Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Τέρμα σε έρευνες για «ατυχήματα ήσσονος σημασίας» από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

 

ΑΘΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ»

Νέα προσπάθεια υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θερίζουν τα «ατυχήματα» | Ενας ακόμα νεκρός την Παρασκευή, τρία τα θύματα μέσα σε 20 μέρες!

 


« Κουκουλώστε τα εργατικά ατυχήματα»: Αυτό το άθλιο σήμα δίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό με μια πρωτοφανή απόφασή της, κατ' εφαρμογή του αντεργατικού νόμου - έκτρωμα 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη).

Πιο συγκεκριμένα, με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης» και το οποίο αποστέλλεται από την Εισαγγελία στα Αστυνομικά Τμήματα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων», αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας»!

Η αποκαλυπτική αυτή σύσταση, που στην ουσία δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία να βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη ζωή των εργαζομένων, αφού ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνει έρευνα, αναφέρει ότι «κατά τον χειρισμό εργατικών ατυχημάτων ήσσονος σοβαρότητας (...), να μην δίνεται παραγγελία προς την κατά τόπο αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα της Επιθεώρησης Εργασίας για έρευνα των αιτίων και συνθηκών των ατυχημάτων αυτών». Μάλιστα ως «ήσσονος σημασίας» ατυχήματα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων αυτά που «δεν είναι θανατηφόρα», αυτά που «δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός», «μεγάλος αριθμός θυμάτων» (!), «ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων» κ.ά.

 

Με αυτούς που πληρώνουν μετρητοίς τα όνειρά τους


Παρακολουθούμε καιρό τώρα την εντυπωσιακή συνέπεια με την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Να απορρίπτουν τις τροπολογίες για την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στην Ενέργεια.

Να απορρίπτουν και τις προτάσεις για ουσιαστικό έλεγχο των «πόθεν έσχες».

Να απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα και την παραμικρή απόπειρα ανακούφισης των εργαζομένων, που έχουν διαλυθεί από τη φοροληστεία και τη φτώχεια.

Δεν θέλουν καν να ακούν οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη των ομίλων.

Κάπως τους «γυρίζει το μάτι» με τη διεκδίκηση του αυτονόητου, με το να έχει δηλαδή ο κόσμος στον 21ο αιώνα ρεύμα, θέρμανση και φαγητό. Δεν προδίδουν τις δεσμεύσεις τους στην ΕΕ και τα Χρηματιστήρια, για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τις «δημοσιονομικές αντοχές».

Σήμερα, όπως και πάντα, δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση. Μια σύγκρουση όμως τόσο σφοδρή, όσο ποτέ.

Πιο μοντέρνα, πιο ύπουλη, αλλά πάντα το ίδιο αιματοβαμμένη. Μόνο που τώρα παρατηρούμε πως το σκηνικό αυτής της σύγκρουσης κάπως διαφοροποιείται. Σαν κάτι να αρχίζει να σαλεύει, σαν να ξυπνούν σιγά σιγά από έναν δηλητηριώδη λήθαργο ακόμη κι αυτοί που κάποτε πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, στην καθιερωμένη προεκλογική υποκριτική λαίλαπα. Είναι τόσο καθαρό πλέον πως αυτός ο κατήφορος που δημιούργησαν οι «σωτήρες» δεν μπορεί να έχει τέλος και πως η επίθεση που βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας, είναι αμείλικτη και άνευ προηγουμένου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 2015 - 2019 «Εκοβε» με ρεκόρ φοροληστείας... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 2019 - 2022 ... «έραβε» για τους ομίλους με μπαράζ φοροαπαλλαγών και προνομίων

 

Τα φορομπηχτικά «έργα και ημέρες» της διακυβέρνησής του, που εκτόξευσαν τα φορολογικά βάρη για τον λαό και τα προνόμια για το κεφάλαιο

 

Βασικό «συστατικό» του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ η φοροαφαίμαξη του λαού, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας (φωτ. μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2015)

Eurokinissi

Βασικό «συστατικό» του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ η φοροαφαίμαξη του λαού, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας (φωτ. μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2015)
Από το 2015 μέχρι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε πολλά ρεκόρ φοροαφαίμαξης από τη μία και φοροελαφρύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη.

Ολα τα μέτρα «σφαγής» του λαού τα οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και τα φορολογικά, και για τα οποία τώρα κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο», τα πήρε επειδή ο στόχος της δανειακής σύμβασης του 3ου μνημονίου ήταν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «δημοσιονομική πειθαρχία». Πλεονάσματα που μάτωσαν τον λαό, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βγουν αλώβητοι από την κρίση, γι' αυτό άλλωστε και τα ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά τα φοροεισπρακτικά μέτρα που νομοθέτησε ως προαπαιτούμενα της δανειακής σύμβασης του 3ου μνημονίου και τα ψήφισε από κοινού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:

1. Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%:

- Για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής.

- Για όλα τα έτοιμα γεύματα και λοιπά είδη που σερβίρονταν από τα καταστήματα μαζικής εστίασης.

- Για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα.

- Για τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα ΚΤΕΛ.

- Για τα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Ενώ σε πολλά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, το 2016, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21-22 Γενάρη 2023

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21-22 Γενάρη 2023:

 

  • Μισθοί στον πάτο - φόροι στα ύψη με «σφραγίδα» Ν∆ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Όχι άλλες θυσίες του λαού! Απαντάμε με πιο δυνατό ΚΚΕ!

  • Επίσκεψη του ∆. Κουτσούμπα στην Πάτρα

Ισχυρό ΚΚΕ! Το μόνο που μπορεί να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στον λαό

  • Σάββατο 28 Γενάρη | Παλαί ντε Σπορ

Μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη