Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες καταγράφονται 15 εργατικά «ατυχήματα». Και αυτά είναι μόνο εκείνα που φτάνουν στην εφημερίδα μας, αφού πρώτα δηλαδή έχουν ξεπεραστεί οι εργοδοτικές πιέσεις για κουκούλωμα... Σε αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε εργάτες, δηλαδή κάθε δεύτερη μέρα πέφτει και ένας νεκρός στο μεροκάματο! Το ακόμα πιο τραγικό; Και οι πέντε νεκροί ήταν ηλικίας 55 - 65 ετών, που σκοτώθηκαν είτε πέφτοντας από ύψος, είτε λιώνοντας στο λιοπύρι, είτε σε άλλους χώρους - παγίδες θανάτου. Η στατιστική της βαρβαρότητας δεν κρύβεται πια, με την εργοδοσία να εγκληματεί κατά συρροή. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, της «ευελιξίας», των ελλείψεων σε μέσα προστασίας επειδή «κοστίζουν». Μιλάμε λοιπόν για σακατεμένους και νεκρούς που πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη του κεφαλαίου. Και αυτά εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου - έκτρωμα για τις 13 ώρες δουλειά, που θα προσθέσει νέα ρεκόρ στην εργασιακή εξόντωση και στο σάρωμα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Με ...αστεράκια θα βαθμολογούν οι ασθενείς τα νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, παρουσιάζοντας μία ακόμα ψηφιακή εφαρμογή που θυμίζει παραγγελία πίτσας. Ο στόχος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι να ακουστούν οι φωνές των ...χρηστών - ασθενών, προκειμένου το δημόσιο σύστημα Υγείας να γίνει καλύτερο! Αλήθεια, τις ψηφιακές εφαρμογές περίμενε η κυβέρνηση για να μάθει τι γίνεται στα νοσοκομεία; Ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στην Υγεία καταγγέλλουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που τους αναγκάζουν να βαράνε 16ωρα σερί. Θα δείξουν μήπως οι εφαρμογές τα αποτελέσματα των λουκέτων σε νοσοκομεία, που έκαναν καθεστώς τις εφημερίες τρόμου στα υπόλοιπα; Θα δείξουν την απουσία υποδομών; Θα αποτυπώσουν τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής λειτουργίας, της μετατροπής των νοσοκομείων σε πεδίο επενδύσεων, για να αλωνίζει ο κάθε ιδιώτης; Προφανώς τα όποια αποτελέσματα θα τα μαγειρεύει η κυβέρνηση και θα αξιοποιούνται αφενός για τη στοχοποίηση υγειονομικών, αφετέρου για να εντείνεται η λογική των δημόσιων δομών - αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων, που θα ψάχνουν για ίδια έσοδα, όπως γίνεται με τα επί πληρωμή χειρουργεία. Οσο λοιπόν και να «αξιολογηθεί» το αίσχος, παραμένει αίσχος. Και όσο εντείνεται η εμπορευματοποίηση τόσο χειρότερο θα γίνεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, κάτι που υγειονομικοί και ασθενείς ζουν από πρώτο χέρι.
Στην ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία του για έναρξη εθνικού διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο» αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Ουσιαστικά πανηγυρίζει για τον ρόλο «λαγού» που ανέλαβε, με την κυβέρνηση να το αξιοποιεί σαν τέτοιο, στην προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων για το Λύκειο. Η κατεύθυνση και το πλαίσιο του διαλόγου είναι συγκεκριμένα για τα κόμματα, που είτε από τη θέση των κυβερνώντων είτε σαν πρόθυμοι υποστηρικτές ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των επιχειρήσεων. Γι' αυτό εξάλλου και ήταν διάχυτο το κλίμα συναίνεσης και «ωραίας ατμόσφαιρας» ανάμεσά τους στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Αλλωστε, όλοι τους μαζί έχουν διαμορφώσει τον στενό κορσέ της μόρφωσης - εμπόρευμα, γι' αυτό και είναι πρόκληση οι ίδιοι που ευθύνονται για τις σημερινές παθογένειες του Λυκείου να παρουσιάζονται ως «σωτήρες» του. Οσο για τις αναφορές του ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικές του μέλλοντος που έχει ανάγκη η κοινωνία», είναι πια συνηθισμένο να χαρακτηρίζονται «ανάγκες της κοινωνίας» οι κάθε φορά ανάγκες του συστήματος. Το σύγχρονο και πραγματικά αναγκαίο περιγράφεται μέσα από τις συλλογικές διεκδικήσεις όλων των φορέων της Εκπαίδευσης που μαζί με τους εργαζόμενους απαιτούν μια άλλη Παιδεία. Στους δρόμους, στα σχολεία και στις σχολές, στις συλλογικές διαδικασίες για ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου