Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

«Boyun Egme» («Μη σκύβεις το κεφάλι»)

 

Τώρα και σε «τουρκική έκδοση» επιχείρησε να διαφημίσει ο Αλέξης Τσίπρας την «παράδοση» που έχει χτίσει ο ίδιος και το κόμμα του στην καπηλεία αγωνιστικών συμβόλων, στην καλλιέργεια της σύγχυσης και στον εκφυλισμό τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποίησε σε πρόσφατη ομιλία του σε τελετή του ιδιωτικού πανεπιστημίου «Κοτς» στην Τουρκία το σύνθημα «Boyun Egme», δηλαδή «Μη σκύβεις το κεφάλι»...

Ενα σύνθημα που έγινε σύμβολο των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων του 2013 στη γειτονική χώρα, όταν το είχε χρησιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP), κόντρα στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση και την καταστολή.

Μάλιστα, τότε το TKP είχε αναρτήσει και γιγαντοπανό με το σύνθημα αυτό στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ», το οποίο ο Ερντογάν μέσα στην κατασταλτική υστερία είχε δηλώσει ότι θα κατεδαφίσει.

Από τότε λοιπόν το «Boyun Egme» έγινε σύνθημα στους αγώνες που συγκλόνιζαν την Τουρκία, με χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαία στους δρόμους.

* * *

Επιστρέφοντας όμως στα καλέσματα... αντίστασης, έχει μια αξία να δει κανείς ότι αυτό το σύνθημα το είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, και το οποίο λειτουργεί με δίδακτρα που φτάνουν μέχρι και τα 15.000 ευρώ...

Πρόκειται για τμήμα του τουρκικού επιχειρηματικού κολοσσού «Κοτς», που με πάνω από 110 επιχειρήσεις και 119.000 εργαζόμενους δραστηριοποιείται στην Ενέργεια, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα χρηματοοικονομικά κ.α.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ

 

Στις ΗΠΑ, το ντιμπέιτ, στα πλαίσια της προεκλογικής διαδικασίας,  ανάμεσα στον πρόεδρο  Τ. Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο Ντ. Τραμπ ήταν αποκαλυπτικό για το ρόλο των εκλογών στις αστικές μας δημοκρατίες, που πόρρω απέχει απ’ αυτά που υποστηρίζει η κυρίαρχη προπαγάνδα. Ότι το να ζεις σε μια δημοκρατία σημαίνει να αναγνωρίζεις την κυριαρχία του λαού, να παραδέχεσαι ότι οι πολίτες εκχωρούν την εξουσία τους σε μια περιορισμένη ομάδα ανθρώπων που την ασκούν στο όνομά τους και προς χάρη  τους. Το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ εικονογράφησε με αδρό τρόπο αυτή τη φενάκη.
 
         Ο νυν πρόεδρος, κατά κοινή ομολογία, ήταν αξιοθρήνητος, ένας γέροντας με προβλήματα άνοιας, απτή απόδειξη ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι πρόεδρος. Τα συμπτώματα άνοιας που σε πολλές περιπτώσεις ήταν εμφανή και απορρίπτονταν  με διάφορες δικαιολογίες αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όπως μοιάζουν. Και αυτόν  τον γέροντα  θέλουν να τον παρουσιάζουν ως τον ηγέτη της χώρας που θέλει να ηγεμονεύει στον κόσμο.  Ο γέροντας του Λευκού Οίκου κονιορτοποιεί  όλες αυτές τις  μεγαλοστομίες για την απειλή που είναι για την αμερικανική δημοκρατία ο Τραμπ, για τις χαώδεις διαφορές μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων. Κι αυτό  που δείχνει είναι ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πορεύεται  με τον ίδιο τρόπο που πορευόταν και πριν αναλάβει πρόεδρος ο ίδιος, χωρίς να εμποδίζει το γεγονός ότι η νοητική κατάσταση του ατόμου  που υποτίθεται ότι είναι επικεφαλής του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ «Κόφτες» δαπανών για λαϊκές ανάγκες μέχρι το 2028!

 

Ξεκίνημα με τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές που δημιουργεί η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων

 

Μεγάλες καταστροφές σαν αυτές της Θεσσαλίας, περνάνε πλέον από τον «κόφτη» της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων

Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές σαν αυτές της Θεσσαλίας, περνάνε πλέον από τον «κόφτη» της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων
Τους «κόφτες» δαπανών με τους οποίους οριστικοποιείται το κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων χρόνων, που φέρει τον τίτλο «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο» για την περίοδο 2025 - 2028, στέλνει το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τις κατευθύνσεις της ΕΕ που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι αυτό προβλέπει το καθεστώς των διαρκών μνημονίων, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εκφράσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι ...«βγήκαμε από τα μνημόνια».

Στον πυρήνα του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου βρίσκονται:

- Η κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ.

- Η παραπέρα καθήλωση των μισθών.

- Η ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών με «πράσινα» χαράτσια.

- Η ένταση των πλειστηριασμών και των απειλών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται σιγά σιγά οι συγκεκριμένοι «κόφτες» δαπανών και, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ένα πεδίο στο οποίο θα πέσει χοντρό «μαχαίρι» είναι οι αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Ανέδειξε τις αιτίες που υπονομεύουν την ανακύκλωση απορριμμάτων

 

Θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση συζήτησε χτες το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Είναι γνωστό ότι η ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γιατί δεν υφίσταται κεντρικό σύστημα χρηματοδότησης και οργάνωσης της ανακύκλωσης και γιατί οι εταιρείες παραγωγής ανακυκλώσιμων δεν επιτελούν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις τους. Στην τοποθέτησή του ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης, o οποίος έχει ζητήσει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την οργάνωση της ανακύκλωσης συσκευασιών κεντρικά με πλήρη κάλυψη του κόστους, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες, με βάση τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Γενάρη, είπε: «(...) Εχετε όλοι την εισήγησή μας για αυτό το θέμα της διαχείρισης του τομέα της ανακύκλωσης. Θα πρέπει να ορίσουμε ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακουστεί προηγουμένως.

Το πρώτο θέμα είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι "φλέβα" χρυσού για τους ομίλους. Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η στρατηγική που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εάν η στρατηγική η οποία υπάρχει είναι ότι θα γίνει ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή καύση, καταλαβαίνουμε ότι εμείς αν έχουμε βάλει κεντρικό στόχο ότι θα πάμε για καύση, τότε τι σόι ανακύκλωση να κάνεις; Λέμε ότι θα φτιαχτούν 7 εργοστάσια, αυτά θα καούν, εμείς τώρα πρέπει να δουλεύουμε για την παραγωγή προϊόντων από τη διαχείριση των απορριμμάτων για να τα στέλνουμε για καύση».