Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Τραγικό πυρηνικό δυστύχημα αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης


Ορισμένες πρώτες σκέψεις με αφορμή την πολυδιαφημισμένη τηλεοπτική σειρά

Ο χώρος του κατεστραμμένου από την έκρηξη αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ
Ο χώρος του κατεστραμμένου από την έκρηξη αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ
Η πρόσφατη προβολή και διακίνηση σε παγκόσμια κλίμακα μιας μίνι σειράς της αμερικανικής βιομηχανίας θεάματος με θέμα την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ το 1986, έγινε αφορμή για να ξανασυζητηθεί ευρέως το περιστατικό 33 χρόνια αργότερα. Η σειρά διατείνεται ότι αντανακλά πιστά τα γεγονότα, παρότι στηρίζεται σε ρόλο - κλειδί ανύπαρκτου προσώπου, παρουσιάζει δυστύχημα με ελικόπτερο εκτός του πραγματικού χρονικού πλαισίου και άλλες ανακρίβειες. Η μεγαλύτερη «ανακρίβεια» βρίσκεται όμως αλλού. Προσπαθεί να παρουσιάσει τη γνωστή εικόνα της Σοβιετικής Ενωσης που φιλοτέχνησε επί δεκαετίες ο καπιταλισμός (καταπίεση, διώξεις, απόκρυψη πληροφοριών κ.τ.λ.), αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να κρύψει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των εργατών (πυροσβεστών, ανθρακωρύχων κ.ά.), που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα απρόσμενο, μεγάλο και δύσκολο από κάθε πλευρά δυστύχημα. Αυτοθυσία που δεν μπορεί να επιδειχθεί από εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους επειδή τους την επιβάλλουν, αλλά επειδή νιώθουν την ανάγκη να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στον λαό και τη σοσιαλιστική κοινωνία, επειδή έχουν γαλουχηθεί με αλτρουιστικά χαρακτηριστικά, έστω κι αν αυτή η διαφορετική κοινωνία υπονομευμένη πλησίαζε εκείνη την εποχή στο τέλος της πρώτης απόπειρας πραγμάτωσής της.

Με ισχυρό ΚΚΕ ενάντια σε ό,τι ναρκώνει το μυαλό και τη συνείδηση


Εκδοση του ΚΚΕ (2015) για τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Εκδοση του ΚΚΕ (2015) για τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Οι ξεκάθαρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά πηγάζουν από την αντίληψη ότι στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά ματαιώσεις στις λαϊκές ανάγκες, πολλαπλασιάζονται οι παράγοντες υψηλής συνάφειας που ωθούν στη χρήση ναρκωτικών, ως φυγή από μια ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο άνθρωπος.
 Η χρήση, η διάδοση και η εμπορία ναρκωτικών είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ίδια την οικονομική βάση της καπιταλιστικής κοινωνίας, και τα ναρκωτικά είναι εμπόρευμα - νόμιμο και παράνομο - που αποφέρει τη δεύτερη μεγαλύτερη κερδοφορία παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων.

Αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρόσφατη Εκθεση του ΟΗΕ 2018:

  • Για το 2017 η εξαγωγή ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, που σήμερα είναι η πρώτη παγκοσμίως χώρα παραγωγής ηρωίνης, ξεπέρασε το σύνολο των εξαγωγών της χώρας.
  • Στην ΕΕ η κάνναβη καταλαμβάνει το 40% του συνόλου των πωλήσεων ναρκωτικών, με πάνω από 24 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο, έχοντας σήμερα καταστήσει την ΕΕ τη μεγαλύτερη αγορά κάνναβης παγκοσμίως.
Τόσο η παραγωγή όσο και η εμπορία, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών δεν είναι κάτι στατικό, αλλά μεταβάλλεται με πολύ γοργούς ρυθμούς και πάντα με κύριο στόχο την αύξηση της κερδοφορίας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε συνέχεια νέες ουσίες στις πιάτσες (στην ΕΕ είχαμε για το 2018 μία νέα ουσία κάθε βδομάδα), νέες μορφές χρήσης, αλλαγές στο «προφίλ» του χρήστη, καμπάνιες από μονοπωλιακούς ομίλους και κυβερνήσεις για την αθώωση ναρκωτικών, αλλαγές στη νομοθεσία κ.λπ.

