Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Καρπός... αγώνων

 

Το ελπιδοφόρο μήνυμα που εκπέμπει η σημαντική εκλογική άνοδος του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, από την επόμενη κιόλας μέρα. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, είναι καρπός των μεγάλων και μικρότερων μαχών που έδωσαν οι κομμουνιστές από κοινού με χιλιάδες εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες και νέους, όλη την περασμένη τετραετία. «Ανάμεσα στις γραμμές» της εκλογικής επίδοσης του ΚΚΕ, με ευκολία διαβάζει κανείς τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην COSCO και στη ΛΑΡΚΟ. Τις μάχες για να «κουρελιαστεί» το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Τις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ρεύματος. Τον αγώνα για τη ζωή του λαού μέσα στην πανδημία. Αλλά και για την αποκατάσταση των πληγέντων από τους σεισμούς στη Θεσσαλία, στην Κρήτη, τον αγώνα με τον λαό της Εύβοιας που κάηκε και πνίγηκε από την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Τις αγωνιστικές αντιδράσεις στη «λαίλαπα» της «πράσινης μετάβασης», αλλά και στα ΝΑΤΟικά κομβόι για την Ουκρανία. Τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και τους μαζικούς αγώνες μαθητών και φοιτητών για σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στα «πανεπιστήμια ΑΕ» και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τις εμβληματικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη...

Ολα αυτά είναι γραμμένα «ένα προς ένα» στις πάνω από 420.000 ψήφους που πήρε το ΚΚΕ. Και δείχνουν κάτι ακόμα πιο σημαντικό για τη συνέχεια: Οτι όπου η προηγούμενη κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και η πολιτική τους «τα βρήκαν σκούρα», δεν ήταν από τους «συνοδοιπόρους» του κοινού τους προγράμματος, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει το ΚΚΕ και απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Εκεί είναι η ελπίδα για τον λαό και γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές.

Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος θα αλλάξει και θα αλλάξει απο εμάς

 


Όσο αυτοί μας προτείνουν διαβατήρια και βαλίτσες εμείς αλλάζουμε παπούτσια για νέους αγώνες στους δρόμους, εκεί όπου πάντα κρινόταν το δίκαιο της τάξης μας. Αγώνες με ήττες αλλά και με νίκες όπως στην Cosco, στην efood, στην wolt, στις συλλογικές συμβάσεις των οικοδόμων, των μεταλλεργατών. Μικρές νίκες, μεγάλες ανάσες.

Γράφει ο Giorgos Miamis

Κεμάλ ξύπνα, μη κοιμάσαι, πέρασαν 4 χρόνια, πρέπει να λογαριαστούμε μετά. Και με αυτή την φράση μπορεί να γίνει μια σύνοψη της πολιτικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αντιπολίτευση που ψήφιζε σχεδόν το 50% των νομοσχεδίων της «χούντας Μητσοτάκη», όπως την αποκαλούσαν επίσημα και ανεπίσημα, μια αντιπολίτευση των angry reactions στα social media και του Μητσοτάκη μαμιέσαι, μία αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που σου έλεγε να περιμένεις να λογαριαστείς μετά όσο πέθαινες στο ράτζο εκτός ΜΕΘ, μια αντιπολίτευση που όταν απεργούσες για την ακρίβεια σου έλεγε να μην οξύνεις το πολιτικό κλίμα και να τους τιμωρήσεις μια Κυριακή του Μάη. Μια αντιπολίτευση που βάραγε παλαμάκια σε ναζί μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μια αριστερή αντιπολίτευση που ξέπλυνε το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα και τη ΝΔ του Καραμανλή. Μια αντιπολίτευση που στο τέλος της έριξε μια επίθεση αγάπης κάπως εριστική στο ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας 99χρόνους αντάρτες που σιγοέσβηναν στη μάχη της ανάθεσης και της αυταπάτης. Και μια επίθεση αγάπης (μαζί με το Μέρα25) στους χιλιάδες ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, τους καθόλου μπερδεμένους με το αίμα του Παύλου και του Λουκμάν στα χέρια τους.

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιούνη;


Πηγή: Eurokinissi

 

Ούτε «δεύτερος γύρος», ούτε «επαναληπτικές» είναι οι εκλογές της 25ης Ιούνη, όπως διαχέεται από διάφορα επιτελεία, προκειμένου να μπερδέψουν τους ψηφοφόρους και να εγκλωβίσουν τον λαό σε πλαστά διλήμματα. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εκλογική διαδικασία η οποία «αφορά» τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά για μια νέα εκλογική μάχη, που θα δώσει νέα αποτελέσματα για όλα τα κόμματα.

Τι ακριβώς ισχύει λοιπόν για τις νέες εκλογές;

Πρώτον, πρόκειται για βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανεξάρτητα από το εκλογικό τους αποτέλεσμα.

Δεύτερον, τα αποτελέσματα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιούνη θα αποτυπώσουν εκ νέου για κάθε κόμμα την εκλογική του δύναμη, τις ψήφους δηλαδή και το ποσοστό του. Με βάση αυτόν τον συσχετισμό συγκροτείται η επόμενη Βουλή από τις 26 Ιούνη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει την ανήξερη για το ποσοστό της ΝΔ...

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τις τελευταίες ώρες τα επικοινωνιακά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ το έχουν ρίξει στη μελέτη και τη στοιχειολογία ψάχνοντας να βρουν «πού το βρήκε αυτό το ποσοστό η Νέα Δημοκρατία». Πέραν άλλων επισημάνσεων και προς βοήθειά τους απλά θυμίζουμε πως:

- Στη Νέα Δημοκρατία με αυτόν τον πρόεδρο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής την περίοδο της πανδημίας.

- Τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας στον μεγαλύτερο δήμο της δυτικής Αθήνας στηρίζει για δήμαρχο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Τι αποτελέσματα περίμεναν να έχει η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον εκλεκτό της ΝΔ Παχατουρίδη στο Περιστέρι;

- Πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πρώην κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εκλέχτηκαν κιόλας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

 

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου:

1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που συνέβαλαν στην εκλογική μάχη του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε όσους και όσες έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.

Χαιρετίζουμε όσους συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτήν την εκλογική μάχη. Αυτή η συμπόρευση στηρίζεται στους κοινούς αγώνες και τη δράση όλο το προηγούμενο διάστημα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βουλευτές, άνοδος που έχει πανελλαδική γενική διάσταση, είναι το θετικό βήμα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα στον -κατά τα άλλα- σημερινό αρνητικό συσχετισμό. Οι νέες δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το Κόμμα μπορούν από σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ταξικής μαζικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας και της προσέλκυσης στο κίνημα πιο μαζικά των γυναικών και της νεολαίας.