Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πίσω από τη βιτρίνα...


Πανηγυρικούς λόγους για την καλή πορεία του τουρισμού και τα νέα ρεκόρ στις αφίξεις «εκφώνησαν» προχτές οι μεγαλοξενοδόχοι. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια για το διάστημα Γενάρης - Αύγουστος αυξήθηκαν κατά 6,5% ή κατά περίπου 753.000. Οι επιδόσεις αυτές συνδυάστηκαν από το ΣΕΤΕ με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για την απασχόληση, σύμφωνα με τα οποία το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης για την περίοδο Γενάρης - Ιούλης στο σύνολο της οικονομίας (253.945) οφείλεται στον τουριστικό τομέα (210.226). Ενα ακόμα στοιχείο που προβάλλουν οι μεγαλοξενοδόχοι είναι ότι ο κλάδος του Τουρισμού, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, αύξησε από το 2010 κατά 40% τα έσοδα που έφερε στη χώρα, έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 25%. 
 
Οι μεγαλοξενοδόχοι παρουσιάζουν περίπου ως ...ιεραποστολή την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και διαφημίζουν τη συμβολή της στην αύξηση της απασχόλησης και στο ΑΕΠ της χώρας. Το κάνουν αυτό για να διεκδικήσουν από το κράτος νέα προνόμια και απαλλαγές που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις τους, όπως σε μόνιμη βάση καταγράφεται στα δελτία του ΣΕΠΕ. 
 
Οσο για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον τουρισμό, αυτές είναι στην πλειοψηφία τους εποχικές, με εντατικοποιημένη εργασία, κακοπληρωμένες ή/και απλήρωτες και σε κάθε περίπτωση αναντίστοιχα μικρές με την κάλυψη των αναγκών τους, παρά τα κέρδη που απομυζούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την αύξηση της τουριστικής κίνησης. 
 
Με άλλα λόγια, η βιτρίνα των πολυτελέστατων ξενοδοχείων δεν έχει καμιά σχέση με την εκμετάλλευση και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που βιώνουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά.

Monsanto –Bayer: Τοξική Συνενοχή



MONSANTO BAYER

 
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη.
Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο».
Χένρι Κίσινγκερ 1974


Οι γεωργικοί σπόροι είναι η βάση της διατροφής μας, στην ουσία είναι η αφετηρία της διατροφικής αλυσίδας του ανθρώπου και ο βασικός κρίκος της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Να όμως που εταιρείας όπως η Monsanto, η Seminis, η Bayer- Aventis, η Dupont, η Syngenta, η Νovartis η Pioneer, η AstroZeneca ιδιωτικοποίησαν και μονοπώλησαν την σποροπαραγωγή, μεθοδευμένα εξαφάνισαν τις τοπικές και φυσικές ποικιλίες, δημιούργησαν και  κατοχύρωσαν, με πολιτικές αποφάσεις, εμπορικά κανάλια, και ακόμα χειροτέρα δημιούργησαν την «πνευματική ιδιοκτησία» τους επί των γεωργικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης δεν μπορεί να συλλέξει και να φυλάξει τους σπόρους του διότι δεσμεύεται με συμβόλαιο να τους αγοράζει κάθε χρόνο με βάση τους όρους της εμπορίας και του μάρκετινγκ που καθορίζει η πολυεθνική εταιρεία. Έτσι οι εταιρίες αποκτούν το αποκλειστικό «δικαίωμα χρήσης του σπόρου» που τους «ανήκει πνευματικά», καθώς και των πωλήσεων  οποιουδήποτε παράγωγου προϊόντος προέρχεται από αυτόν τον σπόρο.

Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής αποτελεί η προώθηση από την καπιταλιστική πολιτική εξουσία της συμφωνίας TRIP’S (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) το 2001. Άλλωστε οι νόμοι της καπιταλιστικής πολιτικής εξουσίας είναι το μέσο ώστε να ικανοποιούνται οι κερδοφόρες ανάγκες των εταιρειών. Μια χειροπιαστή αντανάκλαση αυτής της πραγματικότητας  αποτελεί η συμφωνία TRIP’S, η οποία  επιβάλλει πλήθος συνθηκών και νομικών δεσμεύσεων με σκοπό τα κράτη να  υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτραπεί η χρήση  πατενταρισμένων γονιδίων, φυτών, ζώων, βακτηρίων ή ιών καθώς και την προστασία  όλων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των πολυεθνικών.  Έτσι κι αλλιώς καθώς οι πολυεθνικές κατέληξαν να κυριαρχούν πάνω σε κάθε μορφή  κοινωνικής δράσης η ιδανική αντίληψη που έχουν για την φύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την κυριαρχία πάνω σε αυτήν.

Κινητοποίηση αυτή την ώρα στο Ζάππειο (ΦΩΤΟ)


Από την κινητοποίησηΑπό την κινητοποίηση 
 
Παρέμβαση από τις 6.00 το πρωί, έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, ετοιμάζοντας αγωνιστική υποδοχή στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους υπουργούς και εργατοπατέρες, οι οποίοι έχουν προσκληθεί από το υπουργείο Εργασίας, για να συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο φιέστα, για το «Ευρωπαϊκό Κεκτημένο» στις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται στην  είσοδο του Ζαππείου και  έχουν απλώσει δύο  πανό που αναγράφουν στα ελληνικά και τα αγγλικά, «Μέσα στης Ευρώπης της λυκοσυμμαχία, έχει μόνο φτώχεια, μέτρα και ανεργία», ενώ φωνάζουν συνθήματα, όπως «Το κεκτημένο το ευρωπαϊκό, Στηρίζει το κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Εργάτες της Ευρώπης ξεσηκωθείτε, τους εργατοπατέρες παραμερίστε», «Όχι στην ανεργία, στη μίζερη ζωή οργάνωση, αγώνας για την ανατροπή», «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», «Κατρούγκαλε - Κατρούγκαλε με όλα αυτά που κάνεις, τον Βρούτση τον ξεπέρασες- τον Λάσκαρη τον φτάνεις».

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 

«Πολεμικός Τουρισμός»: Τι άλλο θα δούμε;



«Πολεμικός Τουρισμός»: Τι άλλο θα δούμε;

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Ενώ στη Συρία μαίνεται ο πόλεμος, το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια, καλώντας τους τουρίστες να περάσουν στις μαγευτικές παραλίες που διαθέτει μέσω βίντεο που παρουσιάζει εικόνες από την παραλιακή πόλη Ταρτούς. (Το βίντεο είναι μέρος μιας σειράς προωθητικών ενεργειών στην σελίδα του Youtube του Υπουργείου Τουρισμού τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες). Παραλίες, φοίνικες, τζετ σκι, ήλιος, θάλασσα, εστιατόρια και ας η χώρα έχει γεμίσει με τις κατεστραμμένες πόλεις και εκατομμύρια πρόσφυγες…

Τίποτε το καινούριο. Για χρόνια τώρα έχει αναπτυχτεί ένας νέο είδος «τουρισμού», αυτός της «ιστορικής μνήμης» ή στη χειρότερη εκδοχή του αυτός του «πολέμου» . Κυβερνήσεις σε όλον τον πλανήτη έχουν μετατρέψει σε «τουριστικό προϊόν» σελίδες της ιστορίας τους, παλαιότερης ή και νεότερης, «για μια χούφτα δολάρια».
Η πιο «μαύρη» πλευρά ενός τέτοιου «τουρισμού» είναι αυτός που οργανώνεται σε διάφορες νυν εμπόλεμες περιοχές ή σε άλλες που πρόσφατα γνώρισαν τη φρίκη του πολέμου.