Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «ΝΑΤΟϊκά νησιά» τα νησιά του Αιγαίου!

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η εμπλοκή στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και ο στόχος της «ΝΑΤΟϊκής συνοχής» στην περιοχή, που έχουν για «κορώνα» τους η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Την ώρα που σε προσκήνιο και παρασκήνιο τρέχουν οι διεργασίες σε Ανατολική Μεσόγειο και ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία να θέτει επίμονα τις απαράδεκτες αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε «ΝΑΤΟϊκά νησιά», διατύπωση που μόνο ανησυχία μπορεί να γεννάει σχετικά με το τι δρομολογείται, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ  δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους έτοιμο να επιστρατεύσει «μηχανισμούς αποκλιμάκωσης» Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. 

Νοσοκομείο Άργους: «Γεννάτε με δική σας ευθύνη»!

 

ΑΙΣΧΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ


 

«Η κάτωθι υπογεγραμμένη επίτοκος ενημερώθηκα επαρκώς και κατανοητά από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο παρουσία της υπεύθυνης μαίας ότι σήμερα δεν εφημερεύει παιδίατρος και ως εκ τούτου η γέννηση επί απουσίας παιδιάτρου του παιδιού διατρέχει κινδύνους για τη ζωή του σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής και μου συστήθηκε η παραπομπή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Παρά ταύτα επιθυμώ την εισαγωγή στη Μ/Γ κλινική του ΓΝ Αργολίδος ΝΜ Αργους και αναλαμβάνω εγώ προσωπικά τη συνδρομή δικού μου παιδιάτρου». 

Αυτό το αίσχος, με τη «βούλα» του υπουργείου, δίνουν στις ετοιμόγεννες να υπογράψουν λίγο πριν μπουν στην μαιευτική - γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου στο Αργος. Σε αυτή την κατάντια έχουν φέρει τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιαίτερα τις παιδιατρικές κλινικές, ακόμα και τα μαιευτήρια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις με την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις, με την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Αυτή τη βαρβαρότητα υπερασπίζονται όσοι μιλάνε για «αναβάθμιση της Υγείας μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» όπως η κυβέρνηση ΝΔ, και για «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» αλά ΣΥΡΙΖΑ. 

Προοδευτικός μεσαίωνας


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

«Η έλλειψη εργατών γης κοστίζει πανάκριβα στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα μάλιστα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτηση αυτού του εργατικού δυναμικού και η μειωμένη προσφορά οδηγούν κατ' ανάγκη σε αύξηση του κόστους απασχόλησής τους». Αυτά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συμφωνία κυβέρνησης - Αιγύπτου, ανησυχώντας για το αυξανόμενο εργασιακό «κόστος» στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που αφορά βέβαια μεγάλες εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις με πολύ προσωπικό.

Η συμφωνία προβλέπει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, με όρους που θυμίζουν πραγματικό μεσαίωνα και μεταξύ άλλων κάνουν τους μετανάστες εργάτες γης έρμαιο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Κάθε άλλο παρά «έτυχε» λοιπόν η τοποθέτηση Τσίπρα πριν από μερικούς μήνες στη ΔΕΘ, που έθετε το δίλημμα «απέλαση ή στυγνή εκμετάλλευση» για τους χιλιάδες ξεριζωμένους. Τους προειδοποιούσε μάλιστα επί λέξει ότι «εάν έρθετε εδώ θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε. Που σημαίνει να μπείτε σε μία παραγωγική διαδικασία, που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα».

Η μοναρχία ως θεσμός της αστικής εξουσίας κρίθηκε. Η αστική εξουσία;

 

Από τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις τον Ιούλη του 1965
Από τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις τον Ιούλη του 1965
Ο θάνατος του έκπτωτου Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ επαναφέρει ως θέμα συζήτησης και επανεκτίμησης τον μοναρχικό θεσμό και τον ρόλο του στην Ελλάδα. Προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα: Ποιος ήταν ο χαρακτήρας του θεσμού; Ποια συμφέροντα εξέφρασε; Ποιες ήταν οι πράξεις του; Αυτονόητα, η κάθε τοποθέτηση επί του θέματος εντάσσεται σε μια συνολικότερη πολιτική - ταξική οπτική.

Συνοπτικά, από διάφορα πρόσωπα των αστικών κομμάτων διαμορφώνονται οι παρακάτω τοποθετήσεις: Ορισμένοι, υπό τη φράση «θα κριθεί από την ιστορία ο Κωνσταντίνος», μετατοπίζουν στο μέλλον την οριστική κρίση και του ίδιου και του μοναρχικού θεσμού. Γενικότερα, αποσιωπούν προς ώρας το αρνητικό του παρελθόν για τα λαϊκά - εργατικά στρώματα και επιδιώκουν μια ευνοϊκότερη αντιμετώπισή του μετέπειτα και από τμήμα των στρωμάτων αυτών, ως έναν θεσμό ο οποίος πρόσφερε στην αστική συγκρότηση και θωράκιση της Ελλάδας.

Αλλοι, υπό τη φράση «έληξε το θέμα το 1974 με το δημοψήφισμα», μιλούν για οριστική καταδίκη των Γκλύξμπουργκ και της μοναρχίας. Επί της ουσίας, απομονώνουν τον μοναρχικό θεσμό από το αστικό σύστημα του οποίου υπήρξε τμήμα και θεωρούν την καθιέρωση της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ως «λύση» όλων των συνυφασμένων και με τον μοναρχικό θεσμό προβλημάτων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 14 - 15 Γενάρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 14 - 15 Γενάρη 2023:

 

  • Έκθεση ΟΟΣΑ: Αντιλαϊκή «εργαλειοθήκη» για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Απάντηση στο κοινό τους «πρόγραμμα» ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ!
  • Σάββατο 14 Γενάρη, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 7.30 μ.μ.: Το ΚΚΕ τιμά το έργο του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου.
  • Εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις 20 Γενάρη για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
  • Ασφυξία για ασθενείς και υγειονομικούς: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, εκρηκτική κατάσταση στα παιδιατρικά.
  • Πήλιο - Σούδα - Ανδραβίδα - Άραξος: Νέες υποδομές των ΗΠΑ, «συμβολή» στην εμπλοκή.