Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Σχέδια κατάργησης συνόρων και κινήσεις «εμπορικού πολέμου»




«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τις τελευταίες μέρες οι σερβικές κοινότητες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, από τον «εμπορικό πόλεμο» που κήρυξε εναντίον τους η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών
Copyright 2018 The Associated
«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τις τελευταίες μέρες οι σερβικές κοινότητες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, από τον «εμπορικό πόλεμο» που κήρυξε εναντίον τους η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών
Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται για μία ακόμη φορά στα Δυτικά Βαλκάνια, με κύριο χαρακτηριστικό τη νέα ένταση που προκαλούν οι επεμβάσεις και οι κόντρες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
 Στις αρχές της βδομάδας, οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Εντι Ράμα, και Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, ολοκλήρωσαν διήμερη συνάντησή τους στην κοσσοβάρικη πόλη Πετς, προωθώντας τα σχέδια για κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων, των δασμών και των τελωνείων από το Γενάρη έως τον Ιούνη του 2019. Ανακοίνωσαν την «εναρμόνιση» των διαδικασιών για την από κοινού αναγνώριση της έκδοσης κρατικών εγγράφων και πιστοποιητικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι π.χ. ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα εκδίδεται στην Αλβανία θα είναι σαν να εκδόθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, και το αντίστροφο. Αποφάσισαν πως μέχρι τον Ιούνη θα μηδενιστούν οι δασμοί και οι άλλες χρεώσεις στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και το κόστος περιαγωγής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας των δύο πλευρών, ενώ θα είναι κοινή η έκδοση αδειών οδήγησης.

Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη




«…Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!.. Οποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει. Ο προορισμός του ανθρώπου, που είναι: να κάνει κάτι μεγάλο ή να ζήσει κάτι μεγάλο εκπληρώνεται. Γιατί ο λαός, ο Αθηναϊκός λαός, κείνη τη μεγάλη μέρα αποκαλύφθηκε μπροστά στο ίδιο του το μεγαλείο».

Μενέλαος Λουντέμης «Ο Μεγάλος Δεκέμβρης», εκδόσεις Μαρή & Κοροντζή, Αθήνα 1945

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη αντιφασιστική”, λέει…


Ο φασισμός αντιμετωπίζεται από το μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα και τη δράση του. Κι εσείς από αυτό το κίνημα είσαστε όχι μόνο έξω, αλλά είστε και απέναντί του. Μιλάω βέβαια για σας τους βαμμένους. Οι απλοί άνθρωποι που σας ακολούθησαν ή σας ακολουθούν ακόμα, είναι άλλη συζήτηση. 



Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ – λέει – είναι και η δύναμη που μπορεί να καθοδηγήσει όλο το αντιφασιστικό κίνημα. Τόπε άλλωστε κι ο…  Κλέαρχος στην ΑΥΓΗ.

ΑΚΟΥ ΚΛΕΑΡΧΑΚΟ:

Είστε συνένοχοι που η δίκη της Χρυσής Αυγής καθυστερεί. Κι έχετε την πλήρη ευθύνη που αποφυλακίστηκε ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ λόγω του ότι… δεν βρίσκατε αίθουσα και πέρασαν έτσι 18 μήνες.


Είναι δικός σας ο Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός δικαιοσύνης που έχει την ευθύνη της αποφυλάκισης του Ρουπακιά, που δήλωνε κάποτε «Και με τη Χρυσή Αυγή, αν συμμορφωθεί!».

Ένα ντοκιμαντέρ που χαράζει το δρόμο για τους αγώνες και τις επαναστάσεις του μέλλοντος


Δεν είναι εύκολο πράγμα ένα πολιτικό κόμμα να δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ. Το ΚΚΕ, όμως, έχει αποδείξει για τα καλά όλα αυτά τα χρόνια πως δεν είναι για τα εύκολα. Γι’ αυτό και έκλεισε έναν αιώνα ζωής και δράσης και συνεχίζει ακάθεκτο για τον επόμενο αιώνα. Για την οριστική νίκη του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Το 1918, στον Πειραιά, δημιουργείται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ) – το 1924 μετονομάζεται σε ΚΚΕ – με στόχο την «πολιτική και οικονομική οργάνωση του προλεταριάτου και τη δημοσιοποίηση των μέσων παραγωγής». Από τότε, το ΚΚΕ παλεύει αταλάντευτα, με προσήλωση και αποφασιστικότητα, για την πιο όμορφη υπόθεση που έχει γεννήσει ποτέ η ανθρωπότητα, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Από εδώ ξεκινάει το ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», μία παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο των εκατό χρόνων του κόμματος. Ένα ντοκιμαντέρ που ανατρέχει στις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ΚΚΕ, που συνδέονται ταυτόχρονα και με τις πιο σπουδαίες στιγμές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.




