Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΣτΕ: Νόμιμη η παραχώρηση δάσους στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε»

ΣΤΙΣ «ΣΚΟΥΡΙΕΣ» ΚΑΙ «ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΣ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣτΕ: Νόμιμη η παραχώρηση δάσους στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε»

Νόμιμη και συμβατή με το ελληνικό Σύνταγμα κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η παραχώρηση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», τμημάτων δημοσίου δάσους συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων, στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαντέμ Λάκκος» του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

Η παραχώρηση της έκτασης στην εταιρεία, έγινε κατά χρήση και κυριότητα το 2012, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Κατά της απόφασης αυτής ωστόσο, προσέφυγαν στο ΣτΕ κάτοικοι της Χαλκιδικής, ζητώντας την κατάργησή της, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως με την παραχώρηση παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων και κοινοτικών οδηγιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία των δασών και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Οι ισχυρισμοί τους αυτοί δεν έγιναν δεκτοί από το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε τις αιτήσεις τους, κρίνοντας ότι η παραχώρηση των τμημάτων δημοσίου δάσους στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή μορφής έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις και οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς θυσία ενός τμήματος δάσους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣτΕ, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στάθμισε τη σπανιότητα και την ποιότητα του μεταλλεύματος με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της οικονομίας, όπως επίσης και τις επιπτώσεις από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής, που αντιστοιχεί στο 0,44% της ευρύτερης περιοχής.

Εν τω μεταξύ, με άλλη απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε σήματα του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, για διακοπή των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές. Οι εργασίες υλοτόμησης διενεργούνταν στην ίδια έκταση, δηλαδή στα 3.273 στρέμματα στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαντέμ Λάκκος».
Απέναντι στη διακοπή των εργασιών υλοτόμησης που είχε ζητήσει το γραφείο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά τους και να διενεργηθεί επανέλεγχος, το Συμβούλιο Επικρατείας, έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής καθώς και άλλα επαγγελματικά σωματεία.

Εξετάζοντας την υπόθεση, το ΣτΕ έκρινε ότι στο σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού, δεν αποδίδεται καμία πλημμέλεια στις υλοτομικές εργασίες και στο έγγραφο του δασαρχείου, και συνεπώς η επ' αόριστον διακοπή των εργασιών είναι αναιτιολόγητη.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί αφού και στην ιστοσελίδα του υπουργείου είχε σημειωθεί ότι από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε, προέκυψε η νομιμότητα των εκδοθέντων πρωτοκόλλων.


Πηγή


Κι αν χαστούκιζε εσένα ένας μετανάστης, φασίστα;


ταγματα-εφόδου-

 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ 

Ήταν αναμενόμενο, για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, να βγάλουν ανακοίνωση στήριξης της πράξης του αστυνομικού, που χαστούκισε μετανάστη, στην Κω. Θυμίζουμε ότι ο αστυνομικός κρατούσε και μαχαίρι, την ώρα που χαστούκισε τον μετανάστη και έσπρωχνε άλλους. Έχει κανείς αμφιβολία πως το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό;..Θυμίζουμε το βίντεο:
 


ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3: Νέα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
 
ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3: Νέα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου
 
Νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο προβλέπει το 3ο μνημόνιο
Νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο προβλέπει το 3ο μνημόνιο
Eurokinissi
Ομοβροντία από νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα φέρνει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018), το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί, τσακίζοντας παραπέρα όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει. Το αντιλαϊκό νομοσχέδιο αναμενόταν να κατατεθεί αργά χτες το βράδυ στη Βουλή, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με την ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά με ποσά που υπολογίζονται αρκετά πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές παρεμβάσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς (έσοδα - δαπάνες). Και βέβαια, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων από τα προηγούμενα μνημόνια παραμένει σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας.

Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα, μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά: