεις γύρω από το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που έφερε κατά παραγγελία της εργοδοσίας, επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις της για ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη.

Αλλωστε, αν πράγματι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι «θετικό» για τους εργαζόμενους, όπως επαναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, γιατί η κυβέρνηση το κρατούσε κρυφό προεκλογικά, ενώ όπως αποδείχθηκε το είχε έτοιμο; Γιατί δεν παρουσίαζε στο προεκλογικό της πρόγραμμα ότι σκοπεύει να φέρει τις 13 ώρες δουλειάς, τη γιγάντωση της «ευελιξίας», την παραπέρα ποινικοποίηση της απεργίας;

* * *

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Ισχυρισμός πρώτος: «Βάζουμε σε τάξη αυτό που ήδη υπάρχει για τους εργαζόμενους». Η κυβέρνηση επικαλείται το γεγονός ότι ήδη δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που «άτυπα» δουλεύουν «πολλαπλή απασχόληση», με άστατα προγράμματα εργασίας, που δεν ξέρουν σήμερα αν και πού θα τους καλέσει ο εργοδότης αύριο κ.λπ. Και, τώρα, με τα άρθρα του ν/σ για την «πολλαπλή απασχόληση», τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» κ.λπ., «κανονικοποιεί» αυτό το καθεστώς.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Εικόνα από το μέλλον της πόλης το σημερινό κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη

 

 

«Το σημερινό κυκλοφοριακό χάος και η ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζόμενων και οδηγών στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι εικόνα από το κοντινό μέλλον. Αυτή θα είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ειδικά για τους εργαζόμενους, αν προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή του flyover και την εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα από την πόλη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει:

«Χάθηκαν δεκαετίες, σπαταλήθηκαν χρήματα, ο λαός της πόλης υφίσταται μια διαχρονική ταλαιπωρία γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν ολοκληρωμένα το ζήτημα του συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αλλά και διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων για το γεγονός ότι το 2023 στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας είναι διαλυμένες οι αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ, δεν υπάρχει Μετρό, δεν υπάρχει επαρκής και ασφαλής Περιφερειακή Οδός.

Η φωτιά που μας καίει

 

Ελεγα σε συντροφικές παρέες πως μετά τη ...σιγουρεμένη αυτοδυναμία Μητσοτάκη, θα δούμε σημεία και τέρατα, από τα σπαράγματα των πλην ΚΚΕ κοινοβουλευτικών κομμάτων. Με βασάνιζε τις πρώτες μετεκλογικές μέρες πώς θ' ακουστεί ο πεντακάθαρος συγκροτημένος ταξικός πολιτικός λόγος ο δικός μας μέσα σ' ένα χαμό από πριμαντόνες, σαλτιμπάγκους, κομψευάμενους σοβαροφανείς και τα μουντρούχια των υποτακτικών του Δομοκού. Η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές δυστυχώς εμπέδωσε τις ανησυχίες μου ήδη, κι ο σύντροφος Παφίλης άφηνε την επίγευση ενός καλού παλιού κρασιού που πάσχιζε να προσφερθεί ανάμεσα σε ξύδια. Φεύ, περάσαμε στην εποχή της πολιτικής κατανάλωσης, λες και οι άφραγκοι πολίτες αυτού του πανέμορφου τόπου πρέπει, ενόψει περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, να βγουν γύρα σ' ένα θηριώδες προκάτ πολυκατάστημα για να κάνουν θεραπευτικά ψώνια μπιχλιμπιδιών.

Αυτό το εγκαυματικό και τραυματικό, από κάθε άποψη, μεταπανδημικό καλοκαίρι έχει μια ηθική, πολιτική και αισθητική στεγνωμάρα, μια ξηρασία, που θα χρειαστεί όχι ένα αλλά πεντακόσια φεστιβάλ της ΚΝΕ, για να κατέβει λίγη υγρασία, λίγη δροσιά στο λαρύγγι μας και να μιλάμε σαν άνθρωποι με συντακτικό και γραμματική κι όχι με γρυλίσματα και βρυχηθμούς και συριγμούς σα συνοικιακοί δράκοι του Κόμοντο. Δε θα σταθώ λοιπόν στα καρτούν τεχνητής πολιτικής νοημοσύνης, που ξεπηδάνε από πολιτικά ιστορικά νεκροταφεία, με στολή μικροαστού καουμπόι στις μεσοδυτικές αμερικάνικες πολιτείες. Μήτε σε μουσολινικά απολειφάδια που ανακαλύπτουν τη ...μαφία στον αρχαιοελληνικό αγκυλωτό σταυρό της φυλακισμένης σαγιονάρας του ναζιστάκου, που τους καβάλησε σα να ήταν Βουκεφάλες μεγέθους μπρελόκ.

ΠΑΜΕ Δε θα περάσει η συνειδητή προσπάθεια φίμωσης της φωνής των συνδικάτων

 

Από την συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη
Από την συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη

 

Την προσπάθεια αποσιώπησης της δράσης των Συνδικάτων από την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενάντια στο νομοσχέδιο καρμανιόλα που φέρνει η κυβέρνηση, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα σημειώνει: 

«Η κυβέρνηση έχει φέρει στη δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα. Στόχο έχει να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με πληθώρα αντεργατικών επιλογών.