Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ο πακτωλός του Ταμείου Ανάπτυξης είναι για μεγάλες επιχειρήσεις, όχι για αυτοαπασχολούμενους

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 

 

Την παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη πως οι μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας θα μείνουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Ο Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» ανέφερε ότι ένα μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης θα περάσει με δάνεια μέσα από τις τράπεζες και παραδέχθηκε ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες», διότι όπως είπε για την ΕΕ μικρομεσαία επιχείρηση «είναι η επιχείρηση με έως 250 εργαζόμενους και έως 50 εκατ. τζίρο». Πρόσθεσε ότι θα δανειοδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις εφόσον συγχωνευτούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να εξαγοραστούν. 

Αναλυτικά το σχόλιο του ΚΚΕ:

Να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του

 

 

Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν, από τη ΔΕΘ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάσουν τις «μεγάλες διαφορές» και τους «διαφορετικούς κόσμους» που εκπροσωπεί τάχα η πολιτική τους, η αλήθεια δεν κρύβεται: Πίσω από τις κορόνες, τους διαξιφισμούς και τα συνθήματα, κοινό τους πρόγραμμα είναι η «πράσινη ανάπτυξη» και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Δηλαδή, η στρατηγική για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενάντια στον λαό και τις ανάγκες του.

Αυτήν τη στρατηγική «αμπαλάρουν» και προσπαθούν να σερβίρουν στον λαό, είτε ως «Πράσινη Συμφωνία», είτε ως «Πράσινη Επανάσταση», είτε ως «Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο». Οπως κι αν την ονομάσουν όμως, σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι: Ο λαός πληρώνει και θα πληρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα που μπαίνουν ως προϋπόθεση για τις εκταμιεύσεις από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, που η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πού τους βρήκε;


Διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ισχυρίζεται τώρα ότι οι ίδιοι οι διανομείς ζητάνε να δουλεύουν ως «ελεύθεροι συνεργάτες»! «Επειδή - είπε - έχω μιλήσει με τους ανθρώπους αυτούς, να σας πω ότι πάρα πολλοί δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, διότι έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερο για το συμφέρον τους, μου το έχουν πει εμένα του ιδίου. Αλλοι βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί»! Οπως φαίνεται, εκτός από «σούπερμαν» της εργοδοσίας και των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός φιλοδοξεί να γίνει και ...Πινόκιο. Αλήθεια, πού τους βρήκε αυτούς τους εργαζόμενους; Προφανώς είναι εκείνοι που φωτογραφίζονταν μαζί τους πριν από μερικούς μήνες και ενημέρωνε ότι «συναντήθηκε με διανομείς», χωρίς να λέει ποιοι είναι και ποιον εκπροσωπούν, αν τους βρήκε στο δρόμο ή αν τους «παρήγγειλε» σε καμιά εταιρεία «ενοικίασης προσωπικού»... Μετά λοιπόν από τους εργαζόμενους που «ήθελαν» να δουλεύουν 10ωρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που «ήθελαν» να εργάζονται και τις Κυριακές, μετά τους εργαζόμενους που «ήθελαν» να τζογάρονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, βρέθηκαν και «εργαζόμενοι» που προτιμούν να αμείβονται με το «κομμάτι», να θεωρούνται «συνεργάτες» και να μην έχουν κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα, να είναι 12 και 14 ώρες πάνω στο τιμόνι για μεροκάματο - χαρτζιλίκι. Αναμένουμε τα επόμενα ευφάνταστα του υπουργείου, με τίποτα περιπετειώδεις εργαζόμενους που «θέλουν» να παθαίνουν εργατικά ατυχήματα, ή άλλους που δεν βλέπουν την ώρα να τους απολύσει ο εργοδότης, για να απολαμβάνουν την «ποικιλία» των εργασιακών σχέσεων.

Τα κέρδη του ενός είναι το ξεπάτωμα του άλλου


Ο κλάδος του online delivery δεν είναι μόνο «υβριδικός» για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη γενίκευσή της «ευελιξίας», αλλά αποτελεί και ένα ατράνταχτο παράδειγμα για το πώς τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Πρόκειται για έναν κλάδο που αναπτύχθηκε ραγδαία την περίοδο της πανδημίας. Οι εταιρείες - πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στον χώρο διεκδικούν μια αγορά που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και εξυπηρετούν περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις της Εστίασης (φαγητό και καφέ - ποτά) πανελλαδικά. Η εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αύξησε τον τζίρο της κατά 21,277 εκατ. ευρώ το 2020 (64,488 εκατ. ευρώ, από 43,171 εκατ. ευρώ το 2019), τριπλασιάζοντας σχεδόν την κερδοφορία της. Αύξηση εσόδων και κερδών καταγράφει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στον κλάδο, ενώ και νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά, διεκδικώντας μερίδιο.

«Νέο ΕΣΥ» - Νέα βάσανα για τη λαϊκή οικογένεια

 

Του Γιώργου Νάνου, μέλους του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Όταν έχουμε πρόσφατο τον «νέο» αντιασφαλιστικό νόμο για την επικουρική ασφάλιση, τον «νέο» νόμο για το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της απεργίας, τις «νέες» προσφορές τζάμπα εργασίας προς τους επιχειρηματίες - ακόμα και ανήλικων - με επιδότηση του αστικού κράτους, καταλαβαίνει κανείς και τι προετοιμάζει η κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), χρησιμοποιώντας και εδώ τον «φερετζέ» του «νέου».

Νέο ΕΣΥ θα υπάρξει, το ζήτημα είναι ποιον θα υπηρετεί

Ο όρος «νέο» χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν αυταπάτες στον λαό ότι οι αλλαγές στο σύστημα Υγείας μπορεί να βελτιώσουν την άθλια κατάσταση που υπάρχει. Το γεγονός ότι στο περιεχόμενο του «νέου» συμφωνούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και ένα τμήμα επιστημόνων που τα συμφέροντά τους συνδέονται με τους παραπάνω, είναι αρκετό για να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τον λαό, να οργανωθεί και να παλέψει με κριτήριο τις δικές του ανάγκες.