Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Οκτωβριανή Επανάσταση: Τα «Νέα»… ξαναγράφουν την Ιστορία



 

Οκτωβριανή Επανάσταση: Τα «Νέα»… ξαναγράφουν την Ιστορία


Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Με ένθετο αφιερωμένο στην συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση κυκλοφορεί αυτό το σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Τα Νέα». Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει και πολύ κάποιος στις σελίδες του ένθετου προκειμένου να αντιληφθεί την προσπάθεια διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων. Από το εξώφυλλο κιόλας, η εφημερίδα φροντίζει να ενημερώσει τον αναγνώστη για το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται το… «αφιέρωμα»: «Πως η εξέγερση των μπολσεβίκων με σκοπό την πραγματοποίηση του ιδεώδους της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης οδήγησε στο μονοκομματικό κράτος και τα γκουλάγκ»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Η «επιτυχία» για το κεφάλαιο πατάει και θα πατήσει σε νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις


Συστάσεις τεχνοκρατών για συντάξεις μετά τα 67 χρόνια και ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Φτώχεια και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι το μέλλον για εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία
2010 by Uwe Aranas
Φτώχεια και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι το μέλλον για εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία
«Αυτή τη στιγμή ζούμε στη Γερμανία σε μια τόσο καλή οικονομική κατάσταση, που η πολιτική πρέπει να σκεφτεί πέρα από το σήμερα και να μην "επαναπαύεται στις δάφνες της"»... Με αυτά τα λόγια, Γερμανοί οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες προτάσσουν την ανάγκη για «επείγουσες μεταρρυθμίσεις» στο όνομα της μεγάλης «επιτυχίας» και κερδοφορίας των γερμανικών ομίλων, η οποία πρέπει να συνεχιστεί.
 Αυτή είναι και η «αγωνία» των κομμάτων που εδώ και δυο βδομάδες διαπραγματεύονται για το σχηματισμό κυβέρνησης:
 Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι. Παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές, ανάλογα και με ποια ιδιαίτερα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι προσδεδεμένο το κάθε κόμμα, οι απώτεροι στόχοι παραμένουν κοινοί: Πώς θα ενισχυθεί η γερμανική καπιταλιστική οικονομία στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό, πώς θα διατηρηθούν και θα τονωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Τα αντιλαϊκά μέτρα που μεγαλώνουν το βαθμό εκμετάλλευσης και βυθίζουν στη φτώχεια εκατομμύρια Γερμανούς και αλλοδαπούς εργαζόμενους θεωρούνται δεδομένα.

Με αφορμή μία «γελοιογραφία»



 

Με αφορμή μία «γελοιογραφία»

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Τα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, που άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας «στοιχειώνει» του εχθρούς της, τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους του παλιού και σάπιου καπιταλιστικού κόσμου. Στον κοινό αντικομουνιστικό αγώνα κάποιοι έχουν θέσει και το σκιτσογραφικό τους, αδιαμφισβήτητο ταλέντο.

Αφορμή για το παρακάτω σχόλιο το σκίτσο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29/10) γνωστού γελοιογράφου.

Ως εδώ!


Τη μια μέρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το χαρτί του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» και του «κοινωνικού μερίσματος». Την επομένη, προβάλλει τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ. Είναι προφανές ότι επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν από κοινού με τους προπαγανδιστικούς τους μηχανισμούς ένα φιλολαϊκό προσωπείο, να παρουσιάσουν ως διέξοδο από τη μισοζωή τα μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής δουλεύουν «στο φουλ», για να υπηρετήσουν την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ρίχνοντας ολοένα και περισσότερους από τα λαϊκά στρώματα στο «πηγάδι» της σχετικής και απόλυτης φτώχειας. Για να έρθουν μεθαύριο να τους πουν ότι η λύση βρίσκεται στο «κοινωνικό μέρισμα», που κι αυτό προήλθε από την καταλήστευση του λαού και τις περικοπές σε βάρος του. Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται το «αφήγημα» της κυβέρνησης για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές και στο ...ξέφωτο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που είναι ένας ατελείωτος κύκλος από αντιλαϊκά μέτρα, ένταση της εκμετάλλευσης, διαχείριση της φτώχειας, κοροϊδία και χειραγώγηση του λαού. Μόνο η πάλη του λαού σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Πέμπτη είναι μια καλή ευκαιρία να ακουστεί μαζικά και αποφασιστικά το «ως εδώ και μη παρέκει!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
 
Αλλος ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στα κάτεργα των εργοδοτών: Πρόκειται για 50χρονο εργαζόμενο σε λατομείο στο Δρυμό Θεσσαλονίκης που λειτουργεί για λογαριασμό γνωστής επιχείρησης παρασκευής μπετόν, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Τον 50χρονο βρήκε νεκρό, το απόγευμα της Τρίτης, ένας συνάδελφός του.
 
Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών εργατών σε τουλάχιστον 26 τους τελευταίους 3,5 μήνες, κι αυτό σύμφωνα μόνο με όσα «ατυχήματα» έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης»...