Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πλειοψηφία ΓΣΕΕ: Διορισμένοι στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της κυβέρνησης




Οι περισσότεροι δεν πήραν είδηση ένα ακόμη «κατόρθωμα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συνέβη πριν λίγες μέρες. Τα ΜΜΕ το «έθαψαν», η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ «το έκαναν γαργάρα», ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κινήθηκε γρήγορα και αθόρυβα «για να γίνει η δουλειά»: Υπέγραψε στα μουλωχτά το πάγωμα του κατώτατου μισθού και για το 2020.
 
Να θυμίσουμε ότι με τον άθλιο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει καταργηθεί και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, έπειτα από «διαβούλευση».

Ηταν τόση η βιασύνη τους, που ούτε αυτές οι διαδικασίες «διαβούλευσης» που προβλέπονται από το νόμο και ανακοινώθηκε η ενεργοποίησή τους από την κυβέρνηση για τον Φλεβάρη, δεν στάθηκαν ικανές να καθυστερήσουν, ούτε να μασκαρέψουν μια προσχεδιασμένη απόφαση για το πάγωμα του κατώτατου μισθού από κυβέρνηση, ΣΕΒ και τη συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Από το κακό...


Την περασμένη βδομάδα, ο κόσμος όλος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να δολοφονήσουν έναν Ιρανό κρατικό αξιωματούχο και μάλιστα στο έδαφος μιας τρίτης χώρας, κάτι που ισοδυναμεί με πράξη πολέμου. Πριν ακόμα καταλαγιάσει η σκόνη από τα ιρανικά αντίποινα, τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας έσπευσαν να αναπαραγάγουν τον εφησυχασμό ότι η αντιπαράθεση έληξε με ...«ισοπαλία» και ότι τώρα περνάμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Το πολεμικό διάγγελμα του Τραμπ και όσα ακολούθησαν, όμως, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στην περιοχή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τους λαούς, εξαιτίας της αμερικανοΝΑΤΟικής επιθετικότητας και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται.

... στο χειρότερο
 
Η άμεση ανταπόκριση του ΝΑΤΟ στο κάλεσμα των ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή στην περιοχή, για παράδειγμα, μόνο ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί. Οπως και η πρόταση Τραμπ να κηρυχθεί η Μέση Ανατολή επικράτεια του ΝΑΤΟ, με τη μετονομασία του σε «ΝΑΤΟ - Μέση Ανατολή». Ο επόμενος γύρος της αντιπαράθεσης στην περιοχή θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνος, επειδή μέσα από κάθε επεισόδιο συσσωρεύεται περισσότερη «καύσιμη ύλη», όπου μια σπίθα μπορεί να ανάψει τη φωτιά. Το τελευταίο λοιπόν που έχει ανάγκη ο λαός είναι ο εφησυχασμός για το ρόλο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και την ελληνική εμπλοκή. Αντίθετα, η επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγονται οι εξελίξεις είναι «το άλφα και το ωμέγα» για να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη, με αιτήματα καμία εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και να κλείσουν τώρα οι βάσεις.

Πόσες μέρες την εβδομάδα δουλεύει ένας «άριστος»;



«Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα», έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ. Για να τις ζήσουμε, θα χρειαστεί πρώτα να απεγκλωβιστούμε από τη βάρβαρη πολιτική που ονομάζεται – σας αρέσει δεν σας αρέσει – καπιταλισμός.

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές του 2019, σε διακαναλική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο τότε διεκδικητής της εξουσίας και σημερινός πρωθυπουργός – είχε μιλήσει για επταήμερη εργασία.
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως «στον νέο κόσμο που έρχεται, οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι σήμερα […] όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος, βέβαια, να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Σκοταδισμός...




Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η διαφήμιση σε σταθμούς του Μετρό από την οργάνωση «Αφήστε με να ζήσω», η οποία αυτοχαρακτηρίζεται «κίνημα υπέρ της ζωής και εναντίον των εκτρώσεων». Ως σκοπό της η οργάνωση παρουσιάζει την «προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψή της και την προάσπιση των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού», την «αποτροπή των εκτρώσεων μέσω της σωστής ενημέρωσης».

Στις διάφορες αναρτήσεις της η έκτρωση χαρακτηρίζεται «έγκλημα» και «φόνος» και ο νόμος που την καθιστά νόμιμη «ανθρωποκτόνος», ακόμα και για περιπτώσεις εμβρύων με σοβαρές ασθένειες ή σε κυήσεις που είναι αποτέλεσμα βιασμού της γυναίκας.

Η διαφήμιση της συγκεκριμένης καμπάνιας, η οποία κατέβηκε με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών μετά την κατακραυγή, αποτελεί ένα αντιδραστικό, σκοταδιστικό μήνυμα. Επαναφέρει τη συζήτηση για τον περιορισμό και την απαγόρευση της άμβλωσης, που θα αποτελούσε οπωσδήποτε πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών.

«Ανταλλάγματα»


Από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ 
Από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ
Πηγή: Eurokinissi

«Ναι, αλλά τι ανταλλάγματα πήρατε;»... Το ερώτημα αυτό, που συμπληρώνει τη συναίνεση κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, επανέρχεται με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ.

Θυμίζουμε ότι η ίδια συζήτηση γινόταν και μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ το 2017, όταν ο τότε πρωθυπουργός κουβάλησε στις αποσκευές του την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ και την προετοιμασία της Συμφωνίας για τις βάσεις.

Και τότε, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που πριν από το ταξίδι εύχονταν σύσσωμα «καλή επιτυχία» στον Αλ. Τσίπρα, σχολίαζαν ότι «γύρισε με άδεια χέρια», επειδή ο Τραμπ δεν είχε πει τίποτα για την τουρκική επιθετικότητα.

Μάλιστα, τότε τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ακριβώς αυτά που λένε σήμερα οι υπουργοί της ΝΔ, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για «φανερή εναντίωση» των ΗΠΑ στην Τουρκία, ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει κ.ο.κ.