Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Για τα «πράσινα» και πολεμικά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζουν οι λαοί


Τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με τίτλο «Για τα "πράσινα" και πολεμικά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζουν οι λαοί», σημειώνουν τα εξής:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες στην κοινωνία μας, επιδεινώνοντας παραπέρα τις συνθήκες διαβίωσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, σε συνθήκες μιας νέας επικείμενης καπιταλιστικής κρίσης μετά απ' αυτήν του 2020 που επιταχύνθηκε από την Covid-19. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, ένας στους τέσσερις κατοίκους της ΕΕ ζει σε συνθήκες φτώχειας (πάνω από 122 εκατομμύρια).

Η πραγματικότητα είναι πως η εκτίναξη της ακρίβειας ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο.

Αιτία είναι η ευρωενωσιακή στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", η απελευθέρωση της Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θωρακίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων. Αποτελούν κοροϊδία οι ισχυρισμοί ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί θα μοιραστούν τα κέρδη τους με τον λαό.

Το βάρος που επωμίζονται οι λαοί έχει αυξηθεί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και τη Ρωσία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ Διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια σε ακρίβεια και πλειστηριασμούς

 

Φωτό αρχείου
 Φωτό αρχείου

 

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς, καλούν Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία με αρχή το συλλαλητήριο που εξήγγειλαν στις 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. 

Παράλληλα διοργανώνουν σύσκεψη στις 12 Δεκέμβρη, και καλούν συνδικάτα, συλλόγους και μαζικούς φορείς για το συντονισμό της δράσης και την αγωνιστική κλιμάκωση μετά το παλλαϊκό παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος -Τροφίμων Ποτών, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδος, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος καθώς και τα σωματεία εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, αλλά και οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».

Αναλυτικά, το κάλεσμα

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «Προοδευτική» η τροχιά φτωχοποίησης του λαού

 

Η χώρα είναι «σε προοδευτική τροχιά», ισχυρίστηκε με θράσος ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, το οποίο την ίδια ώρα συζητούσε το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2023 που προβλέπει νέες θυσίες για τον λαό, το νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που θωρακίζει παραπέρα το γενικευμένο «φακέλωμα» του «εχθρού - λαού», όπως και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που εμπορευματοποιεί άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της Υγείας.

Εξάλλου, την ίδια ώρα που περιέγραφε τα «ρεκόρ» που καταγράφουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παραδεχόταν εμμέσως ότι ο λαός βρίσκεται σε... πτωχευτική τροχιά, λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα» και ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη».

Εντούτοις αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως πρότεινε το ΚΚΕ με τις τροπολογίες στη Βουλή που η κυβέρνηση απέρριψε, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε σαν «πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πολιτών» την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάη και τις αυξήσεις κατά 7,7% στις συντάξεις, οι οποίες όμως είναι κάτω από τον πληθωρισμό που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα!

Τα «σκοτάδια» στην παιδική προστασία: Κάλπικα διλήμματα για να κρυφτούν οι κρατικές ευθύνες

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΒΩΤΟ» ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

INTIME NEWS

Με οργή παρακολουθούμε εδώ και μέρες τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών που φιλοξενούνταν στη MKO «Κιβωτό του Κόσμου». Τα όσα καταγγέλλονται επιβεβαιώνουν τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία των παιδιών που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διαφόρων «φιλάνθρωπων».

Γι' αυτό, είναι πρόκληση η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα, όταν αποσύρουν όλο και περισσότερο την κρατική ευθύνη για την παιδική προστασία, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των αντίστοιχων κρατικών δομών και υπηρεσιών. Οταν θεωρούν δεδομένη την εμπλοκή την «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στον ευαίσθητο αυτό τομέα, όπου οι ιδιωτικές δομές παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ακόμα και βραβεία...

«Αποϊδρυματοποίηση»: Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνθήκες ακρίβειας, έντασης της φτώχειας και των λαϊκών προβλημάτων, με νέες εισροές ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, σε συνθήκες που αυξάνονται οι κοινωνικές παθογένειες και μέσα στην οικογένεια, όπως η ενδοοικογενειακή βία, αντικειμενικά αυξάνονται οι οικονομικοί - κοινωνικοί παράγοντες που εν δυνάμει μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των περιπτώσεων παιδιών τα οποία θα χρειαστούν εξειδικευμένη φροντίδα.

