Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Αλαμπουρνέζικα

 

«Εμείς ως κοινωνία μας αρέσει να δουλεύουμε, γιατί είναι ωραίο, είναι μέρος της ζωής μας. Και γι' αυτό υπάρχει το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια». Ο ...εργασιομανής, που διαφημίζει τη δουλειά μέχρι τον τάφο, με τους νόμους όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, είναι ο Κουμουτσάκος της ΝΔ, που μαζί με τον Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν σε τηλεοπτική εκπομπή τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις άλλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Ενδιαφέρον όμως έχει και η αντίδραση του Φίλη σ' αυτήν την αισχρή και προσβλητική για τους εργαζόμενους τοποθέτηση Κουμουτσάκου. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εγκωμίαζε την «έγερση στην Ευρώπη για κατοχύρωση δικαιωμάτων», αν και κανείς από την ομήγυρη δεν του ζήτησε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη διαδηλώνουν ενάντια σε κυβερνήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είτε στήριξε, είτε εκθείαζε ως «προοδευτικές«, «αριστερές» κ.τ.λ. Οταν όμως ρωτήθηκε αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε τα όρια ηλικίας στην Ελλάδα, η απάντησή του ήταν «ρωτήστε το κόμμα», δηλώνοντας «αναρμόδιος» ως στέλεχος και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ! Μπορεί λοιπόν να μπαίνουν αβέρτα «όρια» για να εξασφαλίζεται η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά στην πρόκληση και την κοροϊδία του λαού δεν υπάρχουν «όρια» ούτε από τη ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους μεν να «κόβουν» και τους δε να «ράβουν» τα επόμενα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα.

Θλιβερό σόου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψουν την ενοχή τους για το έγκλημα στα Τέμπη


Eurokinissi

Ενα θλιβερό και εξοργιστικό σόου, περίπου έναν μήνα μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έστησαν στην Ολομέλεια της Βουλής, χτες, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο με τον προσχηματικό τίτλο τα μέτρα στήριξης των συγγενών των νεκρών και τη δήθεν ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων, που ψηφίστηκε αργά χτες βράδυ κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της βουλής.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες, που είναι το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους στη λειτουργία των Μεταφορών, η «απελευθέρωση», η κατάτμηση του αντικειμένου των σιδηροδρόμων, η ιδιωτικοποίηση, αναλώθηκαν σε μια αντιπαράθεση που κατέληγε στο «ανθρώπινο λάθος» και την κακή διαχείριση των συμβάσεων από το κράτος.

Το γάντι πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, «όχι», όπως είπε, «για να ανταγωνιστώ σε τοξικότητα και διχαστικό λόγο υπουργούς της κυβέρνησης», αλλά «για να μιλήσουμε για μια μεγάλη πληγή που άνοιξε στα Τέμπη». Αντί όμως να δώσει... «χώρο στο φως και την αλήθεια» για τα «γιατί» που οδήγησαν στο δυστύχημα, ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε τη συγκάλυψη. Και δεν είπε ούτε μισή λέξη για τη στρατηγική «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, που η κυβέρνησή του υπηρέτησε με ευλαβική αφοσίωση ιδιωτικοποιώντας το μεταφορικό έργο, με τις γνωστές πια σε όλους τραγικές συνέπειες.

«Νόμιμη» η ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή το ρεύμα είναι «χρηματιστηριακό προϊόν»

 

RIZOSPASTIS

Προκλητική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας δικαιολογεί τη ληστεία των εργαζομένων από τους ενεργειακούς ομίλους με τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, επικαλούμενη την ...εναρμονισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία της απελευθερωμένης Ενέργειας που οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν. Η απάντηση δόθηκε σε αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και ομοσπονδίες επαγγελματιών.

Τι λέει το δικαστήριο; Οτι «η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας... με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει ιστορικά τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΔΕΗ». Μάλιστα, προκλητικά τονίζει ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» (νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2018). Δηλαδή οι εν λόγω δικαστές επίσημα θεωρούν το ρεύμα εμπόρευμα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων φυσιολογικό.

Ο «παρεξηγημένος» νόμος Κατρούγκαλου και τα αυξημένα όρια ηλικίας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Να πετάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί με πρόσφατο άρθρο του ο Γ. Κατρούγκαλος στην εφημερίδα «Αυγή». Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποκρύψει και να συσκοτίσει τα πραγματικά γεγονότα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, που επί των ημερών του, το 2016, ψηφίστηκε ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοθετικό έκτρωμα, οχυρώνεται πίσω από τη γνωστή μέθοδο, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβλαψαν ...δέκα φορές περισσότερο τους συνταξιούχους. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το βολικό «μέτρημα», γιατί και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν, είναι συνυπεύθυνα για τις περικοπές στις συντάξεις και τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς διαρκώς «ο ένας έραβε και ο άλλος έκοβε»...

Ετσι, οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν τις υπογραφές και των τριών κομμάτων. Ειδικά για την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.