Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Το κόστος της νατοϊκής "προστασίας"

 

Είχα ήδη δημοσιεύσει το χτεσινό κείμενο όταν έπεσε στην αντίληψή μου ένα αρθράκι από τον ιστότοπο του πολιτειακού υπουργείου άμυνας με τίτλο "Οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ αυξάνονται, λέει ο Γενικός Γραμματέας". Το ρεπορτάζ αφορούσε μια διήμερη σύσκεψη των υπουργών αμύνης του ΝΑΤΟ, η οποία έγινε στην Ουάσιγκτον, εν όψει της προσεχούς σύσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σ' εκείνη την σύσκεψη, οι αμυντικές δαπάνες τού ΝΑΤΟ μειώθηκαν επικίνδυνα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος του ΝΑΤΟ ήταν οι σύμμαχοι να δαπανούν ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες αλλά λίγες χώρες συμμορφώθηκαν (*). Όμως, η δράση της Ρωσσίας (κυρίως στην Κριμαία) προκάλεσε σοκ και οι σύμμαχοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, εφέτος η αύξηση αυτή έχει φτάσει το 1,5% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 δισ. δολλάρια. "Αυτό είναι πραγματική πρόοδος", σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Μετά από πολλά χρόνια που βαδίζαμε προς την λάθος κατεύθυνση, αρχίζουμε να πηγαίνουμε προς την σωστή κατεύθυνση", συμπλήρωσε.

Αθήνα, 22/4/2016: Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Αφού το παραπάνω άρθρο μάς συνέδεσε ιδανικά με όσα λέγαμε χτες, ας επιστρέψουμε εκεί όπου είχαμε μείνει, δηλαδή στο Foreign Military Financing (FMF), δηλαδή στο ταμείο Χρηματοδότησης Ξένων Στρατών του πολιτειακού υπουργείου άμυνας. Το FMF έχει σκοπό την χρηματοδότηση των συμμάχων των ΗΠΑ προκειμένου να αποκτήσουν στρατιωτικό υλικό και σχετική εκπαίδευση πολιτειακής προελεύσεως. Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να γίνεται είτε με την μορφή δωρεάς είτε με την μορφή δανείων.

ΟΓΕ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟικό ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ (3ο ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ), ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 7:30 μ.μ.



Οι Σύλλογοι κα οι Ομάδες της Κεντρικής Μακεδονίας – της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλούν  τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου 2016 στη Βαρσοβία, για να πάρει ακόμα πιο επικίνδυνα και επιθετικά μέτρα, σε βάρος των λαών, στο πλαίσιο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ιδιαίτερα των ανταγωνισμών με τη Ρωσία.
 
Ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου χτυπάει την πόρτα μας με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και την επικειμένη επέμβαση στη Λιβύη. Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν πρέπει να μείνουν απαθείς. Πρέπει να βγουν στο δρόμο με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και να βροντοφωνάξουν όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Όχι στην εμπλοκή της χώρας μας.

Κανένας εφησυχασμός!
Καμιά αναμονή!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟικό ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ  
                                (3ο ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ)
                                                ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 7:30  μ.μ.
 
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

·               Να καταδικάσουμε αποφασιστικά το ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία, που θα πάρει νέες φονικές αποφάσεις.
·               Να καταγγείλουμε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εμπλέκει τη χώρα μας, τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.    
          Να βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους
         Να κλείσουν   τώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

          Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 
         Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.   
·              Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

     ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                                                                                           
                           ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
 
 

Στο ίδιο κάδρο


 
 
 
Αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την εταιρεία «Μαρινόπουλος», αυτό είναι η στάση της κυβέρνησης.
Οταν έγινε γνωστή η αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία "Μαρινόπουλος ΑΕ" για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της».

Δηλαδή, η κυβέρνηση παρακολουθεί εδώ και μήνες την «Μαρινόπουλος» να κλείνει καταστήματα και να απολύει, την «Ηλεκτρονική» να βαράει «κανόνι», την πρώην «Αρβανιτίδης» να χρωστάει μισθούς και δώρα, και δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προστατέψει τους εργαζόμενους, που όλο αυτό το διάστημα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας!

Μάλιστα, την επόμενη ακριβώς μέρα, κι ενώ η εργοδοσία παρέμενε κρυμμένη από τους εργαζόμενους, ο γγ του υπουργείου ανέλαβε να την εκπροσωπήσει, λέγοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν έχει να κάνει με πτώχευση, αλλά με προστασία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο»!