Να φάνε... πόρτα

 

Εν μέσω κατακραυγής για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση κάνει την ανήξερη για τις συνέπειες από τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε, συνεχίζοντας το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των δανειοληπτών. Κι από πάνω παριστάνει τη «γαλαντόμα», με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «εξετάζει σχέδιο στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών» και άλλα τέτοια φούμαρα. Μόνο που ο εν λόγω μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε ισχύ (!), ενώ αναφέρεται και στην πρώτη «μεταπρογραμματική» έκθεση της Κομισιόν, που βγήκε μέσα στη βδομάδα. Τι λέει εκεί; Οτι «το προσωρινό σχήμα στήριξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου» για να «εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση μέχρι η νέα οντότητα (σ.σ. στην οποία θα καταλήγουν τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς) να ξεκινήσει τις εργασίες της». Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό το καθεστώς θα παρέχει επιδότηση των δανείων «πιστοποιημένων» ευάλωτων οφειλετών, βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ο μηχανισμός «στήριξης», δηλαδή, όχι μόνο δεν προστατεύει ουσιαστικά κανένα λαϊκό σπίτι, αλλά έρχεται να δώσει μια ώρα αρχύτερα τα κλειδιά σε τράπεζες, funds, «Πάτσηδες» και λοιπά «κοράκια», αφού η μεγάλη πλειοψηφία δεν πρόκειται να περάσει κάτω από τον πήχη της ...πιστοποιημένης εξαθλίωσης που θέτουν ως όρο για να επιδοτήσουν προσωρινά μερικές από τις δόσεις των δανείων.

Εκτός από τη ΝΔ, «μάστορας» στην απατεωνιά με τους πλειστηριασμούς υπήρξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε φορά που νομοθετούσε ως κυβέρνηση μέτρα ενάντια στη λαϊκή κατοικία (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θέσπιση «Ιδιώνυμου» κ.ά.), «κότσαρε» από δίπλα και μια εξαγγελία περί δήθεν «προστασίας» της πρώτης κατοικίας για τους πιο ευάλωτους. Αυτά τα κουρέλια «πουλάει» και σήμερα σαν πανοπλία απέναντι στους πλειστηριασμούς, και έχει το θράσος να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι ...ταυτίζεται με τη ΝΔ, επειδή αποκαλύπτει διαχρονικά τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων στην αρπαγή των σπιτιών του λαού! Σιγά μην έχασε κανείς την ντροπή για να τη βρουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι! ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με κάτι τέτοια φτηνά κόλπα θα ξελασπώσουν. Η «σκυταλοδρομία» τους στο ξεσπίτωμα του λαού για να θωρακιστούν οι τραπεζικοί όμιλοι, όπως και οι κοινές δεσμεύσεις τους για τη συνέχεια, επιβεβαιώνουν αυτό που αναδείχθηκε περίτρανα τις προηγούμενες μέρες: Τα σπίτια του λαού θα τα σώσει μόνο ο λαός, όχι οι κυβερνητικοί «σωτήρες» που υλοποιούν τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου.

Εκρηξη εξώσεων και πλειστηριασμών το 2023!

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Τράπεζες και funds έχουν πλειστηριάσει από την αρχή της χρονιάς 17.620 ακίνητα, μεταξύ αυτών και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων

 

RIZOSPASTIS

Εκρηξη εξώσεων από τα σπίτια τους αλλά και πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αναμένεται το 2023.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη στρατηγική που υλοποιούν διαχρονικά έχουν στήσει ένα θεσμικό πλέγμα, το οποίο θωρακίζει κάτω απ' όλες τις συνθήκες την κερδοφορία των τραπεζών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων: Με τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις και «διασώσεις» των τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού, με το πέρασμα των «κόκκινων» δανείων στα funds και κάθε είδους εγγυήσεις που πλήρωσε ο λαός, με το κύμα πλειστηριασμών αλλά και κάθε είδους πιέσεων και εκβιασμών που «φουντώνει» προκειμένου να βγει από τη μύγα ξίγκι, με τον εργατόκοσμο να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα το σπίτι του, να οδηγείται στο να γίνει «νοικάρης στο σπίτι του», να ξεσπιτώνεται για να κερδοφορούν funds και τράπεζες.

Εξάλλου, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, μέσω και των πλειστηριασμών, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της «μεταμνημονιακής εποπτείας», της οποίας η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισαν τη «λήξη» πριν από μερικούς μήνες, δίνοντας τη σκυτάλη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Ηρθε να το θυμίσει και η έκθεση της Κομισιόν μέσα στη βδομάδα που «πάνω πάνω στη λίστα» με τις υποχρεώσεις έχει τη δημιουργία του νέου ιδιωτικού σχήματος στο οποίο θα καταλήγουν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (υπάρχουν σκέψεις για νέα αύξηση τον Δεκέμβρη) θα οξύνουν ακόμα περισσότερο αυτήν την κατάσταση, καθώς ήδη ένα στα τρία (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου.

Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.