Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η απεργία και τα αστικά ΜΜΕ


Σκόρπια άρθρα και δημοσιεύματα περιέχονταν στο χτεσινό Τύπο για την πανεργατική πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, ενώ κάποια περισσότερα γράφτηκαν για την απεργία των ναυτεργατών. Κοινή συνισταμένη για όλους όσοι ξέφευγαν από τα όρια της περιγραφής και των διαπιστώσεων (όπως για παράδειγμα ότι πραγματική απεργιακή συγκέντρωση συγκρότησαν μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ), ήταν η προσπάθεια απαξίωσης και συκοφάντησης του απεργιακού αγώνα, γενικά των εργατικών κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, γράφτηκε σε εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος ότι «ο επαγγελματικός συνδικαλισμός συνεχίζει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα», ενώ σε άλλη εφημερίδα ο αρθρογράφος καταφερόταν ενάντια στους «καπεταναίους των τρακτέρ», επειδή απέκλεισαν συμβολικά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οσο για την απεργία των ναυτεργατών, η τρομοκρατία και οι συκοφαντίες θύμισαν παλιότερες εποχές. 
 
Αλλά κι εκεί που δίνονταν κάπως μεγαλύτερα ρεπορτάζ για την απεργία, απέπνεαν «μούχλα» και δινόταν με απαξιωτικό τρόπο και με την αίσθηση της διεκπεραίωσης η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κάτι σαν εθιμοτυπικό τελετουργικό για όσους παραμένουν να αγωνίζονται. Με άλλα λόγια, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες λοιδορούνται και συκοφαντούνται από τα αστικά ΜΜΕ, ενώ διαστρέφεται και το πραγματικό τους περιεχόμενο, αφού χτες οι εφημερίδες συνέχισαν στη γραμμή ότι οι εργαζόμενοι απήργησαν «ενάντια στη λιτότητα», άρα - γιατί όχι; - υπέρ της κυβέρνησης. 
 
Μόνο ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr» έδωσαν πλήρη και ρεαλιστική απεικόνιση της απεργίας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση αλλά και στην παραπέρα οργάνωση των εργαζομένων και του λαού.

Η πολυήμερη απεργία αποτελεί παρακαταθήκη για τους ναυτεργάτες και το εργατικό κίνημα


 
Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων που με την καθολική - μαχητική συμμετοχή τους στην πολυήμερη Πανελλαδική Απεργία έδεσαν όλα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας και χαρακτηρίζουν παρακαταθήκη για τη συνέχεια αυτόν τον αγώνα. 

Με αφορμή την απόφαση αναστολής της απεργίας από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ επισημαίνουν τα εξής:

«Η 9ήμερη Πανελλαδική Απεργιακή κινητοποίηση είναι παρακαταθήκη για τους ναυτεργάτες και το εργατικό κίνημα.

Αναδείχθηκαν για άλλη μία φορά οι φίλοι και οι εχθροί. Αυτοί που μισούν την οργάνωση των ναυτεργατών και της εργατικής τάξης. Την ανάγκη οικοδόμησης κοινωνικής συμμαχίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στα μονοπώλια και το πολιτικό – συνδικαλιστικό τους προσωπικό.

Με την αποφασιστική και πρωτοφανή συμμετοχή των ναυτεργατών στους χώρους δουλειάς και στις συνεδριάσεις της ΕΕ της ΠΝΟ, έγινε κατορθωτό να συνεχιστεί ο απεργιακός αγώνας.

Σήμερα η πλειοψηφία της ΠΝΟ, με 10 έναντι 4άρων πήρε απόφαση για αναστολή της απεργίας.

«Οχι» στο συμβιβασμό με τη δυστυχία



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική, για να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αποφασιστικότητα και προσήλωση στο να τσακίσει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για να υλοποιήσει πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου. Σχέδιο και μέθοδο, ώστε να το κάνει αυτό, καλλιεργώντας συνείδηση στο λαό ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη δυστυχία του, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και παραμυθιάζοντάς τον πως οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Και, βέβαια, πολύ θράσος που της επιτρέπει να κοροϊδεύει κατάμουτρα και να εμπαίζει εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, συνολικά τα λαϊκά στρώματα.

Ολα αυτά «χώρεσαν» στο προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που ανακοίνωσε την επιστροφή ενός εφάπαξ βοηθήματος που το «βάφτισε» «13η σύνταξη» και το προσωρινό πάγωμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.