Ανησυχούντες ..."Αντιφασίστες"


Γέμισε ο τόπος ανησυχία για την "άνοδο της ακροδεξιάς".

Αφορμή γι αυτό το νέο γύρο ανησυχίας δεν ήταν άλλη από την ολοφάνερα αποτυχημένη προσπάθεια μαθητικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη "ενάντια" στη συμφωνία των Πρεσπών.

Θα πει κανείς γιατί εισαγωγικά στο ενάντια. Μα απλά γιατί όλοι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το ενάντια, από τους φασίστες νεοναζί μέχρι τη ΝΔ, το νεοΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και τις άλλες ψευτοδημαοκρατικές δυνάμεις, όχι μόνο δεν είναι εναντίον της ουσίας της συμφωνίας, αλλά αν ήταν αυτή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται πως  θα την έκαναν πιο περίτεχνα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Κι αυτό ακριβώς είναι που τους στενοχωρεί.

Γιατί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι αυτοί;

Φυσικά η ουσία της συμφωνίας δεν είναι το ονοματολογικό, αλλά η συμφωνία και η απαίτηση της μερίδας εκείνης της άρχουσας τάξης να βαδίζουμε σφιχταγκαλιασμένοι με το ΝΑΤΟ και τις ανάγκες του στην περιοχή. Μόνο που αυτό, όλοι οι πιο πάνω έκαναν πως δεν το είδαν και τό 'ριξαν στις μάχες σώμα με σώμα για το όνομα, προσπαθώντας να κάνουν και τον πολύ κόσμο να μην το δει.

Ευτυχώς που υπήρχαν και πάλι αυτοί οι δαιμόνιοι ...Λακεδαιμόνιοι που τους χάλασαν το γλυκό.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΖΕΔΙΝ


Ρημάζει ένας τόπος στενά δεμένος με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος
 
Η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου στο επίκεντρο παρεμβάσεων του ΚΚΕ

Κρατούμενοι στο προαύλιο του Ιτζεδίν τη δεκαετία του '50
Κρατούμενοι στο προαύλιο του Ιτζεδίν τη δεκαετία του '50
Πρόκειται για ένα κτίριο καθόλου συνηθισμένο. Είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την Ιστορία των λαϊκών αγώνων, με την περήφανη και αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους τον περασμένο αιώνα. Ο λόγος για το φρούριο Ιτζεδίν, που στέκει στο χωριό Καλάμι Χανίων, στην Κρήτη.
 Το φρούριο αυτό έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές. Την περίοδο 1930 - 1931 υπάρχουν οι καταγγελίες 40 κομμουνιστών για βασανισμό, οι οποίοι κρατούνταν με βάση το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου.

Το 1948 μεταφέρθηκαν από τη Γυάρο οι πρώτοι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι, πολλοί από αυτούς καταδικασμένοι σε θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν κρατούμενοι από άλλες φυλακές, ώσπου ο αριθμός τους έφτασε περίπου τους 400.

Από τα πιο γνωστά στελέχη του ΚΚΕ που κρατήθηκαν εκεί είναι τα μέλη της ΚΕ Γιώργης Ερυθριάδης (Πετρής), ο οποίος και εξοντώθηκε μέσα στη φυλακή, ο Μήτσος Παπαρήγας, ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο Κώστας Λουλές, ο Γιώργης Τρικαλινός. Ανάμεσα στα εκατοντάδες στελέχη του ΚΚΕ που πέρασαν από το Ιτζεδίν ήταν και ο Αρης Βελουχιώτης.

Θ' αράξουμε στον Αραξο;

Τις πρώτες «παράπλευρες» απώλειες από την ευρωΝΑΤΟική νέα παρέμβαση στα Βαλκάνια, σαν προκάλυμμα για τον Καύκασο και με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, τις νιώθουμε ήδη ανατριχιαστικά στο πετσί μας. 
 
Χρειάστηκε ένα μικρό αριστερό χρονικό διάστημα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Τέξας έως το χωριό των Ψαράδων στις Πρέσπες, για να φανεί όχι απλώς η ενσωμάτωση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της λεγόμενης Δύσης, αλλά και η πρωτοφανής προθυμία υποτακτικής εξυπηρέτησης σε κάθε μορφή στρατοκρατικής τακτικής και υποταγής στις απαιτήσεις των αφεντικών συμμάχων.
 
Θυμόμαστε όλοι ότι ο όρος παράπλευρες απώλειες χτίστηκε από τους ΝΑΤΟικούς στις ένστολες ενημερώσεις τους, επί καθημερινής βάσης στη διάρκεια της δήθεν ανθρωπιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία.