Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Το κοντράστ και πώς θα απαλλαγούμε από τα ... τσιμπούρια

 

Αντιγράφουμε από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών...

Από τη μια, 3,5 δισ. κέρδη για τους τραπεζικούς ομίλους μέσα σε 9 μήνες, 3,3 δισ. τα έσοδά τους μόνο από προμήθειες.

Και από την άλλη: Ξεσπιτώνουν μονογονεϊκή οικογένεια στα Γιάννενα, πετάνε βιοπαλαιστή στην Αργυρούπολη έξω από το μαγαζί του, βγάζουν στο σφυρί πρώτη κατοικία οικογένειας με τρία παιδιά στον Ασπρόπυργο.

Συνολικά 60.000 - 70.000 σπίτια πάνε για πλειστηριασμό τους επόμενους μήνες.

* * *

Εχει και συνέχεια... Από τη μία, τα κέρδη ενός μόνο ομίλου της Ενέργειας, της ΔΕΗ ΑΕ, έφτασαν τα 1,35 δισ. ευρώ μέσα σε 9 μήνες, 492% πάνω σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Από την άλλη: Νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, που κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσουν, μετά την εκτόξευση της χονδρικής τις τελευταίες 5 μέρες κατά 150%.

Πάνω από το 40% του πληθυσμού αφήνει απλήρωτους 1-2 λογαριασμούς ρεύματος και το 25% δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει το σπίτι του με επάρκεια.

Από τη μία, αύξηση 400 δισ. ευρώ στις πολεμικές δαπάνες στην ΕΕ, όπως επιτάσσει η στροφή στην πολεμική οικονομία.

Και από την άλλη «δεν υπάρχουν λεφτά» για να μονιμοποιηθούν οι εποχικοί πυροσβέστες, για να ενισχυθούν οι δομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ.

Με ή χωρίς

 

«Ανησυχία στην Τουρκία για τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ»... Με καρμπόν φαίνεται ότι αναπαράγεται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ όλη την περασμένη βδομάδα στον Τύπο, σχολιάζοντας τις προθέσεις του Τραμπ να διορίσει τον Μ. Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μέσω πολιτικών προσώπων στις ΗΠΑ να καλλιεργείται ο εφησυχασμός για τα Ελληνοτουρκικά. Ομως, σήμερα αυτή η προπαγάνδα αλλάζει πίστα, αφού πάει μαζί με τις διαπραγματεύσεις υπό ΝΑΤΟική εποπτεία και με φόντο τη λεγόμενη «θετική ατζέντα». Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, η περίπτωση του «φιλέλληνα» γερουσιαστή Μενέντεζ, που κάθε ...έξι μήνες εμφανιζόταν να βάζει φρένο στις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, μέχρι που ήρθε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύοντας πόσο μούφα είναι τέτοιοι ισχυρισμοί. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει: Η ελληνική άρχουσα τάξη, είτε με ...Ρούμπιο είτε χωρίς, πρωτοστατεί στη ΝΑΤΟική σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό είναι το «χαρτί» της αναβάθμισής της, που σε αυτήν τη φάση περνάει μέσα και από τα «ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σπρώχνοντας τους λαούς σε «ταραγμένους ωκεανούς» επώδυνων συμβιβασμών και νέων συγκρούσεων. Αλλωστε, και οι περγαμηνές του νέου ΥΠΕΞ προμηνύουν την ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει: Βάθεμα της συνεργασίας με το Ισραήλ, κλιμάκωση απέναντι στο Ιράν, ένταση του μακελειού στη Μ. Ανατολή. Πολεμική κόλαση δηλαδή, γι' αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1918 - 2024 106 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

 

Τιμάμε την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματός μας, γινόμαστε κάθε μέρα πιο ικανοί να φτάσουμε την εργατική - λαϊκή πάλη μέχρι το τέλος: Την ανατροπή της βαρβαρότητας του καπιταλισμού!

 

Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ
Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ
Την Κυριακή 17 Νοέμβρη το Κόμμα προσθέτει άλλο έναν χρόνο στην υπερεκατοντάχρονη πορεία του. Συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής και ηρωικής δράσης, στην εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης και του λαού.

Το Α' Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, Ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, έγινε από 17 μέχρι 23 Νοέμβρη στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων.

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ηταν συνέπεια μιας μακρόχρονης πορείας που ακολούθησαν το εργατικό και το σοσιαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Ηταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα της κοινωνικής εξέλιξης, ο ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και της συνένωσής του με τις ιδέες του σοσιαλισμού. Εναν χρόνο πριν, η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση είχε συνταράξει και φωτίσει τον κόσμο, με την ακτινοβολία να φτάνει φυσικά και στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο ενέκρινε με πλειοψηφία το Ιδρυτικό Ψήφισμα του ΣΕΚΕ, τις Αρχές και το Πρόγραμμά του, υπόμνημα για τα εξωτερικά ζητήματα, ψήφισμα για την ίδρυση Βαλκανικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας, το Καταστατικό του Κόμματος, ενώ εκδόθηκαν χαιρετιστήριο ψήφισμα προς τη νεαρή Σοβιετική Ρωσία, αλλά και «διαμαρτυρία διά την μελετωμένην επέμβασιν των συμμάχων κατά της νεαράς Σοβιετικής Δημοκρατίας». Εξέλεξε δε 5μελή Κεντρική Επιτροπή.