Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

«ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά, αλλά παιδιά που κινδυνεύουν



  • Της Λίνας Κροκίδη*

 

Στις γνώριμες ράγες έντασης της καταστολής και αυστηροποίησης των ποινών κινήθηκαν οι τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, χωρίς να αποκλείουμε την κατάθεση ακόμη πιο αντιδραστικών μέτρων:

Με τις απειλούμενες ποινές φυλάκισης 1-5 ετών στους γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, τις εξοντωτικές χρηματικές ποινές 5.000-10.000 ευρώ, προωθείται η αποθέωση της ατομικής - οικογενειακής ευθύνης, ως συνέχεια της συστηματικής προπαγάνδας κυβερνήσεων και ΜΜΕ ότι για όλα φταίει η οικογένεια. Με τέτοιου είδους μέτρα, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και γονείς να καταγγέλλουν τα παιδιά τους για να γλιτώσουν τη φυλακή και την οικονομική καταστροφή.

Το μόνο δήθεν «προληπτικό» μέτρο που παρουσιάστηκε ήταν το Safe Youth Button, μια εφαρμογή στα κινητά ανάλογη με το panic button που ισχύει για τις γυναίκες που κινδυνεύουν, και είδαμε τα... αποτελέσματά του.

Η μείωση του ηλικιακού ορίου φυλάκισης από τα 15 στα 14 έτη προς το παρόν δεν προκρίνεται. Εχει όμως ανοίξει η συζήτηση, όπως και για να κατέβει η ηλικία που τα παιδιά θα έχουν ποινική ευθύνη από τα 12 στα 10 χρόνια. Πρόσφατα, δικαστήριο καταδίκασε τέσσερα 8χρονα προσφυγόπουλα για εμπρησμό από αμέλεια (να ζεσταθούν ήθελαν), απόφαση που προφανώς αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο. Μήπως οδεύουμε στην κατάργηση του Ποινικού Δικαίου Ανηλίκων και την εξομοίωση της ποινικής ευθύνης και μεταχείρισής τους με αυτή των ενηλίκων;