Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Η Μάχη στον Κούκο και τα «βαποράκια» του αντικομμουνιστικού οχετού στην Πιερία

 



 

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 στον Κούκο Πιερίας πολέμησαν οι εθνικοαπελευθερωτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ εναντίον των δωσίλογων – Ελλήνων συνεργατών  των κατακτητών ναζί

Τα «βαποράκια» του αντικομμουνιστικού οχετού στην Πιερία έβαλαν μπροστά την μονταζιέρα και για άλλη μια φορά θέλουν να σκυλέψουν πάνω στην ιστορία, αθωώνοντας τον δωσιλογισμό και όλους αυτούς που την περίοδο 1941 – 44 συνεργάστηκαν με τους κατακτητές της πατρίδας.

Πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών και δωσίλογων, ποντάροντας στην ιστορική λήθη και, σε πολλές των περιπτώσεων, στην αμάθεια ή  ημιμάθεια,  διαστρεβλώνουν, παραποιούν γεγονότα, όπως αυτά που έλαβαν χώρα στο χωριό Κούκος Πιερίας στις 18 Οκτωβρίου του 1944.

Το χωριό Κούκος εκείνη την εποχή είχε μετατραπεί σε κέντρο δωσίλογων, από ανθρώπους που συνεργάστηκαν και εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί, για να σκορπούν φόβο και να  καταδυναστεύουν τον λαό της περιοχής.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Οι απεργοί της «Μαλαματίνα» να δυναμώσουν την πάλη σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

 

Από τη σύσκεψηΑπό τη σύσκεψη

 

Πλούσια συζήτηση αναπτύχθηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με εργαζόμενους - απεργούς της «Μαλαματίνα».

Ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, στάθηκε ιδιαίτερα στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον αγώνα των εργαζόμενων στη «Μαλαματίνα». Κάλεσε τους απεργούς σε δυνάμωμα της πάλης τους και αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, τη μόνη επιλογή που αποδεικνύεται δοκιμασμένη υπέρ των εργαζόμενων.

Στον «αφρό»

 

Πηγή: Associated Press

 

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ενέργεια έβγαλε ξανά στον «αφρό» τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Στο μόνο που συμφώνησαν χωρίς δεύτερη γνώμη, είναι να φορτώσουν στις πλάτες των λαών τον όποιο συμβιβασμό, για να θωρακιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω ανταγωνισμούς που οξύνονται, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των προβλέψεων για μια νέα οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «ομοβροντία» που δέχεται η Γερμανία για «έλλειψη αλληλεγγύης», με αφορμή τα 200 δισ. ευρώ που δαπανά για να θωρακίσει την καπιταλιστική της οικονομία, ενώ εμποδίζει έναν συμβιβασμό για «ευρωπαϊκές λύσεις», που θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση σε κράτη - μέλη με υψηλότερα κρατικά ελλείμματα και χρέη.

Αλλη πλευρά των ανταγωνισμών είναι οι «αποχρώσεις» γύρω από τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία. Αλλά και για ζητήματα της στρατιωτικής «αυτονομίας» της ΕΕ, με τις αντιθέσεις να «απλώνονται» στον τομέα των εξοπλισμών και της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας.

Κόκκινες ... γραμμές

 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, μη γελιόμαστε, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, βασίστηκε σε ένα πράγμα: Είχε ως προϋπόθεση την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ (...) Εμείς, λοιπόν, που δώσαμε τη μάχη για να μπει η Βόρεια Μακεδονία και να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα βγούμε και θα πούμε "όχι, η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο;" (...) Οταν, λοιπόν, αύριο θα είμαστε κυβέρνηση, αγαπημένε μου σύντροφε Θοδωρή, και είσαι εσύ υπουργός θα ασκήσεις βέτο στο υπουργικό συμβούλιο για να βγει η χώρα και να πει "βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"...;». Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας την περασμένη Κυριακή σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με διάφορους ελιγμούς και φραστικά τερτίπια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη και της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι είπε; Οτι καλά τα «καλαμπούρια» με τα οποία προσπαθούν να «θολώνουν τα νερά» απέναντι σε έναν κόσμο που ακολουθεί ή ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και προβληματίζεται από τις θέσεις του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ και την ελληνική συμμετοχή, αλλά υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές». Που δεν είναι άλλες από την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που υπηρετούν με συνέπεια τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών - διευρύνοντας το «ευρωατλαντικό αποτύπωμα» στα Βαλκάνια - όσο και η νέα «διεύρυνση» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Στο διά ταύτα, λοιπόν, από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ έως την ψήφο στο πολεμικό παραλήρημα του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητάει ακόμα περισσότερα όπλα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι ράγες είναι γερά καρφωμένες στον ευρωατλαντικό «μονόδρομο». Δεν υπάρχει γιατρειά: Κάθε τίμιος, προοδευτικός άνθρωπος πρέπει μια ώρα αρχύτερα να τους γυρίσει την πλάτη! Να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην ολέθρια εμπλοκή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ Ο λαός να απομονώσει ξανά τους φασίστες όποιο προσωπείο και αν φορούν

