Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Κασσάνδρες


«Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού και οι έμποροι ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού. Ενα σημαντικό χτύπημα από το Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά». Αυτά γράφουν διεθνείς αναλυτές, συνοψίζοντας τις συνέπειες που θα έχει στην ενεργειακή αγορά και στο παγκόσμιο εμπόριο η γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μιλάνε για τον πόλεμο σαν να τον κάνει κάποιος άλλος, κι όχι αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των εμπορικών δρόμων στην περιοχή. Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο είναι αυτό που αναδιατάσσει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής για να βάλει εμπόδια στα σχέδια της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, που έχουν ενισχύσει τη δυναμική τους - στρατιωτικά και οικονομικά - τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το 90% του ιρανικού πετρελαίου πουλιέται στην Κίνα, ενώ υπάρχει σχέδιο αλλαγής της ροής των εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη με αναβάθμιση του Ισραήλ, ανταγωνιστικά προς τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» που χαράσσει η Κίνα. Εναν τέτοιο χάρτη παρουσίασε άλλωστε ο ίδιος ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ πριν από μερικές μέρες. Να λείπουν επομένως οι διάφορες Κασσάνδρες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που προαναγγέλλουν τις συνέπειες, φροντίζουν όμως να κρύβονται καλά τόσο οι πραγματικοί φταίχτες, όσο και ότι τον λογαριασμό τον πληρώνουν πάντα οι λαοί.


Ρεκόρ

Εκεί που οι εργαζόμενοι βλέπουν ζούγκλα, η κυβέρνηση βλέπει κοσμογονία και η αρμόδια υπουργός μόνο ...«ρεκόρ». «Ρεκόρ» η «μείωση της ανεργίας», «ρεκόρ» και το «θετικό ισοζύγιο» με 300.000 θέσεις εργασίας στο οχτάμηνο του 2024. Να όμως τα πραγματικά ρεκόρ, εκτός εισαγωγικών, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ: Στο 8μηνο του 2024 έγιναν σχεδόν 2.000.000 απολύσεις μισθωτών, σε έναν πληθυσμό εργαζομένων που με το ζόρι φτάνει τα 2,3 εκατομμύρια. Κάθε μέρα δηλαδή, μέσα σε 8 μήνες, γίνονταν 8.300 απολύσεις, είτε με τη γνωστή ...πατροπαράδοτη μορφή είτε πιο «κομψά», με τη μορφή της «λήξης σύμβασης». Από τη μία, λοιπόν, τα αφηγήματα της κυβέρνησης και, από την άλλη, η σκληρή πραγματικότητα. Αυτή της «ευελιξίας» και της ανασφάλειας, της μισοδουλειάς με ημερομηνία λήξης, που είναι τόσο γενικευμένη, ώστε οι μισές σχεδόν νέες προσλήψεις να γίνονται με τέτοιους όρους σύγχρονης σκλαβιάς. Πάνω στη μισοδουλειά η μεγαλοεργοδοσία «χτίζει» την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της, όπως και τα κάθε λογής «ρεκόρ» για τα οποία έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Μύθοι που κατέρρευσαν...

 

Πηγή: Associated Press

Εναν χρόνο μετά τη νέα και πιο αιματηρή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων του να διαδέχονται το ένα το άλλο, οι γνωστοί απολογητές της ευρωατλαντικής αγριότητας και του «δικαιώματος» του Ισραήλ στην κατοχή και στην εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού, ξαναλένε την ίδια ιστορία, προκαλώντας το κοινό αίσθημα της αλληλεγγύης, που με κάθε τρόπο εκφράζει ο ελληνικός λαός, καταδικάζοντας τις θηριωδίες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Στον έναν χρόνο που πέρασε από τις 7 Οκτώβρη 2023, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε στρατιωτικά φυλάκια και κιμπούτς περιμετρικά της Γάζας, παίρνοντας ως ομήρους στρατιωτικούς και πολίτες, πολλοί μύθοι κατέρρευσαν.

Προπάντων κατέρρευσε η ισραηλινή και ευρωατλαντική προπαγάνδα των κατασκευασμένων ειδήσεων, με την οποία προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα που ακολούθησαν και βέβαια το αιματοκύλισμα όλης της Μέσης Ανατολής, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο «Ριζοσπάστης» στέκεται σε ορισμένα παλιά και σύγχρονα «επιχειρήματα» της προπαγάνδας του Ισραήλ, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από τον πόλεμο, στα οποία απαντάει η ίδια η ζωή, αλλά και η καθημερινή δράση του λαού ενάντια στα βρώμικα σχέδιά τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ Να σταματήσει τώρα η προσπάθεια τρομοκράτησης των στρατευμένων που εκφράζονται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους


Πηγή: Eurokinissi

 

Να σταματήσει τώρα η προσπάθεια τρομοκράτησης των στρατευμένων που εκφράζονται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους, απαιτεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων. Συγκεκριμένα, σημειώνει: 

«Αποτελεί αναφέρετο δικαίωμα των στρατευμένων η πολιτική τους έκφραση και η συμμετοχή τους στις λαϊκές και φιλειρηνικές εκδηλώσεις ενάντια στους πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων καλεί τα Εργατικά Σωματεία, τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Γυναικών, Συνταξιούχων, Αποστράτων, κάθε μαζικό φορέα να καταδικάσουν τη προσπάθεια τρομοκράτησης από τη κυβέρνηση των φαντάρων που εναντιώνονται σε όλη τη χώρα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολέμους.