Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Προετοιμάζουν το έδαφος για τον επόμενο γύρο της επίθεσης


Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις βιομηχάνων, κυβέρνησης και ΝΔ, δείχνοντας όλοι προς την ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση


Από το παννατικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων την περασμένη Πέμπτη 8 Μάρτη
Από το παννατικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων την περασμένη Πέμπτη 8 Μάρτη
Μιλώντας στο πρόσφατο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τα αποτελέσματα που είχε η ψήφιση του νόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος - λαιμητόμος υπηρετεί την «ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», αντιμετωπίζει «τις συνέπειες των δημογραφικών δεδομένων» και «διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», μειώνοντας συνολικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 13,4% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η διαφήμιση αυτού του νόμου από τα στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν μια «λύση ανάγκης», όπως πολλές φορές τον παρουσίαζαν, αλλά μία στρατηγική επιλογή για λογαριασμό του κεφαλαίου, που ενσωμάτωνε και μονιμοποιούσε όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Βαρύ πρόγραμμα


Με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο συναντήθηκε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, με θέμα το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης». Ηταν μία μόνο από τις πολλές συναντήσεις του πρέσβη, που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τον βρίσκεις από κάτω. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, και μόνο απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Πάιατ: Μετέβη στο Μαξίμου συνοδεύοντας εκεί γερουσιαστές των ΗΠΑ σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Πάνω στην «τούρλα» του Σκοπιανού, πήγε στο υπουργείο Αμυνας, όπου είδε τον Π. Καμμένο, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ και μάλιστα δυο φορές, με τη μία να έχει στο επίκεντρο τα θέματα και της «Novartis». Συναντήθηκε ακόμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, για να συζητήσουν το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο» της κυβέρνησης για την οικονομία. Συνάντησε επίσης μια σειρά στελεχών της περιφερειακής διοίκησης, από κομβικές για τις ΗΠΑ περιοχές της χώρας, πριν οι εν λόγω παράγοντες φύγουν για επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Επίσης, με φόντο την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, έσπευσε ξανά στο Αμυνας, όπου συναντήθηκε απευθείας με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ενώ ήδη έχει «κλείσει συμμετοχή» για την άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας που θα γίνει με διεθνή συμμετοχή τις επόμενες μέρες. Αν κανείς συνδυάσει αυτήν την αξιοσημείωτη κινητικότητα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη διάθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης, τότε το βαρύ πρόγραμμα του πρέσβη θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά το λαό.