Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Γιατί να μην μου δώσεις το δώρο του Πάσχα; Μαζί το δουλέψαμε;



Αυτές οι αποφάσεις περί παράτασης της καταβολής του δώρου του Πάσχα, δεν μ’αρέσουν καθόλου. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μου το καταβάλει στην ώρα του; Δεν έχει περίσσευμα απ’ ό,τι μου έχει φάει ήδη;

Δεν είναι ψέμα, δεν είναι υπερβολή! Μας τα έχουν πάρει από την τσέπη διπλά και τρίδιπλα τα ”Δώρα” που μας δίνουν. Είναι τα ελάχιστα καρότα που μας δίνουν μέσα στο χρόνο για να καθόμαστε ήσυχα μέσα στο μαντρί του καπιταλιστικού συστήματος και τώρα θέλουν με πλάγιο τρόπο να μας τα πάρουν και αυτά.

Δεν καταλαβαίνω αφεντικό δεν δούλευα όλο το προηγούμενο διάστημα για σένα; Με απλήρωτες υπερωρίες, με πενιχρό μισθό, με καταπατημένα μου όλα τα εργατικά δικαιώματα; Τι θες και άλλο ρε Λιγουρόπουλε αρπάγα; Τάχα πως η αγορά δεν έχει ρευστότητα και πως έρχονται δύσκολες μέρες.. Για μένα αφεντικό πάντα δύσκολες μέρες έρχονται. Καμία διαφορά.. Πες καλύτερα πως έρχονται για σένα δύσκολες μέρες και θες για ακόμα μια φορά τη δική σου ζημία να την φορτώσεις στις δικές μου πλάτες.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΣΕΑ)


Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνταξιούχων


Oι συνταξιούχοι σταθερά εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Υγείας.

Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης τα προβλήματα αυτά πήραν τεράστιες αρνητικές, θανατηφόρες διαστάσεις. Όλο το διάστημα της κρίσης πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα γι’ αυτόν το σκοπό. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, με όλους σχεδόν τους υπουργούς Υγείας αλλά και τους πρωθυπουργούς, τόσο με τα υπομνήματά μας και όσο διά ζώσης, τους θέσαμε τα μεγάλα προβλήματα και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας τα αιτήματα του συνταξιουχικού κόσμου για τη λύση τους.

Όμως τα αιτήματά μας αυτά από τις κυβερνήσεις έμπαιναν στη λογική του κόστους και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, ως γιατρικό και προοπτική.

Μην καταντάς γελοίος, συγκρατήσου...



Η ικανότητα να χειροκροτάς και στον ύπνο την κυβέρνηση, πόσο μάλλον μεσημεριάτικα από τη δημόσια τηλεόραση, δεν δίνει το δικαίωμα της χυδαιολογίας σε βάρος ανθρώπων που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή μέσα στα νοσοκομεία αναφοράς και σε κάθε νοσοκομείο για να προστατεύουν όλοι, κι εκείνοι που χυδαιολογούν εναντίον τους.
  
«Όταν η γελοιότητα δεν έχει όρια» γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παπαχλιμίντζος για τους υγειονομικούς που με κινητοποίηση «ειδικού σκοπού και τύπου» στο υπουργείο Υγείας απαίτησαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και ταυτόχρονα έδωσαν απάντηση και στο απαράδεκτο κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

«Μένουμε σπίτι» αλλά…



Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται σε όλους τους τόνους η ατομική ευθύνη και σαν σλόγκαν το «μένουμε σπίτι».
Ο καθένας μας φυσικά οφείλει να περιορίσει αχρείαστες μετακινήσεις, να αποφύγει τον συγχρωτισμό και όσο χρειάζεται όλοι μας να μείνουμε σπίτι. Ταυτόχρονα όμως:
Προσέχουμε αλλά δεν αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων, αγνοούμε τους διάφορους τσαρλατάνους.
Αν εργαζόμαστε, απαιτούμε με κάθε τρόπο από την εργοδοσία να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, καταγγέλλουμε την πλημμελή τήρηση των μέτρων υγιεινής, ενημερώνουμε, ερχόμαστε σε επαφή με τα σωματεία μας, το ΠΑΜΕ.