Το «χρήσιμο» κόμμα του κ. Βαρουφάκη...




Μέρα με τη μέρα, όσο ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης ξεδιπλώνει τις πολιτικές του φιλοδοξίες να μπει στη Βουλή, τόσο πιο έντονα αποκαλύπτεται το πόσο φανατικά στηρίζει αυτό που εμφανίζεται να καταγγέλλει, τόσο πιο εκκωφαντικά ξεδιπλώνεται η επιχείρηση απάτης που έχει στηθεί...

Ολο το προηγούμενο διάστημα τον ακούγαμε να λέει πως:

Το ΜΕΡΑ25 είναι «αντισυστημική δύναμη», είναι η «αλέκιαστη αριστερά», είναι η νέα εναλλακτική δύναμη, πως δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο...

Πράγματι, το πολιτικό βιογραφικό του Βαρουφάκη είναι «βαρύ» τόσο όση και η κοροϊδία του προς το λαό...


* * *
Μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε, είπε σε συνέντευξη:

«Μου έλεγαν: "Να υπογράψεις ό,τι παλιόχαρτο σου δώσει ο Ντάισελμπλουμ" και εγώ δεν υπέγραψα τίποτα».

Προσέξτε όμως το παρακάτω:

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ


Εργάτης δεν άντεξε την πίεση και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» και αυτοκτόνησε




Ενας 38χρονος εργάτης έδωσε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή, μην μπορώντας να αντέξει τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας.
Πρόκειται για το εργοστάσιο που η εταιρία σκοπεύει να κλείσει για να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό.

Για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις αντιδράσεις τους, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα, για να εντείνει τον εκβιασμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (VIDEO)





Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρέπει την επόμενη μέρα των εκλογών να είναι ισχυρό, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», σημείωσε ότι τη Δευτέρα 8 Ιούλη, μετά την κάλπη, θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα είναι αντιλαϊκή, καθώς στην κυβέρνηση θα είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, τα μνημόνια και η αυστηρή εποπτεία.

 902.gr

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κι ενώ σε δυο περίπου εβδομάδες θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές με τις δημοσκοπήσεις όχι μόνο να δίνουν άνετο προβάδισμα στη ΝΔ, αλλά και μεγάλες πιθανότητες για άνετη αυτοδυναμία, το εκλογικό σώμα στην καθημερινότητά του μοιάζει να μην επικεντρώνεται σ’ αυτές. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές  μοιάζει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας καταθλιπτικής περιόδου, σαν να φοβόμαστε πως οι  ελπίδες και οι αισιοδοξίες  που σχεδόν ψυχαναγκαστικά προσπαθούμε να έχουμε για το μέλλον, αντιμετωπίζοντας τις επικρατούσες πραγματικές συνθήκες του πολιτικού  συστήματος  θα σκάσουν για άλλη μια φορά εξαθλίωση και φτώχεια. 

