Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

«Ψεκάστε - Σκουπίστε - Τελειώσατε»


Σκίτσο του Ι. Βάη από τον «Ριζοσπάστη», 13/11/2019  
Σκίτσο του Ι. Βάη από τον «Ριζοσπάστη», 13/11/2019

Της Κάλι Καρά

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 6 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας έσπασε ρεκόρ ταχύτητας των νομοσχεδίων που έφερε στη Βουλή για να αποτελειώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστή η αντιγραφή του τρίπτυχου της διαφήμισης «Ψεκάστε - Σκουπίστε - Τελειώσατε». Ψεκάστε με χημικά, βαράτε με γκλομπς συνταξιούχους, φοιτητές, γιατρούς και ό,τι κινείται μπροστά σας, εγκαινιάζοντας και το δημόσιο ξεβράκωμα συλληφθέντων...

Σκουπίστε ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, βάζοντας χέρι ακόμη και στο δικαίωμα της απεργίας, με προφανή τον στόχο να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους.

Ποιοι ενοχλούνται από τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Κατερίνη;



Είναι τραγικό η ίδια δημοτική αρχή να μη δίνει χώρο για την εκδήλωση και να αποποιείται την ίδια ιστορία της πόλης, όταν μάλιστα ο δήμαρχός της Αιμίλιος Ξανθόπουλος, τον Φλεβάρη του 1943 εκτελέστηκε μαζί με άλλους πατριώτες από τους ναζί λίγο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η επαίσχυντη απόφαση του ΟΠΠΑΠ (Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης) να μην παραχωρήσει την Αστική σχολή για την πραγματοποίηση εκδήλωσης του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και της Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ με ιστορικό – πολιτιστικό περιεχόμενο από την απελευθέρωση της Κατερίνης από τη ναζιστική κατοχή αποτελεί πρόκληση.

Αναδεικνύει την επιλεκτική στάση του και παραβιάζει τις αρχές ισοτιμίας και ισονομίας την ώρα που η νέα δημοτική αρχή (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) επαίρεται υποκριτικά και ψευδεπίγραφα ότι είναι θεματοφύλακάς τους.

Πανηγυρισμοί...


Μεγάλη προβολή γνώρισαν οι έπαινοι του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που οφείλεται - όπως είπε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη - στις «φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές». Οπως έκανε και πέρυσι τον Σεπτέμβρη, επισκεπτόμενος τη ΔΕΘ με τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Ρος περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση «να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Το ερώτημα προς όλους όσοι πανηγυρίζουν μαζί με τον Ρος, ότι εδώ και δυο χρόνια «πήραμε τα πάνω μας» με το πέρασμα της οικονομίας σε αναιμική έστω ανάκαμψη, είναι: Τώρα που το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται με ρυθμούς 1,8%, που η «Standard and Poor's» αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία επιπλέον βαθμίδα, που το κράτος δανείζεται με επιτόκιο μικρότερο κι απ' αυτό της Ολλανδίας, τώρα που ανοίγουν επενδύσεις, τι πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι; Μήπως ότι θα αναπληρώσουν τις μεγάλες απώλειες της περιόδου της κρίσης; Μήπως ότι θα ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνει μαζικά όρους για χαμηλούς μισθούς πολύ κάτω από το 2011, για διεύρυνση της υποαπασχόλησης; Μήπως ότι θα σταματήσουν οι λαϊκές οικογένειες να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους; Μήπως θα μειωθεί η φοροληστεία; Θα αυξηθούν οι δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια; Μήπως ότι θα ζήσουν με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους;

Η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής



«Επιδόματα» - εμπαιγμός απέναντι στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού, που με τη σειρά τους είναι «γέννημα - θρέμμα» της υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων και η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται, με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, «διαφημίζονται» από τις κυβερνήσεις τάχα ως «κοινωνική πολιτική». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα απειροελάχιστο τμήμα από το «υπερπροϊόν» της φοροληστείας του λαού, σε συνδυασμό με την κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων ακόμη και για στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες (συντάξεις, Πρόνοια, Υγεία κ.ά.), που βέβαια διατηρούνται στο ακέραιο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το φόντο, η διαχείριση των «ακραίων» φαινομένων φτώχειας και «κοινωνικού αποκλεισμού» έχει για ακρογωνιαίο λίθο τη «λογική» «10 σου παίρνω, 1 σου δίνω».

* * *
 
Ορισμένα παραδείγματα από τη διακυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, είναι αποκαλυπτικά: Το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ήρθε ως αποτέλεσμα της κατακρεούργησης και κατάργησης σειράς άλλων επιδομάτων, με τη δικαιολογία ότι αυτά «αλληλεπικαλύπτονταν»! Μεταξύ αυτών και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, το οποίο από το 2020 θα αποτελεί οριστικά παρελθόν, μετά την πρέσα διαρκείας τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και το «ενιαίο επίδομα τέκνων» καθιερώθηκε το 2013 (2ο μνημόνιο) ως δήθεν «αντιστάθμισμα» της ενισχυμένης φοροληστείας (μειώσεις αφορολόγητου ορίου κ.ά.), που απογειώθηκε παραπέρα στη συνέχεια, «ξαλαφρώνοντας» το λαϊκό εισόδημα. Οπως προβλέπεται, «το επίπεδο παροχών και τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας (κριτήρια) θα καθορίζονται έτσι ώστε να βελτιωθούν η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό». Δηλαδή, όλο και λιγότερα για όλο και λιγότερους, την ώρα που το 2020 τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν 800 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους και οι ανάγκες αυξάνονται.

Κατά 10% η νέα μείωση στη δαπάνη για τις κύριες συντάξεις το 2019


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Σε σχεδόν 10% ανέρχεται η νέα μείωση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ. Στοιχεία που για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν ότι οι διαχρονικές περικοπές των συντάξεων και η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που έχουν ως αποτέλεσμα την απόδοση πολύ μικρότερων συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, οδηγούν κάθε χρόνο στη συμπίεση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, οι παροχές προς τους συνταξιούχους για την κύρια σύνταξη το 2019 μειώθηκαν κατά 2,671 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη παροχή του 2018!