Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Γ. Δελής: Άμεσες αποζημιώσεις και αντιπλημμυρική θωράκιση (ΦΩΤΟ)



Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες στο Λαγκαδά από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής που περιόδευσε στις περιοχές επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Σε δήλωση του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «με τη σημερινή μας επίσκεψη στο Καβαλάρι, στο Περιβολάκι και στο Λαγκαδά διαπιστώσαμε αυτό που γνωρίζαμε από το πρωί σήμερα, τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη αυτή η περιοχή από τη χθεσινή νεροποντή, πολλοί άνθρωποι έχασαν το βιος τους. Πλημμύρισαν τα σπίτια τους κινδύνευσαν άνθρωποι χθες το βράδυ, είχαμε και τέτοια περιστατικά απεγκλωβισμούς από την Πυροσβεστική.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ



Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ, η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕ του Κόμματος αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που τα αντιμετωπίζει σαν ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους. Με βάση αυτό το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο στο ΚΚΕ, το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο νόμος προβλέπει για κάθε ενισχυτή στα κόμματα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, το ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητάς του.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014, και δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Ο αντιδραστικός αυτός νόμος πρέπει να καταργηθεί και η όποια προσπάθεια εφαρμογής του πρέπει να πέσει στο κενό, γιατί είναι σε βάρος γενικά όλου του λαού και των λαϊκών οργανώσεων».

902gr

«Εθιμοτυπικά»


Από τη χτεσινή συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο για τα 75 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Από τη χτεσινή συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο για τα 75 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Στα Χανιά βρέθηκε την Τετάρτη ο πρέσβης του Ισραήλ, επισκεπτόμενος «εθιμοτυπικά» και τη δημοτική αρχή. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, στις περιφερειακές εξελίξεις, στη στρατηγική, οικονομική συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» κ.λπ. Βέβαια, η κυβέρνηση του Ισραήλ ζητά πολύ περισσότερα από την Κρήτη, και οι τέτοιες επισκέψεις Ισραηλινών παραγόντων στο νησί μόνο εθιμοτυπικές δεν είναι, αντίθετα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αλλωστε, εδώ και καιρό συζητείται η εγκατάσταση εκεί πανίσχυρου ισραηλινού ραντάρ, ώστε οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν πλήρη επιχειρησιακή εικόνα από τα Δαρδανέλια μέχρι το Σουέζ. Χώρια το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αναβαθμιζόμενες και παραπέρα, με αναμενόμενη έλευση εδώ το επόμενο διάστημα επίλεκτων κομάντος για κοινές ασκήσεις με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα. Κινήσεις που αντικειμενικά βάζουν την Ελλάδα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών και βυθίζουν παραπέρα τον λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, απέναντι στις οποίες οφείλει να υψώσει το ανάστημά του.

Η κυβέρνηση συνεχίζει πιστά την πολιτική απαξίωσης των προηγούμενων κυβερνήσεων στον ΟΑΣΘ



Το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που απαξιώνει τον ΟΑΣΘ και πως οι νέες εξελίξεις έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στο μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, τονίζει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. «Η επικείμενη αλλαγή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που προβλέπει μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων (π.χ. ανθυγιεινού επιδόματος) δείχνουν ότι χρειάζεται να σημάνει συναγερμός απέναντι σε αυτήν την πολιτική», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων. 

Αναλυτικά το σχόλιο για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, έχει ως εξής: 
  
«Οι νέες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον ΟΑΣΘ έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στο μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Ήδη επιβατικό κοινό και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές με την έλλειψη οχημάτων που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δρομολογίων και την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων στην πόλη, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε περίοδο πανδημίας και ιδιαίτερα εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα.

Κλοπή διαρκείας



Η είδηση για τη συμφωνία των Κούρδων διοικητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), για την εκχώρηση της εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών σε περιοχές της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Delta Crescent Energy LLC», έδειξε για άλλη μια φορά το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Μάλιστα, δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Στις 26 Μάρτη, ο λοχαγός του αμερικανικού στρατού, Αλεξ Κουάταερτ, που βρισκόταν στη Συρία, δήλωνε στο αμερικανικό ρ/φ δίκτυο NPR πως «η κύρια αποστολή μας είναι να εξασφαλίσουμε την πετρελαϊκή υποδομή για να την χρησιμοποιήσουν οι συνεργάτες μας». Στις 13 Μάη, στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Κοινή Επιχειρησιακή Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία (Special Ops Joint Task Force-OIR) δημοσίευσε φωτογραφίες από περίπολο σε πετρελαιοπηγές στην περιοχή Χάσακα της Συρίας, αναφέροντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις «υποστηρίζουν τις δυνάμεις των SDF στην εξασφάλιση των πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία (...)». Η προσπάθεια «ελέγχου» (στην πραγματικότητα κλοπή) του πετρελαίου της Συρίας συνοδεύεται από μεγάλους κινδύνους στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων Ενέργειας στην περιοχή. Στην έκθεση που δημοσίευσε ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού Κογκρέσου για την επιχείρηση «Inherent Resolve» (Εγγενής Επίλυση) για την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2020, αναφέρει μόνο για τους δύο πρώτους μήνες 8 περιστατικά μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως αυτά στις 16 και 18 Γενάρη, όπου αμερικανικές δυνάμεις «απέτρεψαν Ρώσους στρατιώτες που κατευθύνονταν στην πετρελαιοπηγή Ρμελάν στη Χάσακα».

Με σπασμένα φρένα



Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη είτε για συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε για παραπομπή των ανοιχτών ζητημάτων στη Χάγη, δείχνουν ότι η δρομολόγηση των επικίνδυνων διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τρέχει «με σπασμένα φρένα».

Το παζάρι ανάμεσα τις δύο αστικές τάξεις - με την ολοφάνερη «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - σηματοδοτεί πολύ αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η ανησυχία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από τις αμφιλεγόμενες διατυπώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που γεννάνε παραπάνω από πολλά ερωτήματα και αφήνουν ολοφάνερα περιθώρια για επικίνδυνες «παρερμηνείες» - παζάρεμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.