Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Κούβα: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο ― Στο 85,6% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη (Ελλάς: 60%; 70%;) ― Θνησιμότητα: 0,86%. Παγοσμίως: 1,94%. ΗΠΑ: 2,37% ― Θάνατοι: 8.320 (11,3 εκ) Κούβα. 20.292 Ελλάς (το μεγαλείο σου, 10,7 εκ) ― Μαρινάκειο Βήμα: Κορωνοϊός – Κούβα – Πρότυπο για τη διαχείριση της πανδημίας – Πώς μηδένισε τους θανάτους

 

ΚΟΥΒΑ

Στο 85,6% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

*

Βλέπε και από το Μαρινάκειο Βήμα κάτω:

Κορωνοϊός – Κούβα – Πρότυπο για τη διαχείριση της πανδημίας – Πώς μηδένισε τους θανάτους

*

Κυριακή 26/12/2021 - 12:44

Την ώρα που αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από τον κορονοϊό, η Κούβα, παρά τον βάρβαρο ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό από το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και την εχθρική πολιτική της ΕΕ, συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, ως τις 23 Δεκέμβρη, είχε εμβολιαστεί πλήρως το 85,6% του πληθυσμού, δηλαδή 9.576.627 άτομα.

Συγκεκριμένα, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα κουβανικά εμβόλια 10.377.251 άτομα (σε αυτά περιλαμβάνεται και όσοι έχουν λάβει το μονοδοσικό Soberana Plus).

Συνέντευξη με την Αλ. Παπαρήγα: Η στάση του KKE στον αντίποδα των αστικών κομμάτων μπροστά στις ανατροπές την περίοδο 1990 - 1991

 

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

 

«Ελπίδα η πάλη των λαών». Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» σε γιγαντοπανό, σε εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ 
«Ελπίδα η πάλη των λαών». Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» σε γιγαντοπανό, σε εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ

 

 Τα αστικά κόμματα πανηγύρισαν όταν η κόκκινη σημαία κατέβηκε από το Κρεμλίνο. Ποιες ήταν οι βασικές διακηρύξεις τους την εποχή εκείνη;

-- Επιβεβαίωσαν το ταξικό τους μίσος και φόβο απέναντι στην εργατική τάξη, στην πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Φαινομενικά προβλήθηκε μια ποικιλία απόψεων, από τον έξαλλο αντικομμουνιστικό πανηγυρισμό, έως την ανάπτυξη ενός δήθεν σοβαρού προβληματισμού γύρω από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Υποστηρίχθηκε ότι ο καπιταλισμός είναι το τελευταίο και αιώνιο (εκμεταλλευτικό) σύστημα, άρα οι λαοί δεν έχουν λόγο να αναζητούν μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μια κατηγορία απόψεων υποστήριζε ότι οι λαοί ανέτρεψαν ένα στυγνό δικτατορικό - γραφειοκρατικό σύστημα. Μια άλλη κατηγορία πρόβαλλε ότι ο σοσιαλισμός «κατέρρευσε» γιατί ήταν μια ουτοπία που ερχόταν σε αντίθεση «με την ανθρώπινη φύση». Ταυτόχρονα, όλοι τους διαβεβαίωναν ότι τώρα πια η ανθρωπότητα μπαίνει σε έναν νέο δρόμο, όπου καταργείται ο πόλεμος, γιατί τάχα τη στρατιωτικοποίηση και τον πόλεμο τα προκαλούσε ο σοσιαλισμός, ότι θα κερδίσει τάχα η ειρήνη και ότι οι νέες τεχνολογίες θα κατακλύσουν όλα τα πεδία της ανθρώπινης ευδαιμονίας και των δικαιωμάτων.

Καμία... εμπιστοσύνη

 

