Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!




  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 11-06-2020

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.
Τον χρόνο που κέρδισε η Κυβέρνηση, με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού, δεν τον χρησιμοποίησε για να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως υποστηρίζει.
Τα κενά παραμένουν τεράστια. Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν, πανελλαδικά αλλά και στην πόλη μας σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα οργανικά κενά των δημόσιων δομών υγείας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ όπου προσλήφθηκαν μόλις 6 νέοι επικουρικοί ιατροί,  συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Στο Ιπποκράτειο 7 νέοι επικουρικοί ιατροί και 6 ιατροί από προηγούμενη προκήρυξη, ενώ στο Παπανικολάου προσλήφθηκαν μόλις 3 επικουρικοί πνευμονολόγοι.
Πανελλαδικά προσλήφθηκαν 400 επικουρικοί ιατροί, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ είναι πάνω από 5000 και για το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό πάνω από 25000. 

“Της σήψης και του θάνατου απάνθρωπο τοπίο…”: «Συνομιλώντας» με την Σπιναλόγκα


Σε μια εποχή αντιποιητική και μια κοινωνία επιφυλαχτική και απομακρυσμένη από αυτό το είδος ποίησης, το ποιητικό δοκίμιο «Σπιναλόγκα, Βωμός και Ασκληπιείο», της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου – Χαλβατζή, έρχεται να καταδείξει ότι δεν έχει σπάσει η αλυσίδα των σημαντικών πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.

«Της σήψης και του θάνατου απάνθρωπο τοπίο…»: Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου – Χαλβατζή «συνομιλεί» με την Σπιναλόγκα
Νέες συνθήκες, λέξεις και καταστάσεις εισβάλλουν καλπάζοντας την τελευταία δεκαετία στη ζωή μας. Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, ανήμποροι να τις αρνηθούμε, μας επιβάλλονται, τις συνηθίζουμε, φιλιώνουμε και πορευόμαστε μαζί τους. Η πανδημία ήρθε να σπρώξει κι άλλο προς το γκρίζο τη ζωή μας, φορτώνοντάς τη με νέα βάρη. Περιορισμός, εγκλεισμός, καραντίνα. Τούτες εδώ οι λέξεις κουβαλάνε αρρώστια και θάνατο κι αυτός, όσο κι αν  συμφιλιώνεσαι με την ιδέα του, δε συνηθίζεται, ούτε φίλος πιάνεται.

«Στον κόσμο αυτόν, η Σπιναλόγκα των λεπρών
όπως και τ’ άλλα κολαστήρια ψυχών
η «Σωτηρία» των φθισικών, τα κρεματόρια λοιμών
τα άθλια «τρελοκομεία» των ψυχοπαθών
της εξορίας τα νησιά και τα κελιά των φυλακών
δεν ήταν εντολή, ούτε κατάρα των θεών.»

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»


«Δεν αποδέχομαι τη δωρεά της διάσπασης και της χειραγώγησης»



  Πηγή: Eurokinissi

Τη δική της απάντηση δίνει η νοσηλεύτρια Φωτεινή Μουζουράκη, που εργάζεται μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου και την κυβέρνηση, όσο και στο ίδρυμα «Νιάρχος» για τη «δωρεά» του. Σημειώνεται ότι πρόκειται για «δωρεά» η οποία διαχωρίζει το προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς κατευθύνεται σε συγκεκριμένες κλινικές που σύμφωνα με το ίδρυμα βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η εργαζόμενη νοσηλεύτρια δηλώνει ότι αν και δικαιούται το ποσό της δωρεάς, δεν επιθυμεί να το εισπράξει, καθώς «σκοπό έχει το διαχωρισμό μας σε περισσότερο ή λιγότερο "εκτεθειμένους στον ιό", σε λιγότερο ή περισσότερο παραγωγικούς, σε καλούς ή κακούς, ικανούς και ανίκανους».

Το καλοκαίρι των πληγών



Αν το δέκα τοις εκατό της συναισθηματικής έκρηξης, του φυσικού αποτροπιασμού και της χειμαρρώδους σχολιογραφίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ καταφέρναμε να διατεθεί στην παραγωγή σκέψης και πολιτικής στην Αμερική κι όλο τον κόσμο σήμερα, με στόχο την ανατροπή του εκφυλισμένου συστήματος που το αναπαράγει ως έγκλημα καθημερινά και συντριπτικά απαρατήρητο, τότε ίσως μπορούσαμε να ανασάνουμε.
 
Κι επειδή η πλέον βαθυστόχαστη πρόταση αρχίζει από την παιδεία (τι κόσμιος συγχρονισμός με το ελληνικό κοινοβούλιο...), αναρωτιέμαι ρητορικά πώς γίνεται σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια μετά την καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, τόσοι δυτικοί έφηβοι να σηκώνουν αυτές τις μέρες βιντεάκια και φωτό στο διαδίκτυο, τύπου πρόκληση Φλόιντ, παίζοντας τους μπάτσους που πατάνε τον σβέρκο των ομήλικων φίλων τους, κλίνοντας συμπιεστικά το γόνυ τους, στην εκφυλισμένη εικονογράφηση του ρατσισμού και της βίας, βασικών εργαλείων του σύγχρονου καπιταλισμού, και σήμερα, και αύριο.

ΣΤΟΥΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!! [ video ]



Τους είπε να την πάνε. Τους είπε να την πάνε ακόμη κι αν ήταν μακριά, τους είπε να την πάνε ακόμη κι αν είναι 94 χρονών, τους είπε να την πάνε στην πορεία, τους είπε να την πάνε, ήθελε να είναι εκεί, ήθελε να δείξει το νούμερο στο χέρι που της χάραξαν οι φασίστες όταν ήταν στο Άουσβιτς, τους είπε να την πάνε, ήθελε να πει "Πού να δεις τι έκαναν στον αδελφό μου'', τους είπε να την πάνε επειδή ξέρει για τι είναι ικανοί,

«Θεματοφύλακας»...


«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση (...) θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ». Η προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καλλιεργήσει εφησυχασμό στο λαό για τα Ελληνοτουρκικά, παρουσιάζοντας την ΕΕ ως «θεματοφύλακα» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μπάζει από παντού. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στη δήλωση που είχε κάνει την ακριβώς προηγούμενη μέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, ο οποίος είχε πει για τις συνομιλίες με την Τουρκία ότι είναι «υψίστης σημασίας» και ότι μπορεί ορισμένα κράτη - μέλη να θεωρούν πως «όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες θα πρέπει να διακοπούν», αλλά «ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά». Πάνω σ' αυτό το έδαφος ξεδιπλώνεται λοιπόν το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, την ώρα που η τελευταία κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζει συστηματικά στο λαό την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την εκθέτει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια και στα επικίνδυνα παζάρια.

“Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από το 1948” – Μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ενάντια στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ



Παρά την αρχική αστυνομική απαγόρευση, χιλιάδες Εβραίοι και Άραβες βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο προσάρτησης των παράνομων εποικισμών της Δυτικής Όχθης από την κυβέρνηση Νετανιάχου. 

Μεγάλη ήταν η κοινή διαδήλωση Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ, ενάντια στα σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Αρχικά η απαγόρευση είχε απαγορευτεί από την αστυνομία με πρόσχημα τον κορονοϊό, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις η άδεια δόθηκε τελικά μια μέρα νωρίτερα, με τους διοργανωτές να καθορίζουν 50 “επιτηρητές” διατήρησης των μέτρων απόστασης και προστασίας μεταξύ των διαδηλωτών.