Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Ναι, κάθε Πρωτοχρονιά επιμένω να είμαι αισιόδοξος


“Κρίσιμη, δραματική η εποχή. Πολύ σωστά, καμμιά αντίρρηση. Μα και σε καμμιά μάχη δεν επήγε ποτέ ο άνθρωπος με σκεπτικισμό. Όταν νίκησε, είχε πέσει ανάμεσα στα βόλια με όλη του τη ζωντάνια που κάνει το θαύμα. Κι όταν νικήθηκε, πάλι με την ίδια ζωντάνια ένιωθε λιγότερο οδυνηρές τις τελευταίες ώρες του…”


Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον ακαδημαϊκό Πέτρο Χάρη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», την Πρωτοχρονιά του 1959. Παραμένοντας ζωντανό και επίκαιρο, εξήντα χρόνια μετά, σαν την ανάγκη του ανθρώπου να υπερπηδά εμπόδια και δυσκολίες και να προχωρεί μπροστά, το αντιγράφω (προσαρμόζοντας την ορθογραφία στο σήμερα) αντί άλλης ευχής για τη νέα χρονιά, το 2019.

Η φιλολογία των ευχών

Η φιλολογία των ευχών είναι παλιά όσο σχεδόν κι ο γραπτός λόγος. Η συνήθεια την έκαμε ανάγκη. Και η επανάληψη την έριξε στην κοινοτοπία, δηλαδή ανέκκλητα την καταδίκασε. Βουνά ολόκληρα υψώνουν τα εορταστικά κείμενα: οι στίχοι, τα διηγήματα, οι αναμνήσεις, οι σάτιρες.

Ανακατεύουν την τράπουλα


Φωτό αρχείου  
Φωτό αρχείου
Πηγή: Associated Press

Οι εξελίξεις στη Συρία προσθέτουν νέα επεισόδια στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Όλα δείχνουν ότι η τράπουλα ανακατεύεται ξανά στο παζάρι για την «επόμενη μέρα», μετά από τη στρατιωτική ήττα του ISIS.

Αυτό σηματοδοτεί και η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, υπονοώντας μάλιστα συμφωνία με τον Ερντογάν.

Η απόφαση αυτή (ανεξάρτητα από το κατά πόσο θα υλοποιηθεί και πότε) πυροδοτεί εξελίξεις σε όλα τα «στρατόπεδα και οξύνει τον μεταξύ τους» ανταγωνισμό.

Συμμαχίες δοκιμάζονται και σχέδια αναπροσαρμόζονται, στην προσπάθεια που κάνουν ισχυροί «παίκτες» να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν το ρόλο τους στην περιοχή.

Καλύτερο 2019; Από μόνο του;






Από iraklis3 στο Ιάν 1, 2019 Απόψεις

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Παρελθόν το 2018. Τι λέτε, περάσαμε καλά; Μήπως ήταν καλύτερα από το 1917; Γιατί το 2019 να αποτελέσει εξαίρεση; Τίνι τρόπω; Πολλοί δεν έχουν δουλειά. Από αυτούς αρκετοί δεν αναμένεται να βρουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Άλλοι δουλεύουν για ένα φιλοδώρημα κι αναγκάζονται να επιστρέψουν στο αφεντικό κι αυτό το δώρο που υποτίθεται πως δικαιούνται. Οι γέροι φυτοζωούν. Κόβουν ακόμη και τα φάρμακά τους για να τσοντάρουν στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους, που φυτοζωούν κι αυτά. Οι νέοι κοιτούν κάπου στο… άπειρο με βλέμμα άδειο κι απλανές. Για πολλούς από αυτούς απουσιάζει παντελώς το μέλλον ή είναι δυσοίωνο. Κόντρα τέμπο κι οι ευχές «να ‘ναι καλότυχα».