«Η εμπιστοσύνη είναι η πιο ισχυρή άμυνα (...) και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (...) Επομένως, είναι κρίσιμο να δούμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσα ακριβώς από το πρίσμα (...) της ανάγκης μείωσης των ανισοτήτων, αν θέλουμε να έχουμε κοινωνίες με κοινωνική συνοχή». Αυτά έλεγε τις προάλλες από το βήμα του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής ο Αλ. Τσίπρας, και κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο μαζί του απ' ό,τι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οπως έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στη «Σύνοδο για τη δημοκρατία» που συγκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν, «το πιο σημαντικό άυλο προτέρημα οποιασδήποτε δημοκρατίας είναι η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη στους ηγέτες να εργαστούν για το καλό των πολιτών και να αποφέρουν απτά αποτελέσματα: Καλές θέσεις εργασίας, καλές δημόσιες υπηρεσίες, ένα περιβάλλον το οποίο καταπολεμά τις διακρίσεις και καλλιεργεί τη συμπεριληπτικότητα». Πρόσθετε μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι παρούσες εκεί που υπάρχει περισσότερη ανάγκη, «και αυτό έκανε η Ευρώπη όταν συγκρότησε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αλήθεια, όμως: Αφού τόσο «δίκαιη» και «συμπεριληπτική» θα είναι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, αφού - όπως λένε - κρατάνε το «ελιξίριο» για τη μείωση των ανισοτήτων, που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιουργεί και αναπαράγει, προς τι τόσο άγχος για την «εμπιστοσύνη» του λαού και για το ποιος μπορεί να τη διασφαλίσει καλύτερα; Γιατί τόση συζήτηση για την «κοινωνική συνοχή», αφού η ανάπτυξη που επαγγέλλονται λένε πως είναι «δίκαιη»; Η απάντηση είναι παραπάνω από προφανής: Το κοινό τους πρόγραμμα, το «πράσινο New Deal» του κεφαλαίου, έχει ως προϋπόθεση την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, οδηγεί σε εκτίναξη της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, μεγαλώνει κι άλλο την «ψαλίδα» ανάμεσα στον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και σ' αυτά που μπορούν να απολαύσουν. Γι' αυτό «λυσσάνε» να αποσπάσουν με κάλπικες υποσχέσεις, ψίχουλα και κάθε είδους εκβιασμούς τη συναίνεση του λαού στα σχέδια που έχουν ως προαπαιτούμενο τη σφαγή του. Καμία εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός σε παλιούς και νέους «σωτήρες». Να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, περνώντας στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες του.

1991-2021: 30 χρόνια η σημαία κρατήθηκε ψηλά - Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε (VIDEO)

 

SPOT TOY KKE


 
 

Στις 26 Δεκέμβρη του 1991 η σοβιετική κόκκινη σημαία δεν κυμάτιζε πλέον στο Κρεμλίνο.

Η υποστολή της σημαίας σηματοδότησε ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα με τη διάλυση του πρώτου εργατικού κράτους, σε βάρος του σοβιετικού λαού και των λαών όλου του κόσμου.

«Ψηλά τη σημαία. Μπορεί να χάθηκε μια μάχη αλλά θα κερδηθεί ο μεγάλος πόλεμος. Ο σοσιαλισμός θα νικήσει». Αυτό το κάλεσμα του πρωτοσέλιδου του «Ριζοσπάστη» στις 28 Δεκέμβρη του 1991 προς τους κομμουνιστές αποτέλεσε οδηγό στην δράση του Κόμματος τα επόμενα χρόνια.

30 Χρόνια η σημαία κρατήθηκε ψηλά! 

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε. 

Οι νίκες και οι ήττες του 20ού αιώνα μάς προσφέρουν πολύτιμη γνώση. Οι νέες δυνατότητες του 21ου αιώνα ενισχύουν την επαναστατική αισιοδοξία μας.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης. Η Ιστορία δεν τελειώνει στον βάλτο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα.

Σε διαρκή «καραντίνα» οι ανάγκες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

 


Δυο μισθούς τον χρόνο - πάνω από 1.800 ευρώ με «συντηρητικούς» υπολογισμούς - «εξανεμίζει» από τα λαϊκά νοικοκυριά το μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες είδη λαϊκής κατανάλωσης, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπα από τον περασμένο Σεπτέμβρη και με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επιτάχυνση του επίσημου πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβρη έφτασε στο «θηριώδες» 4,8% σε ετήσια βάση (από 3,4% τον Οκτώβρη, 2,2% τον Σεπτέμβρη, 1,9% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλη).

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης διαμορφώθηκαν τον Νοέμβρη ως εξής:

  • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ελαιόλαδο 18,5%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,7%, ψωμί 4,3%, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής 2,4%, ζυμαρικά 3,9%, πουλερικά 5,6%, αρνί και κατσίκι 21,3%, μοσχάρι 1,5%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 6,1%, νωπά ψάρια 9,8%, τυριά 3,5%, πατάτες 11,9%, νωπά λαχανικά 2,5%, καφέ 3,9%, σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας 3,8%.
  • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό 37,8%, φυσικό αέριο 180,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%, ενοίκια κατοικιών 0,3%.
  • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 24,9%, καινούργια αυτοκίνητα 6,3%.

Τα παραπάνω αποτελούν μάλιστα τον «πρόλογο» για τα ακόμα χειρότερα που είναι μπροστά, αφού σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από την 1/1/2022 έρχονται αυξήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι και τα τρόφιμα.