Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι το σάλπισμα της νέας επίθεσης του «ορατού εχθρού»


Από τη συμβολική εκδήλωση των ταξικών δυνάμεων στο Σύνταγμα την 1η Μάη 
Από τη συμβολική εκδήλωση των ταξικών δυνάμεων στο Σύνταγμα την 1η Μάη

«Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι το σάλπισμα της νέας επίθεσης του "ορατού εχθρού"», τονίζει το ΠΑΜΕ με αφορμή το Δελτίο του ΣΕΒ της 4ης Μάη με θέμα «Απασχόληση μετά τον κορονοϊό».

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Στο Δελτίο του ΣΕΒ της 4ης Μάη με θέμα "Απασχόληση μετά τον κορονοϊό",  ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι εκτός από τη μάχη με τον "αόρατο" εχθρό έχουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των ορατών εχθρών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βιομήχανοι απαιτούν τη μονιμοποίηση των "έκτακτων" και αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης (Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης) και της δουλειάς-ζωής λάστιχο (Άμεση υιοθέτηση μιας προληπτικής, ευέλικτης και ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης).

Για να εφαρμόσουν τον εργασιακό μεσαίωνα και αφού έχουν προχωρήσει σε πάνω από 150.000 απολύσεις μόνο το μήνα Μάρτη, ζητούν νέο ζεστό χρήμα και επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις τους (μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, χρηματοδότηση των πολιτικών απασχόλησης, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όσο και των πόρων του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος "SURE").

Έχοντας γνώση του μεγέθους της πρόκλησης και των αντιδράσεων που θα φέρουν στους εργαζόμενους, ο ΣΕΒ διαφημίζει την αγαστή του συνεργασία με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τη ΓΣΕΕ και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, για να παρουσιάσει τις προτάσεις σφαγής των εργαζομένων "ως φιλεργατικές" και αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου (ενισχυμένος κοινωνικός διάλογος με αφετηρία και τις πρόσφατες κοινές θέσεις των Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων).

Ουσιαστικά οι βιομήχανοι ζητούν ο εργοδότης να επιδοτηθεί ξανά άμεσα και να έχει ταυτόχρονα την απόλυτη ελευθερία να απολύει, να αλλάζει συμβάσεις, να κόβει μισθούς, να δουλεύει τους εργαζόμενους μέχρι θανάτου στο όνομα της "επανεκκίνησης της οικονομίας". Δηλαδή να χρησιμοποιούν τον εργαζόμενο όπως, όσο, όπου θέλουν αγόγγυστα και με ένα ξεροκόμματο.

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, που οι εργαζόμενοι της Ελλάδας πλήρωσαν με τη ζωή και το αίμα τους, οι εργοδότες έρχονται να απαιτήσουν ο εργάτης να πληρώνει το αφεντικό για να έχει μια δουλειά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αύριο.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι το σάλπισμα της νέας επίθεσης του "ορατού εχθρού".
 Η εργατική τάξη δεν θα πληρώσει ξανά τα κέρδη ή τη χασούρα των αφεντικών!

 Οι μεγάλες συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς έστειλαν το μήνυμα. 

Προετοιμαζόμαστε για την αντεπίθεσή μας. Δυναμώνουμε την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Μαζικοποιούμε τα Σωματεία σε κάθε κλάδο. Βάζουμε τις ανάγκες μας μπροστά στις διεκδικήσεις μας».

902.gr

Δύο διαφορετικοί κόσμοι



Του Στέλιου Σαριδάκη *

Η περίοδος, που διανύουμε, με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν συντελούν στο να εξάγονται συμπεράσματα για την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης, το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τα σωματεία στη διεκδίκηση όρων ζωής των εργαζομένων με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, το ταξικό εργατικό κίνημα, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα στο πλαίσιο της καραντίνας, που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού και όχι μόνο, ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της «εθνικής ομοψυχίας» και της «συναίνεσης», καταφέραμε να βρεθούμε στους χώρους δουλειάς, να συζητήσουμε πλατιά με τους εργαζόμενους, να αναδείξουμε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να οργανώσουμε τον αγώνα απαιτώντας να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στην Υγεία, να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. 

''ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΟΣ'' ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΤΡΟΛΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ !!! [ video ]



Στις 29 του Απρίλη το κινέζικο κανάλι «New China TV» ανέβασε στο YouTube ένα σατυρικό βίντεο.

Με την μορφή καρτούν γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του χρονικού εξάπλωσης της νόσου από τη πρώτη στιγμή που η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα έως σήμερα, σε αντιπαράθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το ίδιο διάστημα…

 

Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο η Κίνα καταδεικνύει τις αντιφάσεις της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ακολουθεί ένα δείγμα των κωμικοτραγικών διαλόγων που (δυστυχώς) έχουν αποδοθεί πιστά χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής…

           Οι κινέζοι τρολάρουν Τραμπ (και ψεκασμένους): «Μια φορά ήταν ένας ιός»

«Ευκαιρία» για να προχωρήσουν και οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί στον ΟΑΣΘ


MotionTeam
Ως «ευκαιρία» για να πάνε πολλά βήματα παρακάτω οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις συνέπειές της η κυβέρνηση, η διοίκηση του οργανισμού αλλά και του δήμου Θεσσαλονίκης.
 
 Με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η τραγική κατάσταση του ΟΑΣΘ, για την οποία ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Η έλλειψη λεωφορείων (μετά βίας κυκλοφορούν 300) έχει ως αποτέλεσμα συνθήκες μόνιμου συνωστισμού των επιβατών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΣΘ, οι επιβάτες που επιτρέπεται να μετακινούνται αντιστοιχούν στο 100% των θέσεων των καθημένων του λεωφορείου, όμως τα περισσότερα δρομολόγια, κυρίως τις ώρες αιχμής, πραγματοποιούνται με περισσότερους επιβάτες. Φαίνεται πως στην περίπτωση του ΟΑΣΘ οι συνθήκες μετάδοσης του κορονοϊού είναι διαφορετικές αφού δεν προβλέπεται να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις 1,5 - 2 μέτρων. 
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η κάλυψη των αναγκών του λαού της Θεσσαλονίκης για επαρκείς και ασφαλείς μεταφορές παραμένει στο περιθώριο.

Οι «ειδικοί»...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Ζώντας ήδη στην «επόμενη μέρα», με τη νέα οικονομική κρίση να δείχνει τα δόντια της στους χιλιάδες που έμειναν χωρίς δουλειά, σε εργαζόμενους που δεν θα κάνουν φέτος ούτε ένα μεροκάματο και σ' εκείνους που ζουν στην «γκρίζα ζώνη» της υποαπασχόλησης και της μισο-ανεργίας, τα αστικά επιτελεία παρουσιάζουν ως «λύση» το να αναβαθμίσει η κυβέρνηση το ρόλο των «ειδικών» στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, όπως έκανε και με το επιστημονικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κοροϊδεύουν το λαό ότι η ενεργότερη συμμετοχή των «ειδικών» στη «συνταγή» διαχείρισης της κρίσης είναι το κλειδί για να κατανεμηθούν «δικαιότερα» τα βάρη και ο ίδιος να πληρώσει λιγότερα. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει...