Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Εδώ παπάς, εκεί παπάς


Την απάτη του «κοινωνικού μερίσματος», που εγκαινιάστηκε στην αρχή της βδομάδας με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, συνεχίζουν να διακινούν όλη τη βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, η «Αυγή» έφτασε να αναγγέλλει με μεγάλους τίτλους περίπου ότι θα «βρέξει λεφτά» (1,2 δισ. για την ακρίβεια) «για δράσεις κοινωνικής πολιτικής», ως αποτέλεσμα της «χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης». Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «δημοσιονομικό αποτύπωμα της αριστεράς» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού! Στην πραγματικότητα όμως, από τα 1,2 δισ. της «κοινωνικής πολιτικής», τα 760 εκατ. αφορούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή το βοήθημα για την ακραία φτώχεια, που θα αντικαταστήσει τα υπόλοιπα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα για τους λιγότερο φτωχούς. Αλλα 320 εκατ., που κατά την κυβέρνηση θα αφορούν «παρεμβάσεις για την παιδική φτώχεια», προήλθαν «από την ορθολογικοποίηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών», όπως λέγεται «επιστημονικά» το τσεκούρι σε μια σειρά δαπάνες, μεταξύ άλλων σε Υγεία και Πρόνοια. Τα όρια της πρόκλησης ξεπερνά η ανακοίνωση για τα 100 εκατ. «για την προστασία της κύριας κατοικίας», την ώρα που η κυβέρνηση έχει παραδώσει και με τη βούλα χιλιάδες λαϊκές κατοικίες στο έλεος των «funds», ενώ κλιμακώνονται οι πλειστηριασμοί. Η λαθροχειρία της κυβέρνησης είναι τέτοια, που δε διστάζει να αξιοποιήσει τα φτηνά κόλπα των παπατζήδων πέριξ της Ομόνοιας για να παραπλανήσει και να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό.

«… δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι…»




«… δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι…» – του Νίκου Μπογιόπουλου

 

Τσε Γκεβάρα - 50 χρόνια από τον θάνατο του

 



    Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αιχμαλωσία και την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, στις 8 προς 9 Οκτώβρη 1967, στη Βολιβία.

    Εκείνος στον οποίο ανατέθηκε να τον εκτελέσει ήταν ο υπαξιωματικός Μάριο Τεράν.

    Ο Μάριο Τεράν, ο δολοφόνος του Τσε, το 2006 υποβλήθηκε σε εγχείρηση από Κουβανούς γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Επιχείρησης Θαύμα» και προσφέρουν – δωρεάν – τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη. Οι επεμβάσεις καταρράκτη δεν είναι και τόσο απλό πράγμα για τους φτωχούς ανθρώπους στη Λατινική Αμερική.

    Ο γιος του Τεράν, το 2007, στην συμπλήρωση 40 χρόνων από την δολοφονία του Τσε, έστειλε  σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του. Του δολοφόνου, δηλαδή, του (και) γιατρού Τσε Γκεβάρα…

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Μάριο Τεράν – ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του»,
    ήταν το ρεπορτάζ με το οποίο κατέγραψε την είδηση η εφημερίδα «Γκράνμα» της Κούβας.

Το διδακτικό παράδειγμα του Ελληνικού...


Παρά την κάλπικη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ γύρω από την επένδυση, οι εργαζόμενοι θα είναι οι χαμένοι από την «αξιοποίηση»

Το μεγαλύτερο αδόμητο πάρκο της Ευρώπης αποτελεί «φιλέτο» για μονοπωλιακούς ομίλους
Eurokinissi
Το μεγαλύτερο αδόμητο πάρκο της Ευρώπης αποτελεί «φιλέτο» για μονοπωλιακούς ομίλους
Για μια ακόμα φορά, με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για το ποιος είναι ικανότερος στην «προσέλκυση επενδύσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του τύπου «δεν θέλουμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι» απ' τη μία, και απ' την άλλη με την «ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου» για την προώθηση της επένδυσης, προσπαθεί να «χαϊδέψει τα αυτιά» του εσωτερικού του ακροατηρίου, προωθώντας παράλληλα την αστική πολιτική. Η ΝΔ απ' τη μεριά της κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για το «αντιεπενδυτικό κλίμα» που καλλιεργεί.

Η ΝΔ εμφανίζεται ως ο «ιππότης των επενδύσεων», που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προώθησή τους. Απ' την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως η δύναμη που «ζυγίζει» επενδύσεις και επιπτώσεις, υπερασπίζεται τη «νομιμότητα» και το «κοινό καλό». Το παιχνίδι αυτό το είδαμε πολλές φορές τις τελευταίες βδομάδες, κατά τις οποίες κυριάρχησε η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση της «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική. Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται αυτές τις μέρες, με αφορμή τη επένδυση στο Ελληνικό.

Η τρέλα για την εξουσία



1. Η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στη χαμέρπεια που προτείνεται ως τρόπος ζωής από τους εξαρτημένους της εξουσίας δεν θα αργήσει να γίνει ταραχή και να βγει στο προσκήνιο. Οι πληροφορίες που μας διοχετεύουν είναι θαμπές και καθιστούν την πραγματικότητα ένα ανεξιχνίαστο γεγονός, ένα μυστήριο. Ωστόσο, ο τρόπος της ζωής μας, η καθημερινότητά μας, αν και έχει υποστεί χτυπήματα, γεννά την περιφρόνηση, η οποία με τη σειρά της ρίχνει φως σε αυτό που πραγματικά είναι η εξουσία, απογυμνώνοντάς την από κάθε κύρος. Ηδη η αμφιβολία είναι μια έμμεση αντίδραση.