Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εξακολουθεί να ισχύει


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δύο σχεδόν χρόνια μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νέο περιορισμένο πακέτο χαλάρωσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει εδώ και πάνω από μισό αιώνα η αυτοκρατορία μέσω του αποκλεισμού (εμπάργκο) στο ηρωικό νησί της Επανάστασης.

Τα μέτρα αυτά (κοινές ιατρικές έρευνες, δυνατότητα άδειας εισαγωγής κουβανικών φαρμάκων στις ΗΠΑ, αύξηση ορίου αγορών των επισκεπτών στην Κούβα κ.α) είναι ανεπαρκή και περιορισμένα όπως και τα αντίστοιχα προηγούμενα, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν σοβαρές απαγορεύσεις (χρήση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο της Κούβας, απαγόρευση ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, εισαγωγής κουβανικών προϊόντων στις ΗΠΑ κ.α), οι οποίες θα μπορούσαν να αρθούν άμεσα από την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ.

Τα παιδιά είναι κίνδυνος!



Το φινάλε της Ελληνοφρένειας 17/10/2016 


Μάθημα για κάθε μισάνθρωπο φασίστα!
 
 

Δεν μπορούσε να πάει αλλιώς



Ο σχεδιασμός των καπιταλιστικών ελίτ σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι σαφής : Τιθάσευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, συμπίεση του εργατικού κόστους στα όρια της εξαθλίωσης, γη και ύδωρ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να προκύψει η περιβόητη οικονομική ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της αφαίμαξης του εργατικού εισοδήματος και της δραματικής συρρίκνωσης του όποιου ισχνού κράτους πρόνοιας έχει απομείνει.
Αυτός ο σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να αλλάξει και δεν άλλαξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί μια ριζική αλλαγή αυτού του σχεδιασμού, προϋποθέτει την είσοδο στο προσκήνιο των λαϊκών και εργατικών μαζών, που μόνες αυτές θα μπορούσαν να επιβάλλουν μια τέτοια αλλαγή. Καθώς οι ολιστικές μεταβολές δεν κυοφορούνται στις κάλπες αλλά στους δρόμους. Δεν λαμβάνουν σάρκα και οστά στα κομματικά γραφεία, αλλά στους χώρους που δουλεύει και ζει ο κόσμος της εργασίας.

Ο «πόλεμος με το σύστημα»...


Τέσσερις μέρες «ίδρωναν» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσουν το λαό ότι η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν είναι τάχα «πόλεμος προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», έχοντας, μάλιστα, υποτίθεται απέναντί τους «ολόκληρο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα εξουσίας που απολάμβανε ισχύ και πλούτο επί δεκαετίες»...

Μετά από τόση προσπάθεια, όμως, χωρίς να λυπούνται τον κόπο τους, έρχονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου με νέες δηλώσεις συγχαρητηρίων και στήριξης προς την κυβέρνηση... για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Κάπως έτσι, μετά τα πρόσφατα συγχαρητήρια του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση για τις μειώσεις του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, ο Ευ. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, σχολίασε χτες περιχαρής την πρόσφατη συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση (μέσω του πλειοψηφικού κρατικού μετοχικού πακέτου στη ΔΕΗ) παραχώρησε προκλητικές εκπτώσεις, ύψους ακόμα και 48%, στην τιμή του ρεύματος που παίρνει η θυγατρική του ομίλου «Αλουμίνιον της Ελλάδος». 

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά τη συμφωνία αυτή η επιχείρησή του είναι «πλήρως ανταγωνιστική», καθώς κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής!