Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η κυβέρνηση νομοθετεί την απευθείας υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών στον στρατό των ΗΠΑ (VIDEO)

 

 
 

Τη συνέχεια που δίνει η κυβέρνηση στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, όπου γινόταν συζήτηση σχετικά με την κύρωση δύο Μνημονίων Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που αφορούν την τοποθέτηση προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αμερικανικό στρατό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι με τα δύο αυτά μνημόνια οι Έλληνες στρατιωτικοί θα μπορούν να υπάγονται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και να τοποθετούνται σε στρατιωτικά οργανογράμματα αυτής της χώρας. «Αυτό πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτό το ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση, λέγοντας «ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο άρα το δημιουργούμε».

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, της τοποθέτησής του, σημείωσε πως η κυβέρνηση με αυτά τα δύο μνημόνια κάνει πράξη τα λόγια «Ιδού ο στρατός σας» που είχε πει το 1948 ο Έλληνας πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ στα χρόνια της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

Η ΚΝΕ δε θα αφήσει χώρο να σταθούν φασιστικά -ρατσιστικά στοιχεία

 

 

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την ρατσιστική επίθεση σε βάρος τρανς ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρει:

«Τα γεγονότα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με την απάνθρωπη, αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων, έχουν ήδη καταδικαστεί στην πράξη από τον λαό και τη νεολαία της πόλης, που έχουν αποδείξει και πολύ πρόσφατα ότι ξέρουν και μπορούν να απομονώνουν τέτοια φαινόμενα και ομάδες.

Της ΕΕ «κράτος δικαίου» ή δικτατορία του κεφαλαίου;


Η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, μέσα στην απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει διαφορές και να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, πασχίζει να αποκρύψει ότι ακολουθούν από κοινού την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Γι' αυτό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ όσο και ΝΕΑΡ περιγράφουν με κάθε ευκαιρία μια ειδυλλιακή κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, την οποία υπόσχονται ότι θα φέρουν και στην Ελλάδα αν γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Σερβίρουν λοιπόν το παραμύθι ότι δήθεν σε όλη την ΕΕ ισχύει το λεγόμενο «κράτος δικαίου», εκτός από την Ελλάδα, εξαιτίας της αντιλαϊκής διαχείρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο δε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» (στο εξής «ψήφισμα») ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ εμφανίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ως δήθεν μια εξαίρεση από αυτή της ΕΕ ξεπλένοντας προκλητικά την τελευταία. Ευαγγελίζονται ότι θα αποκαταστήσουν τάχα το κράτος δικαίου και θα αμβλύνουν έτσι τις κοινωνικές ανισότητες.

Για κακή τους όμως τύχη το παραμύθι τους αποκαλύπτεται ακόμα και σε επίπεδο διακηρύξεων, με τον επίσημο ορισμό της που δίνει η ίδια η ΕΕ για το λεγόμενο «κράτος δικαίου» της, ομολογώντας ότι αυτό «καθορίζει τις συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» και «συμβάλλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης...» με το μάτι στραμμένο στην καπιταλιστική αγορά και την κερδοφορία των ομίλων.

Ξεπερνώντας μια μίζερη πραγματικότητα

 



Στη βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ρυπαρά συμφέροντα μακιγιαρίστηκαν με αηδιαστικούς ιδεαλισμούς. Είχαν προηγηθεί επιφανείς συνταγματολόγοι, με λεκτικές περικοκλάδες, που  αποφάνθηκαν θετικά για την παραβίαση του Συντάγματος, το άγιο δισκοπότηρο της αστικής μας δημοκρατίας. Βοήθησαν και κάποιοι ακαδημαϊκοί, πρόθυμοι υπηρέτες της εξουσίας που ζητιανεύουν μια θέση σ’ αυτή, συνεπικουρούμενοι από  δημοσιογραφικά συγκροτήματα.

Τα αστικά κόμματα, υπέρμαχοι ενός καπιταλισμού που αναδιαρθρώνεται σε επίπεδα ανισότητας της βικτωριανής εποχής, προσπαθούν με υποσχέσεις για ανθρώπινη ευημερία να πείσουν για την ορθότητα της εμπορευματοποίησης των πάντων. Κι επειδή στην πράξη έχουμε νιώσει σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας το ολέθριο αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης όλων των εκφράσεών της, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο στο συγκεκριμένο θέμα της Παιδείας να πείσουν. Μετατρέποντας την εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό σε υπηρεσία που φέρνει κέρδος, κι ας ισχυρίζονται για το αντίθετο,  δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη επιχειρημάτων που να μην αποκαλύπτουν τα οικονομικά κίνητρα αυτής της επιλογής. Γι’ αυτό και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αν δεν υποβαστάζονταν από όλο το σύστημα μέσων ενημέρωσης θα γκρεμίζονταν στην παραμικρή κριτική.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καταγγέλλουν την απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Την απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης από την εταιρεία «Χριστοφορίδη» καταγγέλλουν εργατικά σωματεία και απαιτούν ανάκληση της απόλυσης.

Η συγκεκριμένη εργοδοσία προχώρησε στο κλείσιμο της παλιάς και στη δημιουργία καινούργιας εταιρείας με το ίδιο αντικείμενο. Και ενώ προσέλαβε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσε, «όλως τυχαίως» άφησε εκτός την πρόεδρο του Συνδικάτου Ξύλου.

«Φαίνεται για μία ακόμα φορά ότι την εργοδοσία την ενοχλεί η οργάνωση των εργατών, που σημαίνει δυνατά σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις μισθών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ΣΣΕ. Δεν θέλουν στα πόδια τους τα συνδικάτα, για να αλωνίζουν και να μπορούν ανενόχλητοι να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να σηκώνουν κεφάλι, σε συνθήκες γαλέρας», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία. Και απαιτούν να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου του σωματείου, να μη θιγούν τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων που προσλήφθηκαν ξανά στην καινούργια εταιρεία.

Το κείμενο υπογράφουν τα Σωματεία: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στην «Pfizer Hellas», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών - Χάρτου - Τύπου Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΕΠΕ.

 

902gr