Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Αλληλεγγύη στην Κούβα! Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

 

 

«Αλληλεγγύη στην Κούβα! Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!», τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της που είναι σε εξέλιξη.

Αναφέρει:

«Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα, που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις στην Κούβα με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Στη συνέχεια μεγεθύνουν και υπερπροβάλλουν αυτές τις δραστηριότητες μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού τους μηχανισμού. Δεν διστάζουν να καλούν ακόμα και σε ιμπεριαλιστική "ανθρωπιστική επέμβαση" στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ!

Τα «μη στρατιωτικά εργαλεία» ως συμπλήρωμα της πολεμικής προετοιμασίας


Με αφορμή ένα αποκαλυπτικό άρθρο πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

 

Από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Σερβίας για τη δραστηριοποίηση της DFC στο Βελιγράδι
Από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Σερβίας για τη δραστηριοποίηση της DFC στο Βελιγράδι
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνεται σε όλα τα πεδία, πέρα από το οικονομικό και στρατιωτικό, για την κυριαρχία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπου η αμερικανική πρωτοκαθεδρία αμφισβητείται πλέον ανοιχτά, όπως έδειξε και η πρόσφατη ομιλία του Κινέζου Προέδρου με αφορμή τα 100χρονα του ΚΚ Κίνας.

Στο έδαφος αυτού του ανταγωνισμού, που επιδρά άμεσα και στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και Κίνας - ΕΕ, εντείνονται η συζήτηση και η διαπάλη στις ΗΠΑ για το πώς θα ανακτήσουν το έδαφος που κερδίζει η Κίνα σε κρίσιμους τομείς (π.χ. σε δαπάνες για την έρευνα και τεχνολογία), αλλά και πώς θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, πρώτα απ' όλα τη στρατιωτική υπεροχή, που εξασφαλίζεται και με τις συμμαχίες τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των στρατιωτικών και πολιτικών επιτελείων επικεντρώνεται στα λεγόμενα «μη στρατιωτικά εργαλεία», που θεωρούνται ολοένα και περισσότερο το αναγκαίο συμπλήρωμα μιας ισχυρής στρατιωτικής μηχανής, έτοιμης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου όπου Γης.

Στοιχεία αυτών των «μη στρατιωτικών μέσων» είναι η δημόσια διπλωματία και η οικονομική διείσδυση, με την επένδυση κεφαλαίων σε φιλικές ή σύμμαχες χώρες, για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και τη βελτίωση υποδομών που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης.

Πρόκειται για μέσα που αξιοποιεί κατά κόρον η Κίνα, διαθέτοντας γι' αυτό τεράστια κεφάλαια, με ομπρέλα το πρόγραμμα «Ενας Δρόμος - Μία Ζώνη».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1-7-2021

 



·         Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για το πρόβλημα της μεταφοράς περίπου 120 μαθητών που θα μετακινηθούν από το 3ο Γυμνάσιο Παλαιοκάστρου στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου;

·         Θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για την ενοποίηση δύο αιθουσών στο 3ο Γυμνάσιο Παλαιοκάστρου και έως πότε θα παραμείνει η πρόχειρη κατασκευή - ΚΙΜΠΟ, ως συμπλήρωμα διδακτικής αίθουσας;

·         Υπήρξε κάποια παρέμβαση στις εκπαιδευτικές διευθύνσεις της περιοχής μας και στο Υπουργείο Παιδείας για την  αύξηση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών ώστε να μην παρουσιάζονται καταστάσεις με 27 και 28 παιδιά στις τάξεις;

·         ΄Εχει κάνει η δημοτική αρχή αίτημα παράτασης των συμβάσεων covid; (απολύσεις στις 10 Ιουλίου).

Από τι υλικά είναι φτιαγμένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ο Αλ. Τσίπρας αναλύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Eurokinissi

 Ο Αλ. Τσίπρας αναλύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ    στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ
Με τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου επίσης παρουσίασε τον κορμό του προγράμματός του για μια «προοδευτική διακυβέρνηση», με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να διαπιστώνει «συναντίληψη» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης».