1η Γενάρη 1959: Νίκη της επανάστασης της Κούβας



Ποιοι ήταν οι ήρωες, επαναστάτες, απελευθερωτές της Κούβας κι όλης της Λατινικής Αμερικής; 

Με αφορμή την επέτειο από την νίκη της επανάστασης της Κούβας την 1η Γενάρη του 1959, κι αφού είναι βέβαιο ότι πολλοί σήμερα θα γράψουν ενδιαφέροντα κείμενα για την επανάσταση και το σοσιαλισμό της Κούβας, είπα να γράψω κάτι διαφορετικό: Να διευκρινίσω “ποιος είναι ποιος” από τους επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής, ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Γιατί ακούμε τα ονόματά τους και βλέπουμε τις αφίσες τους και καμιά φορά μπερδεύουμε το ρόλο και την εποχή του καθενός. Ονόματα που ακούγονται μυθικά, όπως Τουπάκ Αμαρού, Σιμόν Μπολιβάρ, Εμιλιάνο Ζαπάτα, Πάντσο Βίλα, Αουγκούστο Σεζάρ Σαντίνο, Χοσέ Μαρτί, Καμίλο Σιενφουέγκος, ακούγονται ηρωικά στα αυτιά μας, χωρίς κάποιες φορές να ξέρουμε γιατί. Γιατί λοιπόν;

Φασιστοειδή «χάκαραν» ιστοσελίδα για να εξαπολύσουν αντικομμουνισμό και απειλές



Κινούμενοι στο σκοτάδι κατά την προσφιλή τους πρακτική, θρασύδειλα φασιστοειδή εξαπέλυσαν παραμονή της Πρωτοχρονιάς διαδικτυακή επίθεση σε ενημερωτική ιστοσελίδα για να ξεράσουν αντικομμουνισμό, ενώ σε κείμενό τους εξαπέλυαν ύβρεις και απειλές σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, που αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, τα φασιστοειδή «χάκαραν» την ιστοσελίδα “Ημεροδρόμος” και ανάρτησαν το λογότυπο της Χρυσής Αυγής με το σύνθημα “καλή χρονιά γεμάτη σαπούνια”, ενώ σε κείμενό τους βρίζουν και απειλούν τον Νίκο Μπογιόπουλο.

Να χαιρόμαστε το νέο χρόνο με τους Νέους Φόρους, τα νέα βάρη την μεγαλύτερη εξαθλίωση. Που μας έρχεται σαν το νέο που δεν έχει καμία σχέση με το χθες!


 

Μπέρτολτ Μπρεχτ Η παρέλαση του παλιού καινούργιου



Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο.


Σέρνονταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί
Βρομούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.


Η πέτρα που πέρασε κατρακυλώντας ήταν η νεότερη εφεύρεση
Και τα ουρλιαχτά από τους γορίλες που βαράγανε τα στήθια τους
Συνθέτανε την πιο μοντέρνα μουσική.


Παντού μπορούσες να δεις τάφους ανοιχτούς που χάσκανε άδειοι καθώς
το Νέο πλησίαζε την πρωτεύουσα.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ


Το 2019 να κάνουμε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού να δυναμώσουμε την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση

 

Δημήτρης Γιόσης, ευχετήρια κάρτα από τις φυλακές της Κέρκρας 1954, υδατογραφία  (από το Αρχείο του ΚΚΕ) 
Δημήτρης Γιόσης, ευχετήρια κάρτα από τις φυλακές της Κέρκρας 1954, υδατογραφία (από το Αρχείο του ΚΚΕ)


1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά στους εργατοϋπαλλήλους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στους Έλληνες εργαζόμενους σε άλλες χώρες, στους πρόσφυγες και μετανάστες, που ζουν μόνιμα ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Το 2019, που εγκαινιάζει τον νέο αιώνα ζωής και δράσης του ΚΚΕ, μπορεί να αποτελέσει μια χρονιά αποφασιστικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ. Αυτό είναι που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά για τον λαό, για το κίνημά του, για το σήμερα και το αύριο.