Ιδια και χειρότερα


Σύμφωνα με καταγγελίες των υγειονομικών, πάνω από 300 είναι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, που βρίσκονται σε καραντίνα, είτε ως ασθενείς είτε ως ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού. Πρόκειται για εργαζόμενους που εκτέθηκαν στο ιό εξαιτίας της έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας στα νοσοκομεία, όπου τα προβλήματα και τα κενά παραμένουν μεγάλα, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης. Το αίτημα για ουσιαστικά μέσα προστασίας των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γίνεται ακόμα πιο επείγον όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στον πληθυσμό, άρα και η δική τους έκθεση και ο κίνδυνος να μολυνθούν. Επιβεβαιώνεται όμως και κάτι ακόμα: Πόσο «σταγόνα στον ωκεανό» είναι οι έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορονοϊού, σε ένα σύστημα Υγείας ξεδοντιασμένο από προσωπικό, το οποίο και πριν από την επιδημία λειτουργούσε στο όριο. Με την εξέλιξη της επιδημίας και τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι βέβαιο ότι ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί θα νοσήσουν ή θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι 2.000 προσλήψεις γίνουν στην ώρα τους, το επόμενο διάστημα το σύστημα θα είναι μια απ' τα ίδια και χειρότερα, σε συνδυασμό με την αύξηση των αναγκών για παροχή νοσηλείας και την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να βουλώσει τρύπες, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέφουν από την καραντίνα σε 7 και όχι σε 14 μέρες. Αλλη πραγματική λύση δεν υπάρχει: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων τώρα στην Υγεία, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς επάρκεια σε γάντια και γάζες!


Σήμα κινδύνου από τους εντατικολόγους του νοσοκομείου. Δραματική έκκληση από το Σωματείο εργαζομένων για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας

Τις τεράστιες ελλείψεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ασκληπιείου» Βούλας επισημαίνουν οι γιατροί της Μονάδας με έγγραφό τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, τον αναπληρωτή διοικητή και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Μάλιστα, οι ελλείψεις είναι σε τέτοιο βαθμό που, όπως καταγγέλλουν οι εντατικολόγοι του νοσοκομείου, στη ΜΕΘ δεν υπάρχουν επαρκή γάντια μιας χρήσης και γάζες! Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο απευθύνει δραματική έκκληση, ώστε να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους με ημερομηνία 13 Μάρτη, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Ενημερωθήκαμε στις 12/3/2020 από τον διευθυντή της ΜΕΘ ότι λόγω της πανδημίας COVID-19, δεσμεύονται σταδιακά 12 κλίνες της μονάδας μας για πιθανή έκτακτη ανάγκη νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών.

(...) Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας λειτουργεί 12 κλίνες αντιμετωπίζοντας ήδη μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ακόμα και βασικών αναλωσίμων. Λειτουργούμε χωρίς την απαραίτητη ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, γαζών απλών και αποστειρωμένων, στολών μιας χρήσης, ενίοτε συρίγγων, απλών μασκών οι οποίες μας παρέχονται κάθε μέρα "με δελτίο", απλών σετ βρογχοαναρροφήσεων. Ας μη μιλήσουμε για αναπνευστήρες, κυκλώματα, αντλίες, βρογχοσκόπια, λαρυγγοσκόπια, υπερήχους».

Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα…

 
 
Ο κύριος Μανδραβέλης αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως αποτελεί έναν από τους ιδεολογικούς αιμοδότες του συστήματος και το να δίνει αίμα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή γι’ αυτό, σημαίνει πως θα έχει λάβει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη στο μέλλον. Του το ευχόμαστε ειλικρινά για να μην πάει στράφι και η αυτογελοιοποίησή του.

Ήταν πολύ λογικό οι ταγοί της νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας, ύστερα από τα πρώτα αισθήματα αμηχανίας που τους δημιουργήθηκαν βλέποντας το φάντασμα του «κράτους» να επιστρέφει επιτακτικά πάνω από τα κεφάλια τους – και μάλιστα όχι μέσα από τίποτα κομμουνιστικούς θιασώτες του, αλλά από τους ίδιους τους νεοφιλελεύθερους αρνητές του – να πάρουν ξανά μπροστά σε μια προσπάθεια να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να μην αφήσουν να σκάσουν με κρότο όλα όσα πάσχιζαν να πλασάρουν ως κανονικότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν τους ξεπλένει


  Πηγή: Eurokinissi

Με προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις και τρικ, με ευχολόγια και ανακοινώσεις ανεπαρκών μέτρων για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο:

Επιχειρεί να εμφανιστεί ως «προστάτης» των εργαζομένων, ως «εγγυητής» των δικαιωμάτων τους, όταν είναι αυτή που έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης στο φόντο της επιδημίας του κορονοϊού, για την «απογοητευτική έως τραγική εικόνα της αγοράς εργασίας τον μήνα Μάρτιο», που «θυμήθηκε» κατόπιν εορτής ο υπουργός Εργασίας, σε μια ομολογία ενοχής.

Μέτρα όπως το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για εργαζόμενους για 45 μέρες από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρώνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση την ακόμα πιο άθλια κατάσταση που διαμόρφωσε η εργοδοσία μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες, αξιοποιώντας το «ελεύθερο» που της έδωσε η κυβέρνηση και όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν αυτή και οι προκάτοχοί της.