Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

 

Μέρες γιορτών και η ρητορική της φιλανθρωπίας και της συμπαράστασης στους οικονομικά ευάλωτους συνανθρώπους κυριαρχεί. Κι αν η φιλανθρωπία εμφανιζόταν ως μια από τις παλαιότερες μορφές κοινωνικής αρωγής, κληρονομιά της θρησκείας, μια χειρονομία  που δημιουργεί το σύνδεσμο μεταξύ του ανθρώπου και του πλησίον μέσω του θεού, σε υλιστική ανάλυση όμως αυτές οι πεποιθήσεις ήταν μόνο μια προσπάθεια απόδρασης από τα κοινωνικά ζητήματα. Η χριστιανική φιλανθρωπία ήταν  μια μορφή αιώνιας διαιώνισης της τρέχουσας κοινωνικής τάξης, η οποία συνεχίζεται στις μέρες μας με νέες μορφές που έχουν γίνει αποδεκτές, για να διατηρούν την υπάρχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση και δημοσιοποιούνται βεβαίως ευρέως.  
  
         Τον προηγούμενο μήνα, ανάμεσα στις ειδήσεις ξεχώριζε εκείνη για την  ηλικιωμένη συνταξιούχο αγρότισσα, Α. Παπαχρήστου, και τη  δωρεά της  από τις οικονομίες της,  ενός ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου. Η ταλαιπωρία του άντρα της που με εγκεφαλικό δεν έβρισκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ήταν η αιτία για την απόφαση της. Συγκινητικός και ένας όρος που έβαλε, ενδεικτικός για το είδος της αναγνώρισης που ήθελε, να κορνάρει το ασθενοφόρο κάθε φορά που περνά μπροστά από το σπίτι της. Και φυσικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που η πολιτική του έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, δεν παρέλειψε να επικοινωνήσει μαζί της για να την ευχαριστήσει για την προσφορά της. Μια αντίστοιχη είδηση τις επόμενες μέρες αφορούσε στην ανακοίνωση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών τον ερχόμενο Ιανουάριο του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που θα παραδοθεί στο δημόσιο σε τρία χρόνια.

Θύματα της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ μήνυσαν στρατό και αστυνομία για την τραγωδία

 

Μια ομάδα 42 επιζώντων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ έχει κινήσει αγωγή κατά του ισραηλινού στρατού, του Υπουργείου Άμυνας, της αστυνομίας και της υπηρεσίας πληροφοριών (Shin Bet), κατηγορώντας τους για βαριά αμέλεια στην πρόληψη της τραγωδίας στο πάρτι και ζητώντας αποζημίωση 200 εκατ. σέκελ (56 εκατ. δολάρια). 

Στην αγωγή τους, που κατατέθηκε τη Δευτέρα, οι ενάγοντες είπαν ότι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να είχαν «σώσει ζωές» με «ένα τηλεφώνημα» προειδοποιώντας τους ανθρώπους να φύγουν «αμέσως ενόψει του αναμενόμενου κινδύνου».

Η... εορταστική αντίφαση


«Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, δελτιάκια για το φως μας παζαρεύετε καλέ...». Νέο άσμα. Εορταστικό. Για να υποδεχθεί κανείς τον καινούριο χρόνο, δεν πάει πια παραδοσιακά σε αστρολόγους αλλά σε συμβούλους Ενέργειας. Αλλαξαν οι καιροί. Κι αν δεν το πήρατε πρέφα ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο σας πείθει ότι ιδανικά πρωτοχρονιάτικα δώρα είναι μικρά μπουκαλάκια με λάδι, τύφλα να 'χει ο μαύρος χρυσός, μπροστά στον πράσινο που τον έχουμε σε αφθονία ως χώρα, αλλά με το σταγονόμετρο στο τραπέζι μας. Ενδεικτικά όλα αυτά, ολίγον σαρκαστικά, γιατί αν μείνω στην πραγματικότητα έξω από την τσέπη θα μετράω φόνους, θανάτους, εικοσάχρονα παιδιά με κομμένα πόδια από στουκαρισμένα οχήματα, κάτω από τρεμοπαίζοντα λαμπιόνια, και δεκαπεντάρικα με το στίγμα του φονιά. Κι όλοι μαζί με ξεχασμένη τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, εκεί όπου σε μια άδεια Βηθλεέμ, τα βρέφη και τα γυναικόπαιδα έγιναν πιόνια σε μια σκακιέρα ορατών τε και αοράτων Ηρώδηδων.