 

 

«Θα περίμενε κανείς να υπάρξουν αντιδράσεις από τους "επίσημους" παρευρισκόμενους, που εκπροσωπούν φορείς, παρατάξεις, συλλόγους κλπ. Δεν έγινε όμως έτσι, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουμε όλοι την ίδια απέχθεια προς τους φασίστες…», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Πάτρας με αφορμή τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, από το «Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών "Παναγιώτης Καρατζάς"» και την παρουσία σε αυτές εκπροσώπων της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αλλά και του κόμματος του καταδικασμένου, φασίστα χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν μάλιστα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της ΝΔ, στελέχη της περιφερειακής αρχής αλλά και δημοτικών παρατάξεων.

Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, αφού καλεί το λαό να απομονώσει ξανά τους φασίστες, όποιο προσωπείο και αν φορούν, τονίζει αναλυτικά:

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

Σε όλους τους τόνους τα επικοινωνιακά επιτελεία των κυβερνήσεων στην Ευρώπη προετοιμάζουν τον πληθυσμό της για το χαοτικό χειμώνα που έρχεται, καθώς το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας προκαλεί οικονομική κρίση σε κλίμακα που μοιάζει να μη μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί. Κι αυτή η κρίση θα είναι αποτέλεσμα μια κρίσιμης έλλειψης υλικών, της ενέργειας, που υπάρχει κίνδυνος κανένα πρόγραμμα διάσωσης να μην μπορεί να αντιμετωπίσει σ’ αυτό το σύστημα παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ. 
 
Η  κυρίαρχη όμως πολιτική συνεχώς εξασφαλίζει εφεδρείες για να κατοχυρώνει τα συμφέροντά της.  Και όσο μεγαλώνει ο φόβος μας για τους  κινδύνους που μας απειλούν, δεν διστάζει να επιστρατεύσει και την εφεδρεία του φασισμού. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη ν’ αναπτύσσεται ένας φασισμός που υποκρίνεται την ακροδεξιά, η προέλαση της οποίας κυριαρχεί και επιβάλλει τις πολιτικές της επιλογές. Ενισχυμένη από την όξυνση της ισλαμοφοβίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τον πόλεμο που διεξάγεται κατά των μεταναστών, η ακροδεξιά έχει αποκτήσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική νομιμότητα μετά  τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Στις δεκαετίες αμέσως μετά τον πόλεμο, ο φασισμός απαξιώθηκε και περιθωριοποιήθηκε. Η ήττα και η καταστροφή των καθεστώτων του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι και η ανακάλυψη της πραγματικότητας του Ολοκαυτώματος έκαναν τους δηλωμένους υπερασπιστές αυτών των καθεστώτων να γίνουν παρίες. Επιπλέον, η ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης, η οικονομική άνθηση των δεκαετιών του 1950 και του 1960 με την πλήρη απασχόληση, τις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης και την επέκταση του κράτους πρόνοιας, άφηνε στους φασίστες λίγο πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν.

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης ενάντια στην απόπειρα τρομοκράτησης εφέδρων στρατιωτών

 

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης της απαράδεκτης απόπειρας τρομοκράτησης εφέδρων στρατιωτών, εργαζομένων και φοιτητών, οι οποίοι δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας καλούνται τηλεφωνικά από στρατιωτικές αρχές για να δώσουν εξηγήσεις για την περήφανη στάση τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο!

Η ΟΓΕ καταγγέλλοντας το γεγονός σημειώνει: «Εμείς οι μανάδες που αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών μας στεκόμαστε δίπλα στους έφεδρους στρατιώτες μας και στην αγέρωχη στάση τους, αλλά και στο δικαίωμά τους, που σήμερα διώκεται, να εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους και να παλεύουν γι' αυτές. Τα μέτρα καταστολής δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν ούτε τα παιδιά μας ούτε εμάς. Δεν θα μας κλείσουν το στόμα!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους ενάντια στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία των αγωνιστών της Αντίστασης, φίλων και απογόνων, για την επιχείρηση τρομοκράτησης των στρατευμένων παιδιών της χώρας.