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο ότι αυτός μπορεί καλύτερα, ως πιο «οriginal» νεοκεϊνσιανός, με λιγότερες κοινωνικές εντάσεις και περισσότερες συναινέσεις, να υλοποιήσει στρατηγικές του επιλογές. Αλλά και στον λαό ότι με αυτόν στο τιμόνι μπορεί να απαλύνει τις επιπτώσεις από αυτές τις επιλογές στη ζωή του...

Με ποια υλικά όμως είναι φτιαγμένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Με τη ...φόρα της «πρώτης φοράς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να υποστηρίζει ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που πήρε την περίοδο 2015 - 2019, και τα οποία παρουσίαζε τότε ως «αναγκαίους συμβιβασμούς» κάτω από το βάρος της κρίσης, των ελλειμμάτων και των χρεών, δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμά του. Υποχρεώθηκε λέει να τα υλοποιήσει για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και υπόσχεται πως «την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς»... αφού θα είναι απαλλαγμένος από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξηγήσει:

Κεφαλοκυνηγοί συνδικάτων

 


Την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα πλαστικά τους σπαθιά, επιβαρυντικά για το πολιτικό περιβάλλον έτσι κι αλλιώς, για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, και επί τη ευκαιρία προειδοποιούν για μέτρα, οικονομικά προβλήματα, λουκέτα και απολύσεις αχταρμά με ανάπτυξη, από Σεπτέμβρη, ουδείς προλαβαίνει να σκεφτεί. Να σκεφτεί την πραγματικότητα που διαμόρφωσε την εργασιακή ζούγκλα, το τελευταίο πόνημα του κ. Χατζηδάκη με τον βαρύγδουπο τίτλο «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» κ.λπ. κ.λπ.
Ο μελίρρυτος υπουργός μετατράπηκε, προφανώς με τη θέλησή του, σε union buster, δηλαδή σε επαγγελματία διάλυσης, εκτέλεσης, εξουδετέρωσης κάθε μορφής εργατικού συνδικάτου. Από τον 19ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία (1824) και λίγο αργότερα στις ΗΠΑ, οπότε επιτράπηκε στους εργάτες να σχηματίζουν εργατικές ενώσεις και συνδικάτα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρχισε να εμφανίζεται και το αντίστοιχο αντίπαλο δέος από τους μεγαλοβιομήχανους και τα πολιτικά τους ενεργούμενα. Στις μέρες μας πια οι κυνηγοί συνδικάτων έχουν νομική υπόσταση και ανάλογα με τη χώρα νομοθετική θωράκιση για να ματαιώνουν απεργίες, όπως πρόσφατα στην «Amazon», να αιτιολογούν μαζικές απολύσεις, να προωθούν lockdown και να συκοφαντούν με ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές εκστρατείες κάθε συλλογική μορφή αντίστασης στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Βήμα αναβάθμισης της εμπλοκής με αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ όπου Γης

 

Από την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία
Από την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία
Αναβαθμισμένη συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς διεκδικεί η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ανοιχτά αποστολές σε όλο τον άξονα από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και ασκεί ακόμα πιο «επιθετική» εξωτερική πολιτική για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και μεγαλύτερα κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής. Για τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, άλλωστε, εμπλέκεται βαθύτερα στον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας για το ποιος μπορεί να αναδειχθεί «προτιμώμενος εταίρος» των Αμερικανών στην υλοποίηση ακριβώς των σχεδίων τους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ανυπολόγιστους για τον λαό κινδύνους.

Η αναβάθμιση της εμπλοκής αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια τη Δευτέρα στην Ουκρανία, ταξίδι που διόλου τυχαία είχε προαναγγείλει κάποιες μέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Αποκαλυπτικός ο ΥΠΕΞ για τους λόγους της επίσκεψης, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κούλεμπα τόνισε ότι «εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία» και πρόσθεσε πως «εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Ακτιο (σ.σ. από όπου απογειώνονται ΝΑΤΟικά AWACS για περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ». Εμφανίστηκε δηλαδή «ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών», την ώρα που σε Μ. Θάλασσα και Ουκρανία «μυρίζει μπαρούτι», με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.