Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΣΕ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΟΒΟΥΝ 50 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, 2.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, 15.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ

«Πρώτα ο μαθητής». Αυτό ήταν το σλόγκαν και η φιλοσοφία του υπουργείου Παιδείας επί θητείας Αννας Διαμαντοπούλου. «Τελευταίος ο μαθητής». Αυτή είναι η επιλογή και κατ' επέκταση οι πράξεις του υπουργείου Παιδείας επί θητείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Υπογράφοντας τον «αργό θάνατο» της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας δημιούργησε δύο κατηγορίες θυμάτων: τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ακόμη ανέδειξε την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα που δεν θα δίνει επαγγελματικά προσόντα στους αποφοίτους των επαγγελματικών σχολών, δηλαδή ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και λοιπούς τεχνίτες.
Εκτός λοιπόν από τους 2.000 εκπαιδευτικούς, που σε λίγες μέρες μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και οδεύουν προς την απόλυση, 12.000 έως 15.000 μαθητές βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Τόσοι υπολογίζεται ότι είναι αυτοί που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές κι έχουν επιλέξει ειδικότητες οι οποίες καταργούνται.
Με την απόφασή του αυτή, ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος έχει ταχθεί, λόγω θέσης, να υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση, ανοίγει νέους σημαντικούς ορίζοντες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία μάλιστα, κατά περίπτωση, υποστηρίζει και προσωπικά.