Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Νίκος Παππάς: «Είδα έναν άνθρωπο ευτυχισμένο χωρίς να βγάλω ευρώ από την τσέπη μου»

 


Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία φορά που ο αθλητής Νίκος Παππάς μας απασχολεί για εξωγηπεδικούς λόγους. Πέρα από το ότι κάνει «παπάδες» στα παρκέ, θα είχε μικρή σημασία για το ποιόν του ως άνθρωπος αν στεκόμασταν αποκλειστικά σε αυτό. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος αν για κάτι θέλουν να με θυμούνται είναι για ιστορίες εκτός γηπέδου.

Πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους στον δρόμο οι οποίοι ζητούν μια μικρή οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Όταν ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ συνάντησε στον δρόμο τον Αλί, συνειδητοποίησε πόση αξία έχει να μοιραστείς πέρα από ένα ποσό, μια κουβέντα με τον συνάνθρωπο.  

Μια ιστορία από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει. 

Πολυμερές κι ατσάλι




«Θα κάνουμε το χώμα ατσάλι»! Η κραυγή αγώνα βγαίνει από τα σπλάχνα των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Και βλέπεις το δίκιο τους, το αισθάνεσαι να 'ρχεται καταπάνω σου, ξέροντας πως είναι αποφασισμένοι στο συλλαλητήριο στις 13 του μήνα να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα σπίτια τους, το ψωμί και το μέλλον του τόπου, απέναντι στο αντεργατικό πολιτικό έγκλημα της απαξίωσης της σημαντικότερης παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη. Κι αυτή η σχεδόν επαναστατικά ποιητική αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν τις γνώσεις, τη δύναμη και την αξιοσύνη τους «να μετατρέπουν το χώμα σε ατσάλι», έρχεται σε μια στιγμή που μια επιστημονική ανακοίνωση από το MIT (το κορυφαίο στον κόσμο τεχνολογικό ινστιτούτο στη Μασαχουσέτη) για το επίτευγμα της παραγωγής ενός «πλαστικού ατσαλιού» με αναγκάζει να αποτολμήσω μια αντίστιξη κοινωνίας και επιστήμης. Πριν όμως προχωρήσω και καταλήξουμε να ακούγονται τα εύκολα δύσκολα, γιατί αυτό συμφέρει το κεφάλαιο που ξεδιάντροπα πια θέλει να υποδουλώνει, εκτός από τα χέρια των ανθρώπων και το μυαλό τους, ας γίνω λίγο πιο αναλυτική ώστε το ατσάλι να μη βρεθεί σε λάθος χέρια.
Καταρχάς η αντίστιξη είναι μουσικός όρος (μετάφραση του ιταλικού contrappunto) που θέλει να συνδυάζονται αρμονικά μελωδίες, και κατ' επέκταση η τέχνη ανόμοια και αντίθετα συστατικά να καταλήγουν σε μία αρμονική σύνθεση.

Τι φταίει για τη βία;

 

 

*Του Λαέρτη Τανακίδη

Τα κάθε λογής, μικρά και μεγάλα, εγκλήματα δεν είναι ούτε καινούρια ούτε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα ούτε συμβαίνουν μόνο στον αθλητικό χώρο.

Προξενούν όμως ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμό, γιατί διαπράττονται σε βάρος ανθρώπων με τους οποίους οι δράστες δεν έχουν καμία προσωπική σχέση και διαφορά.

Η έξαρση της παραβατικής συμπεριφοράς συνδέεται με την αποσάθρωση της σύγχρονης κοινωνίας.

Συνδέεται με το βάθεμα της ανισότητας μεταξύ κατοίκων της ίδιας χώρας, αλλά και χωρών μεταξύ τους. Λίγες δεκάδες οικονομικών μεγιστάνων κατέχουν περισσότερο πλούτο από όσο δισεκατομμύρια συνάνθρωποί τους.

Ένα τσιγάρο δρόμος...

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση». Αυτά σημείωνε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ (Μάιος 2020) σχετικά με την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο («Βήμα της Κυριακής»), η παραπάνω τοποθέτηση επιβεβαιώθηκε ως προς το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξανασυναντήθηκε με τον Γ. Στουρνάρα!

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης, φέρεται να αποδέχτηκε -με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα- την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα να αναλάβει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου στην ΤτΕ. Σύμφωνα με το «ieidiseis.gr» «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εύκολα το πράσινο φως»...