Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Σαν πολλά δεν μαζεύονται;


Ο Αλ. Τσίπρας με τον αντικομμουνιστή Ηλ. Τζωρτζόπουλο, πρόεδρο του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Καστοριάς
Ο Αλ. Τσίπρας με τον αντικομμουνιστή Ηλ. Τζωρτζόπουλο, πρόεδρο του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Καστοριάς

Στις 6 Δεκέμβρη 2022, κατά την περιοδεία του στην Καστοριά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). Οπως αποδείχτηκε, η συνάντηση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν. Είχε προετοιμαστεί λίγες μέρες πριν, στο γραφείο της βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιας, παρουσία κι άλλων στελεχών του κόμματος, που συνάντησαν τον πρόεδρο των αποστράτων. Ποια είναι η ΕΑΑΣ; Η Ένωση που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στα αντικομμουνιστικά - εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα μίσους από τον Γράμμο και το Βίτσι, παρέα με τους κάθε λογής Τζήμερους, Κρανιδιώτες και Μπογδάνους, αλλά και πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής. Με τον πρόεδρο του παραρτήματος Καστοριάς ο Αλέξης Τσίπρας ανανέωσε το ραντεβού για μια επόμενη συνάντηση. Μάλλον άφησαν «υπόλοιπα» στην κουβέντα τους, που δεν είναι σωστό να μην ολοκληρωθούν...

ΕΛ. ΒΑΓΕΝΑΣ Πόλεμος και Ειρήνη την Πρωτομαγιά του 2023


 
  • Του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Παγκόσμιος σταθμός στους αγώνες των εργαζομένων για δουλιά και ζωή με δικαιώματα, για κοινωνική ανατροπή των αιτιών που «ματώνουν» τους λαούς, είναι σε όλον τον κόσμο η Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, ανεργία, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απλήρωτη εργασία, βαριά φορολογία του λαού και τόσο άλλα που μας «βαραίνουν» καθημερινά είναι εδώ, όπως και οι φοροελαφρύνσεις, τα υπερκέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων. Για να μας υποδείξουν τη βαθιά ταξική διαίρεση της σύγχρονης κοινωνίας του καπιταλισμού.

Όπως εδώ είναι οι κλυδωνισμοί στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα, τα νέα σημάδια ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, η διαμόρφωση προϋποθέσεων της επόμενης καπιταλιστικής κρίσης με νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς. Για να μας δείξουν πως αυτό το σύστημα έχει στο «πετσί» του την εκμετάλλευση, την αναρχία και ανισομέτρια στην ανάπτυξη, όπως και τις αναπόφευκτες οικονομικές κρίσεις.

Μόνοι τους


«Αν κάναμε τόσο κακό στη χώρα, τότε έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο πρώτος ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνησή μας και το δεύτερο το 70%». Αυτά έλεγε χτες το πρωί στο ραδιόφωνο ο Ν. Κακλαμάνης της ΝΔ, απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φυσικά δεν είπε λέξη. Και τι να πει άλλωστε; Η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και «απογείωσε» παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική, στο έδαφος του 3ου μνημονίου, της «μεταμνημονιακής εποπτείας», αλλά και του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της χώρας. Αυτές οι «σταθερές» παραμένουν αμετάβλητες από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά αποτελούν και κοινό τόπο στα προγράμματα όλων των αστικών κομμάτων. Γι' αυτό ψηφίζουν ο ένας τα πιο σημαντικά νομοσχέδια του άλλου, ενώ σε επιμέρους ζητήματα σηκώνουν σκόνη και καβγά. Τα ίδια γίνονταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον δείκτη της «κοινοβουλευτικής συναίνεσης» να καταγράφει ιστορικό υψηλό την περίοδο 2015 - 2019. Μόνοι τους και όλοι μας λοιπόν! Γιατί το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποιος θα ηγηθεί της αντιλαϊκής κλιμάκωσης στην επόμενη κυβερνητική θητεία, αλλά πόσο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους υγειονομικούς και όλο τον λαό

 

 

«Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους υγειονομικούς και όλο τον λαό» τονίζει το ΚΚΕ.

Σε τετρασέλιδο του σημειώνει:

Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί:

