Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις από τους εργολαβικούς εργαζόμενους της Λέσχης του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

 

 

Συνέχεια στον αγώνα τους με κυλιόμενες στάσεις εργασίας εργασίας δίνουν οι εργαζόμενοι της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και το κλαδικό Συνδικάτο διεκδικούν άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων της Λέσχης χωρίς αρνητικές μεταβολές στα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα, τερματισμό της διαρκούς ομηρίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με ίση μεταχείριση προς όλους τους εργαζόμενους.

Η ιδιοκτησία γης στον μετέπειτα ελλαδικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

 

200 ΧΡΟΝΙΑ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Ελληνορθόδοξος ιερωμένος και μουσουλμάνος
Ελληνορθόδοξος ιερωμένος και μουσουλμάνος
Η ιδιοκτησία γης αποτελεί κομβικό ζήτημα για την κατανόηση των σχέσεων παραγωγής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην τροποποίηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας της γης αποτυπώνονται η επίδραση της επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των κοινωνικών - ταξικών δυνάμεων, τα οποία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη στάση που κράτησαν απέναντι στην Επανάσταση του 1821.
 
Η προϊστορία

Η προώθηση των Οθωμανών στη Βαλκανική Χερσόνησο προηγήθηκε χρονικά της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης (1453). Από το 1352 έως το 1402, οι περιοχές της Θράκης, της Βουλγαρίας, της Μακεδονίας, της Ηπείρου (περιοχή Ιωαννίνων) και της Θεσσαλίας ενσωματώθηκαν στο οθωμανικό κράτος. Η οθωμανική κατάκτηση ανέτρεψε την υφιστάμενη τάση τυπικής φεουδαρχικοποίησης που προωθούνταν κυρίως από τα λατινικά κρατίδια, αλλά και από την ύστερη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1261 - 1453). Ωστόσο, αν και γενικά οι Βυζαντινοί και Λατίνοι άρχοντες αντικαταστάθηκαν από τους Οθωμανούς τιμαριούχους, σε πολλές περιπτώσεις διατήρησαν το δικαίωμα νομής και επικαρπίας μέρους ή όλης της πρώην ιδιοκτησίας τους, συχνά γινόμενοι εξωμότες (ασπαζόμενοι το Iσλάμ). Εξάλλου, σε μια πορεία χρόνου, όσοι δεν ασπάστηκαν το Ισλάμ, κατέρρευσαν οικονομικά και αντικαταστάθηκαν από Οθωμανούς.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 – 17 Γενάρη

 

Με κύριο τίτλο «Τα κέρδη του κεφαλαίου είναι ο αγιάτρευτος ιός... Μαζικός αγώνας διαρκείας για την υγεία και τις ανάγκες του λαού, κυκλοφορεί από σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Γενάρη.

Στην εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε επίσης:

Δράσεις και κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων

Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές - Ανοίξτε τώρα τις σχολές!

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Η ιδιοκτησία γης στον μετέπειτα ελλαδικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας

Made in ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη σφραγίδα ενεργειακών ομίλων

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών

«Ανησυχίες» και μπουρδουκλώματα...

 

Αρθρο κριτικής της πρόσφατης Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή το «Πριν» (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά το μπουρδούκλωμα που ταλαιπωρεί αυτές τις δυνάμεις στην προσπάθειά τους να αντιπαρατεθούν στην πολιτική και τη γραμμή του Κόμματος.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, για παράδειγμα, το ότι το «Πριν» κατηγορεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει «πρόταση που θα βγάλει το λαό και τους εργαζόμενους από το ρόλο του θεατή», κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα «ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να ενσωματώνει με τα "αντιδεξιά μέτωπα"»!

Και στο καρφί, δηλαδή, και στο πέταλο! Από τη μια, αναπαράγοντας την πολεμική που ασκείται από όλο το φάσμα του οπορτουνισμού, αλλά και από αστικές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, ότι το ΚΚΕ «δεν έχει πρόταση» για τα άμεσα λαϊκά προβλήματα. Και από την άλλη, αναπαράγοντας την αστική μυθολογία περί κοινού αντικυβερνητικού μετώπου ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Ο,τι θέλεις παίρνεις δηλαδή, απ' όπου θέλεις πιάνεσαι! Αρκεί να οδηγείσαι στο ίδιο συμπέρασμα: Οτι η πολιτική του ΚΚΕ δεν δίνει απάντηση σε αυτό που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη και ο λαός...