Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Ψηφιακό μετράρι

 

Με τους γνωστούς διθυράμβους που προκαλούν τον κοινό νου, η κυβέρνηση ξεκίνησε χτες τις διαδικασίες για την επέκταση της «ψηφιακής κάρτας εργασίας» και σε άλλους κλάδους, μετά τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες. «Διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα των εργαζομένων», «διευκολύνεται η Επιθεώρηση Εργασίας», «καταπολεμάται η αδήλωτη/υποδηλωμένη εργασία» είναι μερικά από τα δήθεν «φιλεργατικά» στολίδια που βάζει η κυβέρνηση στην ψηφιακή κάρτα, στην οποία συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Σαν να μην έχουν ακούσει για εργοδότες που δίνουν οδηγίες στους εργαζόμενους για το πότε να «χτυπήσουν» την κάρτα, ώστε να είναι «νομιμότατο» το ξεχείλωμα των ωραρίων. Σαν να μην έχουν πάρει χαμπάρι ότι σύμφωνα με τον νόμο - έκτρωμα, αντίγραφο της κάρτας θα μπορούν να έχουν και οι εργοδότες, οπότε θα χρησιμοποιείται όπως αυτοί θέλουν. Σημειώνουμε μόνο ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το εργαλείο της «ευέλικτης προσέλευσης», που δίνει τη δυνατότητα παράτασης του ωραρίου μέχρι και δύο ώρες, επειδή ο εργαζόμενος καθυστέρησε τάχα να πιάσει δουλειά. Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες μπορούν να καλύπτουν και «ηλεκτρονικά» τα ίχνη της αδήλωτης εργασίας. Μ' αυτά και με τ' άλλα, ανοίγει ο δρόμος ώστε η ψηφιακή κάρτα να κάνει ευκολότερη και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, με διάκριση μεταξύ «ενεργού» και «ανενεργού» κ.ο.κ. Γι' αυτό άλλωστε χρηματοδοτείται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης, γνωστό και ως «σούπερ μνημόνιο»... «Ψηφιακό μετράρι» για την ένταση της εκμετάλλευσης προωθεί η κυβέρνηση, οπότε ας αφήσει τα «σάπια» και τάχα «φιλεργατικά».

Αυξήσεις στους μισθούς, ανάσες πραγματικές και όχι να βαφτίζονται «καλάθι» οι... προσφορές!


 

«Αυξήσεις στους μισθούς, ανάσες πραγματικές και όχι να βαφτίζονται "καλάθι" οι... προσφορές!», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας μια ακόμη απάντηση στην νέα απόπειρα κοροϊδίας της κυβέρνησης με το «καλάθι του νοικοκυριού».

Το ΚΚΕ, καλεί στον αγώνα για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  • Αυξήσεις στις συντάξεις.

  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια κ.α.)

    902gr

 

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων


Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στην επικαιρότητα το πρόβλημα των ελλείψεων πολλών φαρμάκων. Το θέμα αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει ασθενείς, γιατρούς και φαρμακεία, διότι η έναρξη ή η συνέχιση μιας φαρμακευτικής αγωγής μετατρέπεται σε άλυτο γρίφο λόγω των ελλείψεων.

Ασθενείς ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως έχει «ξεμείνει» κάποιο κουτί του φαρμάκου που χρειάζονται. Αρκετές φορές αναγκάζονται να αλλάζουν σκεύασμα, που ναι μεν μπορεί να έχει την ίδια «δραστική ουσία», αλλά συνολικά σαν φάρμακο να «συμπεριφέρεται» διαφορετικά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό με τη σειρά του θέτει νέα ζητήματα στον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.

Τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφεται έξαρση των ελλείψεων, καθώς από τα περίπου 200 σκευάσματα που ήταν σε έλλειψη τώρα έχουν φτάσει τα 400. Αυτές οι ελλείψεις αποδίδονται στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες αγοράζουν τα φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία και τα πωλούν στα φαρμακεία. Με τις «παράλληλες εξαγωγές» σπάει αυτή η αλυσίδα και αντί οι φαρμακαποθήκες να πουλήσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία, τα προωθούν στις φαρμακαποθήκες άλλων κρατών, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκομίζουν μεγαλύτερο κέρδος.

Επομένως οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι η «επιφάνεια» του προβλήματος. Είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Η αιτία είναι ότι ο σκοπός της παραγωγής και της διακίνησης των φαρμάκων είναι το κέρδος και οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι ένας από τους τρόπους για να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος, ανεξάρτητα από τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Το «καλάθι» της κυβέρνησης έχει μόνο φτώχεια και κοροϊδία

 

Μόνο ως κακόγουστο αστείο ηχεί στα αυτιά των εργαζομένων και των νοικοκυριών το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», που από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή. Πρόκειται για μία ακόμα κοροϊδία που όχι μόνο δεν ενισχύει τις λαϊκές οικογένειες, όχι μόνο δεν θα πωλούνται φτηνότερα τα προϊόντα του καλαθιού, αλλά αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ να ξεστοκάρουν προϊόντα, αφού μέσα στο καλάθι μπορούν - εάν θέλουν βέβαια - να εντάξουν προϊόντα πέρα από τα 51 που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Και ενώ η ακρίβεια θερίζει και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά κόβουν διαρκώς από βασικές τους ανάγκες σε διατροφή, αυτό που διαφημίζει η κυβέρνηση με μεγαλοπρέπεια είναι κάποια προϊόντα που απλά θα πωλούνται με ...σχετικά μικρότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2022 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων έπεσαν κατά 5%. Ταυτόχρονα, όμως, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν. Ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε στα 5,41 δισ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 3,5% σε σύγκριση με τα 5,23 δισ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021.

Εκ προμελέτης

 

Το μηχάνημα που βρήκε τραγικό θάνατο η 22χρονη 
Το μηχάνημα που βρήκε τραγικό θάνατο η 22χρονη

 

Στις 3/5/2021 μια 22χρονη εκπαιδευόμενη εργάτρια σκοτώθηκε σε κλωστοϋφαντουργία της Ιταλίας. Ο θάνατός της ήταν «έγκλημα εκ προμελέτης»: Η εργοδοσία είχε σκόπιμα αφαιρέσει από τη μηχανή ένα προστατευτικό έμβολο, για να δουλεύει πιο γρήγορα, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 8%, σύμφωνα με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων...

Το πουκάμισο της νεαρής εργάτριας πιάστηκε σε μια ράβδο που προεξείχε, την έσυρε μέσα στη μηχανή και την συνέθλιψε. Από όταν άκουσαν τις κραυγές της μέχρι να πατήσει κάποιος το «stop» της μηχανής, πέρασαν επτά ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να τα μετρήσει κανείς, κάνοντας εικόνα την νεαρή γυναίκα να πολτοποιείται στο θηριώδες μηχάνημα. Ενα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά... Μια αιωνιότητα.