Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος – Οι αντιδράσεις των εργαζόμενων πάγωσαν την είσοδο εργολάβου στο ΠΑΓΝΗ

 


Το πάγωμα της απόφασης αυτής της διοίκησης μετά τις πιέσεις μας δείχνει ότι οι συλλογικοί αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μπορούν να φέρουν έστω μικρές προσωρινές «νίκες».

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ
«ΠΑΓΩΜΑ» ΣΕ ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η επανείσοδος εργολάβου στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Με πρόσχημα την αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν από την αναστολή εργασίας 14 ανεμβολίαστων καθαριστριών την 1η Σεπτέμβρη, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αιτήθηκε το προηγούμενο διάστημα πίστωση 50.000€ για «πρόσληψη αναδόχου», που θα διαθέσει 10 καθαρίστριες και 3 λαντζέρηδες. Το αίτημα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο ΔΣ του νοσοκομείου, με μοναδική αρνητική ψήφο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Φάρος για τους σύγχρονους αγώνες της νεολαίας

 

«150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ... ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Αποσπάσματα από την ομιλία της Κωνσταντίνας Τσιουπρά, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

 

Η πείρα της Κομμούνας αποτελεί φάρο για τους σύγχρονες αγώνες της νεολαίας, σημείωσε στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, επισημαίνοντας πως μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς που δικαίως απασχολούν κάθε νέα και νέο που δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση, που ασφυκτιά στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, για να δυναμώσει ο αγώνας για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών, να μην ποδοπατούνται οι διεκδικήσεις και οι επιθυμίες της νέας γενιάς από τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

«Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, αλλά και η πολιτική που προωθούν τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετούν αυτές τις επιδιώξεις», σημείωσε και τόνισε πως «από τις φωτιές του φετινού καλοκαιριού, αλλά και όλων των προηγούμενων, από το πώς αντιμετωπίζουν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς και την προσπάθειά της να αγωνιστεί για να ζήσει καλύτερα, αναδεικνύεται ο κοινός παρονομαστής τους: Για την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, δεν διστάζουν να θυσιάσουν κανένα δικαίωμα στη μόρφωση, δουλειά και ζωή. Γι' αυτό και όλοι μαζί αποτελούν τους πιο καλούς, γνήσιους υπηρέτες της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη, όχι μέσο εκβιασμού


Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τον εμβολιασμό, το οποίο διακινείται και στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον

 

«Το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη, όχι μέσο εκβιασμού και διαίρεσης του λαού!», τονίζει σε φυλλάδιό του το ΚΚΕ και διεκδικεί μια σειρά αιτημάτων όσον αφορά τον εμβολιασμό του λαού απέναντι στην πανδημία.

Τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:

-- Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Να υπάρξουν σαφείς οδηγίες ώστε, αξιοποιώντας τα ολοένα και εμπλουτιζόμενα επιστημονικά δεδομένα και στη βάση ιατρικών ενδείξεων, να διενεργείται ο εμβολιασμός με το κατάλληλο εμβόλιο.

-- Δωρεάν, πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Ειδικότερα, να εξασφαλιστεί δωρεάν, πλήρης προληπτικός έλεγχος για τις παθήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε αναφορικά με την απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (εξέταση για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα).

-- Πλήρης καθημερινή ενημέρωση για όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την πορεία των εμβολιασμών.

-- Εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού).

-- Κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συνεχίζουν δυναμικά για ανάκληση της απόλυσης στα Μεταλλεία


Συλλαλητήριο εργατικών σωματείων – Πέμπτη 30/09

 
Σε μαζικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στις 30/09 στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου, καλούν εργατικά σωματεία της πόλης, δίνοντας συνέχεια στις δράσεις για την  άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου Ν. Τζανετή, η οποία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή με το νέο νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη.
 
Τη δράση αυτή αποφάσισαν τα παρακάτω Σωματεία: 
– Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων & Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ)
– Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στις κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης
– Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας
– Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
   
Ταυτόχρονα, καλούν κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο και κλάδο να πρωτοστατήσει ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού,  να επιβάλλουμε τη μη εφαρμογή του νόμου.

Να φτάσει παντού το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ


Θα δημοσιευτεί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 2 - 3 Οκτώβρη

 

Θέσεις μάχης παίρνουν οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, με σκοπό το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ να φτάσει στους εργατοϋπαλλήλους, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στους νέους και τις νέες, στους συνταξιούχους, να μπει σε κάθε σπίτι, χώρο δουλειάς, στις γειτονιές και τους χώρους Εκπαίδευσης.

Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, η διακίνηση να φτάσει τουλάχιστον εκείνη των Θέσεων του 21ου Συνεδρίου, αξιοποιώντας για αυτόν τον σκοπό κάθε ώρα που απομένει μέχρι την κυκλοφορία του Καλέσματος.

Αλλωστε το σχέδιο που εκπονούν οι Οργανώσεις δεν είναι σε «λευκό χαρτί», υπάρχουν σημαντικές παρακαταθήκες που δείχνουν τον δρόμο ώστε το Κάλεσμα να φτάσει σε πολύ περισσότερο κόσμο. Τέτοιες είναι η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, με τους χιλιάδες επισκέπτες του, οι μάχες που είναι σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους, όπου ξεχωρίζει η πάλη για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, οι αγώνες με τις διεκδικήσεις γονιών και μαθητών για το άνοιγμα των σχολείων, των φοιτητών για τους όρους λειτουργίας των Ιδρυμάτων τους και πολλά άλλα ανοιχτά μέτωπα όπου οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή.