Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ο σύννομος βίος




Πόση περιέργεια έχω αλήθεια για το τι περιείχε ο σύννομος βίος ενός εκτελεστή.
Γεννήθηκε, μεγάλωσε σε κάποια γειτονιά, έπαιξε με άλλα παιδάκια και είχε την τύχη στα 15 του να τη σκαπουλάρει από σφαίρα “ευσυνείδητου” ειδικού φρουρού. Βλέπεις αυτός -ο φρουρός- από μικρός σύχναζε αλλού κι εκπαιδευόταν για μεγάλα πράματα. Στο σινεμά στα καουμπόικα δεν ήταν ποτέ με τους κακούς ινδιάνους. Ήταν πάντα με το δίκιο και το νόμο του δυνατού, ασφαλής και σίγουρος για τις επιλογές του σύννομου βίου του. Ενός βίου που τον απαλλάσσει από τιμωρίες και τύψεις και μεταμέλειες. Στο κάτω-κάτω το θύμα πήγαινε φιρί-φιρί. Σωστά καταδικάστηκε -το θύμα- πολλάκις εις θάνατον και μετά θάνατον, από μια δικαιοσύνη στα μέτρα των σύννομων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Επιβεβαιώνει τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος
 
 
INTIME NEWS
Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το λεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρει τον τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».
 Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι το πρώτο που ψηφίζεται στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, έχει διαφημιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ως «ανακούφιση των αδυνάτων» και άλλα παρόμοια, ενώ για να ενισχύσει την προπαγανδιστική της προσπάθεια, η κυβέρνηση του έδωσε και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, στόχος της όλης φασαρίας που σήκωσε η κυβέρνηση γύρω από το νομοσχέδιό της, είναι να καλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική, αφού ο ΕΝΦΙΑ -όσο και αν διαφημίζεται ότι μειώνεται- δεδομένο είναι ότι παραμένει και δεν καταργείται, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να το μονιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, αλλά και να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη», την ώρα που ετοιμάζεται να φέρει και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο με αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΕΙΣ



Η Νέα Δημοκρατία και από τον κυβερνητικό θώκο συνεχίζει με διαξιφισμούς και φραστικά πυροτεχνήματα, που τροφοδοτούν την επικαιρότητα, να πείσει ότι οι αντιμετωπίσεις των προβλημάτων είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμμονή για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συκοφαντηθεί ακόμα κι ένας κουτσουρεμένος συμβολισμός ελευθερίας, η κινδυνολογία για την έλλειψη ασφάλειας, που δικαιολογεί  την αύξηση της αστυνόμευσης, η επιχείρηση εξωραϊσμού θεσμών εξουσίας όπως η εκκλησία,  που δίνει ιδεολογικό κάλυμμα σε κυβερνητικές επιλογές παρουσιάζονται υπερβολικά αντιθετικές μ’ εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης για να πείσουν για την αλλαγή πολιτικής. Μια πολιτική που η κύρια διαφοροποίησή της εντοπίζεται περισσότερο στον τρόπο μεθόδευσης  επιβολής της και στους φραστικούς εξωραϊσμούς που χρησιμοποιούνται για την δικαιολόγηση της και λιγότερο σ’ αυτήν την ίδια την πολιτική και την  εφαρμογή της. 

Πολλή δουλειά...


«Χαρούμενος» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που παρέλαβε. Παραδέχτηκε πως δεν είδε «πολλές αρνήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε αμερικανικά αιτήματα» και αναγνώρισε ότι «επί της εποχής της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε επιτέλους και από ένα μέρος της Αριστεράς αντιληπτό ότι οι πάγιοι προσανατολισμοί της χώρας στην εξωτερική πολιτική είναι αυτοί που πρέπει να τηρηθούν όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ». Επίσης, αναφέρθηκε στις πολλαπλές του επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, περιγράφοντας πως κλείστηκε ραντεβού «με δύο κορυφαίους παράγοντες μέσα στην ίδια μέρα, με προειδοποίηση δύο ημερών» και πως «αυτό κάτι λέει για την αμερικανική διάθεση». Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε μεγάλο φόρτο εργασίας στην κυβέρνηση ΝΔ για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο των οποίων ο αμερικανικός παράγοντας επιθυμεί τη μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση, βάζοντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό.

Η...συνολική κατάσταση


Φωτό αρχείου από A.P 
Φωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ότι «κοιτάμε τη συνολική κατάσταση της Τουρκίας... Δεν κατηγορώ την Τουρκία, γιατί πρόκειται για πολλές περιστάσεις και για πολλά προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαχείριση Ομπάμα», δείχνει πολύ γλαφυρά τη «μεγάλη εικόνα» του ιμπεριαλιστικού παζαριού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία και το πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός, που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι τάχα «παράγοντας σταθερότητας» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Εξάλλου, στη «συνολική κατάσταση» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει βαθύτερα το λαό παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν τις μέρες αυτές μια σειρά από νέα επικίνδυνα στοιχεία.

Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει;




Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη, έχει επανέλθει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Η συζήτηση βέβαια προσπαθεί να κρύψει τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επιδρούν στην εξέλιξη του φαινομένου «κλιματική αλλαγή» και στο πού βρίσκεται η πραγματική αντιμετώπισή τους.

***
 
Για παράδειγμα, οι «ανησυχίες» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, της ΕΕ, των κομμάτων του κεφαλαίου, των αστικών επιτελείων, ανάμεσά τους και οι ΜΚΟ περιορίζονται μόνο στο ζήτημα του «ενεργειακού μείγματος». Αυτή η επιλεκτική επικέντρωση δεν είναι τυχαία, αφού «κουμπώνει» με την ατζέντα που βάζουν μπροστά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και από κοντά η ΕΕ και τα αστικά κόμματα, με βάση τα συμφέροντά τους, τους σχεδιασμούς που έχουν ιεραρχήσει.