Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Συνέντευξη εργαζομένων και συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό και το συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη (VIDEO)





Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, απηύθυναν εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ. Παράλληλα κάλεσαν και σε συμμετοχή στην πανελλαδική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη, με αίτημα διεκδίκησης την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Βασίλης Ρέβας, Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Θανάσης Κουτσουράς, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης (δείτε πάνω βίντεο) εκ μέρους των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (δείτε κάτω βίντεο). Κάλεσαν σε αγώνα μαζικό, οργανωμένο, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στις ατέλειωτες ουρές στα έκτακτα περιστατικά των Μονάδων Υγείας για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων και τα τρία μνημόνια των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Περί δικαιωμάτων (των) ιστορικών


Άρθρο του Γιώργου Μαργαρίτη*, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον «Ημεροδρόμο»

Εδώ και πολλούς μήνες ο ιστότοπος της Ντώυτσε Βέλλε που, όπως είναι γνωστό, εκφράζει θέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης, επιμένει στην φιλοξενία άρθρων που έχουν ως στόχο την «θεραπεία του τραύματος» που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Πριν από αρκετό καιρό η σχετική θεραπευτική μέθοδος περιλάμβανε την παράθεση προφορικών μαρτυριών από απογόνους αντιστασιακών (ενίοτε «αντιστασιακών») και απογόνους δωσιλόγων. Σε μια πρόσφατη αναβάθμιση των σχετικών δημοσιευμάτων το ενδιαφέρον προσδιορίστηκε στην παράθεση μαρτυριών από «απογόνους Ναζί και δωσιλόγων στην Ελλάδα». Με τον τρόπο αυτό επί σειρά μηνών φιλοξενήθηκε και φιλοξενείται στον εν λόγω ιστότοπο, μεταξύ άλλων, η μαρτυρία του Αλέξανδρου Γιοσμά, γιού του θλιβερά διάσημου ναζί «φον» Γιοσμά, ο οποίος (υιός) τυγχάνει να είναι και θερμός θιασώτης της Χρυσής Αυγής και όλων των παρεμφερών σχημάτων.

Ρεσιτάλ ελαφρύνσεων και απαλλαγών στο κεφάλαιο, πάγια η φοροληστεία στο λαό


Νέο ρεσιτάλ με φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με στοχευμένες απαλλαγές, κίνητρα και άλλες «διευκολύνσεις» σε τμήματα του κεφαλαίου (επενδυτικές εταιρείες και χαρτοφυλάκια, εταιρείες διαχείρισης μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τράπεζες, εφοπλιστές και μεγαλομετόχους), περιλαμβάνουν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.
 Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, από 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων, τόσο για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες. Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5%, από 10% προηγουμένως. Μάλιστα, η ελάφρυνση θα ισχύσει και αναδρομικά από τα κέρδη του 2019.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από αυτές τις «ελαφρύνσεις» θα φτάσουν τα 616 εκατ. ευρώ για το 2020, με ωφελημένους βέβαια τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις, που συγκεντρώνουν τη μεγάλη μάζα των κερδών, ενώ τα σπασμένα θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Φοροληστεία και λαθροχειρία


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Με... ένα τσουβάλι λαθροχειρίες εμφανίζει η κυβέρνηση το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, ώστε αντιστρέφοντας την πραγματικότητα να το παρουσιάσει ως τάχα ένα φορολογικό νομοσχέδιο «ελάφρυνσης για όλους».

Η αλήθεια είναι πως, σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, «βγάζουν μάτι» η ταξική μεροληψία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και η προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους το νομοσχέδιο προβλέπει όντως «τριπλό όφελος», με παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών τους από το 28% στο 24%, της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από το 10%, της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 95%.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ασφάλιση όπλο στον αγώνα για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα


Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ένα επιμέρους μέτωπο, αφορά συνολικά τη ζωή των εργατών και εργατριών, των αγροτών, των ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, όλου του εργαζομένου λαού.
 Καταθέτουμε και σήμερα τις θέσεις του ΚΚΕ, που έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι ένα μεγάλο όπλο στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το Ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.
Εφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ξεχωριστή αναφορά κάνουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι ελληνικές εργοδοτικές ενώσεις, όπως ο ΣΕΒ, για την τεράστια συμβολή που έχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του Κατρούγκαλου, στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στην υλοποίηση των αλλαγών που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κατάκτησης των εργαζομένων.