  • Το ΚΚΕ είχε τη δική του συμβολή για να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μειωθούν οι τεράστιες συνέπειες στη ζωή και την υγεία του λαού μας από την πανδημία COVID-19.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ προστάτευσε τους ιδιωτικούς ομίλους από την περίθαλψη ασθενών με COVID-19, τους πριμοδότησε αδρά ώστε να κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο είτε με τα τεστ είτε με τη λοιπή νοσηρότητα αφού τα δημόσια νοσοκομεία έγιναν “μίας νόσου”. Άξιος συμπαραστάτης της κυβέρνησης ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά» και «των υπουργών κοινής αποδοχής». Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεσμευμένος στην ίδια στρατηγική της ΕΕ. Για αυτό ακόμα και στην πιο σκληρή φάση της πανδημίας ακούσαμε από τα στελέχη του για «επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά ...σε λογικές τιμές», «μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αλλά ...πάντα κοστολογημένα».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας βιώσαμε τον κλονισμό του συστήματος Υγείας από την πανδημία. Η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση του μεγαλύτερου τμήματος των υγειονομικών θα ήταν αρκετή αν δεν είχε εμπόδιό της τη διαχρονική υποχρηματοδότηση, τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, την απουσία επαρκών σύγχρονων μέσων και υποδομών. Αποδείξαμε με τους αγώνες μας χωρίς να φοβηθούμε απαγορεύσεις και περιορισμούς ότι «κάτω από τις μάσκες υπάρχει φωνή», ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Μπροστά είναι τα... χειρότερα

 

Eurokinissi

Τα χειρότερα ετοιμάζει για τον λαό και η ΝΔ, για την επομένη των εκλογών, με βάση το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα και την πρεμούρα της να το εφαρμόσει για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε χτεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, όπου αναγκασμένος από την πραγματικότητα παραδέχτηκε μεν ότι «οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται», το απέδωσε ωστόσο στον «εισαγόμενο πληθωρισμό», αποσιωπώντας στρατηγικές επιλογές του ντόπιου κεφαλαίου, όπως η πανάκριβη «πράσινη μετάβαση». Παρέπεμψε σε μέτρα που δεν καλύπτουν καν τις απώλειες πόσο μάλλον τις ανάγκες και τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, όπως «μια σειρά από έκτακτα βοηθήματα», τα οποία επιπλέον κόβονται και μαχαίρι το επόμενο διάστημα, ενώ ακόμα πιο προκλητικός, στη λογική του «ζήσε Μάη μου...» ισχυρίστηκε ότι όσες «αυξήσεις» - κοροϊδία έδωσε σε μισθούς και συντάξεις είναι «μόνιμες», η δε «"έκρηξη" των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει». Κι αυτό όταν μπροστά βρίσκονται και νέα «πράσινα» χαράτσια που θα εκτοξεύσουν τις τιμές, νέα βάρη από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και νέες περικοπές για τα ματωμένα πλεονάσματα του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα μειώσουν κι άλλο το πραγματικό εισόδημα.

Εξάλλου, όσον αφορά την έκθεση του ΟΟΣΑ που αποτυπώνει ότι ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα το 2022, αφού η ονομαστική αύξηση του μέσου μεικτού μισθού ήταν μόλις 1,5% και ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με 9,7%, έσπευσε να το «αμφισβητήσει» λέγοντας ότι τα στοιχεία του Οργανισμού «δεν είναι ακριβή».

- Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη;

 



- Λίγες μέρες πριν τις κάλπες πλέον, και η μνήμη του λαού μας, ευτυχώς, δεν είναι μνήμη χρυσόψαρου, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν, με μια άθλια πλειοδοσία - μαζεμένων είναι η αλήθεια - υποσχέσεων, να κρύψουν ότι τα τελευταία πολλά χρόνια που έχουν κυβερνήσει με διάφορα σχήματα, έχουν καταδικάσει τα λαϊκά νοικοκυριά να πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο.

Τι να ξεχάσουμε άλλωστε;

- Οτι το 2004 η ΝΔ έλεγε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ήταν η χειρότερη όλων των εποχών και πρέπει να έρθει το ...«βαρύ» όνομα του Καραμανλή να σώσει τη χώρα;

- Οτι το 2009 το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η χειρότερη κυβέρνηση και πρέπει να έρθει ο Παπανδρέου;

- Οτι το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) ήταν η χειρότερη και έπρεπε να μας σώσει ο Τσίπρας;

- Οτι το 2015 και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν η ακόμα χειρότερη και πρέπει να έρθει η «πρώτη φορά αριστερά»;

- Οτι το 2019 η ΝΔ έλεγε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και πρέπει να έρθει ο Μητσοτάκης να σώσει τη χώρα από τα βράχια;

Δεν τους «κοστίζει»


Πηγή: Eurokinissi

 

Δεν «κοστίζει» τίποτα προεκλογικά στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις για «αυξήσεις» στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει σε τέτοιες «δεσμεύσεις», οι οποίες δεν αμφισβητούν ούτε «τρίχα» από το αντεργατικό πλαίσιο συμπίεσης των πραγματικών μισθών, κάτι που προδιαγράφει και το ποια θα είναι η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, μ' όποιους κι αν σχηματιστεί.

Για παράδειγμα, όλοι «δεσμεύονται» προεκλογικά για ονομαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Τι κρύβουν; Οτι σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, η προσαρμογή που αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός γίνεται με βάση τους δείκτες της «ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή με βάση τι συμφέρει κάθε φορά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επομένως, κριτήριο ακόμα και για τις μικρότερες αυξήσεις είναι τα «όρια» που θέτει το κεφάλαιο έτσι ώστε να θωρακίζει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του.