           Σ’ αυτή τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης ισάριθμες ήταν οι εκλογικές αναμετρήσεις είτε για βουλή είτε για ευρωβουλή ή αυτοδιοίκηση, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2015. Και σ’ όλη αυτή τη δεκαετία το αποτέλεσμα των εκλογών ελάχιστα επηρέασε τις ειλημμένες από τα καπιταλιστικά κέντρα πολιτικές αποφάσεις, παρόλο που κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο λόγος των αστικών κομμάτων προσπαθούσε να συντονιστεί με τις ελπίδες των ψηφοφόρων του. Κι αν μοιάζει βουβή αυτή η προεκλογική περίοδος είναι γιατί πια έχουν εξαντληθεί τα συνήθη επιχειρήματα σχετικά με τις προσωπικότητες αυτού ή εκείνου του πολιτικού αρχηγού ή τα επιχειρήματα σχετικά με τις διαφοροποιημένες πολιτικές των αστικών κομμάτων. Το εκλογικό σώμα μοιάζει πια  να σέρνεται στις εκλογικές αναμετρήσεις. Κι αν θεωρεί πως η συμμετοχή του  στις εκλογές είναι επωφελής αυτό έχει περισσότερο να κάνει με την πεποίθησή του πως  οι προσωπικές γνωριμίες και σχέσεις συμφερόντων που επαναπροσδιορίζονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μπορεί σ’ ένα βαθμό  να το ωφελήσουν. 

Αξίζει τον κόπο να πάω να ψηφίσω στις εκλογές; Ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα


ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019

Αξίζει τον κόπο να πάω να ψηφίσω στις εκλογές; Ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο με βάση τις πρόσφατες ευρωεκλογές και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα...

Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι επίκειται μια ακόμα αντιλαϊκή κυβερνητική εναλλαγή, που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό όμως εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους είναι πόσο ψηλά θα βρεθεί το ΚΚΕ, ώστε από τις 8 Ιούλη να δίνει τη μάχη της λαϊκής αντίστασης, της αντεπίθεσης και της προοπτικής απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την «πολυτέλεια» να αφήσουν ούτε μία ψήφο στο Κόμμα τους να πάει χαμένη στα αζήτητα της αποχής.
Χαμένη είναι η ψήφος στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα - συμπληρώματά τους, γιατί είναι ψήφος που δίνει πράσινο φως, λευκή επιταγή και συγχωροχάρτι σε όλα όσα ζούμε σήμερα και όσα θα έρθουν στο μέλλον. Χαμένη «επιλογή» όμως είναι και αυτή της αποχής. Η απογοήτευση από την πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το μπούχτισμα που νιώθουν εργαζόμενοι και νεολαία για τα αστικά κόμματα, η δυσπιστία και η αποστροφή σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικές που κορόιδεψαν τον λαό δεν πρέπει να μείνουν έτσι, να οδηγήσουν στην ανοχή, η αποχή δεν είναι εύστοχη επιλογή.

Σαν τη βρεγμένη γάτα


1. Την ώρα που η Ντόρα και οι λοιποί συγγενείς ετοιμάζονται για τη στέψη, ο Κυριάκος οργώνει την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, σαν βρεγμένη γάτα, που είπε πολλά, υποσχέθηκε άλλα τόσα και τώρα τρέχει να τα μαζέψει.
 
2. Σαν βρεγμένη γάτα, μετά τις ευρωεκλογές, εμφανίστηκε η Ρένα Δούρου, που τόλμησε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά την τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ανεξάρτητα από το ποσοστό ευθύνης, η πολιτικός μάλλον δεν διακρίθηκε για την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε πια μετά τον οδυνηρό χαμό 100 ανθρώπων. Η ενσυναίσθηση, η σωστή αποτύπωση της πραγματικότητας και η ικανότητα ανάλυσης κάνουν τη διαφορά. Μόνο σαν φάρσα μπορεί να εκληφθεί η διαφημιστική καμπάνια της υποψηφίας περιφερειάρχου περί πίστης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της.
 
3. Σαν βρεγμένη γάτα, ο αρχηγός του Ποταμιού παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος. Ετσι είναι. Τότε που είχε τις γερές πλάτες του συστήματος, μιλούσε με περισσή αλαζονεία για μεγάλα σχέδια. Οταν όμως το άλογο κούρσας δεν τράβηξε όσο αναμενόταν, τότε το σύστημα τον άδειασε την επόμενη στιγμή.