Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Οι ελληνικές «Φράουλες της Οργής» για τους εργαζόμενους - «Κόκκινος χρυσός» για τους επιχειρηματίες (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

 

ΠΑΜΕ: Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα

 

 
 

Σε άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα και στην ευρύτερη περιοχή… Οι μετανάστες εργάτες κυμαίνονται από 2.000 - 3.000 έως και 7.000 σε περίοδο συγκομιδής. Πολλοί από αυτούς μένουν εκεί 5-10 χρόνια, κάποιοι και παραπάνω.

Η Μανωλάδα έχει συνδεθεί στο μυαλό με τις σοκαριστικές φωτογραφίες μεταναστών αιμόφυρτων από πυροβολισμούς και ξυλοδαρμούς. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξίσου σοκαριστικές όπως τις κατέγραψε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών η οποία βρέθηκε στην περιοχή.

Ο Λήμπνεχτ από τη φυλακή ακούει τον απομακρυσμένο μηκυθμό της Επανάστασης


Ο Κ. Λίμπκνεχτ σε ομιλία του το 1918
Ο Κ. Λίμπκνεχτ σε ομιλία του το 1918
Τα παρακάτω γράμματα έγγραψε ο Καρλ Λήμπνεχτ προς τη γυναίκα του από τη φυλακή του Λουκάου και είναι παρμένα από ένα γαλλικό βιβλίο με τον τίτλο: «Γράμματα από το Μέτωπο και τη Φυλακή».

Με την οδυνηρή επίκληση της ζωής ενός μεγάλου επαναστάτη, που ρίχτηκε στη φυλακή από τον Κάιζερ για την πάλη, δείχνουν τη σκέψη του Λήμπνεχτ να υπερπηδά τους τοίχους και την απόσταση, για να αδελφωθή με τη Σοβιετική Επανάσταση.

«(Χωρίς ημερομηνία. Προφανώς Νοέμβρης 1917)

Μικρή μου, πολυαγαπημένη μου Σόνια,

Σου γράφω μέσα σε τέλειο σκοτάδι (...) Από ένα φανάρι που είναι τοποθετημένο έξω, πέφτει λόξα από το παράθυρο, μια αμυδρή αχτίδα φωτός, που κι αυτή εμποδίζεται από το πυκνό διάφραγμα της γκρίλλιας και της κιγκλίδας.

Ετσι έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου να γράφω και να διαβάζω. Την Κυριακή, ήταν τόσο σκοτεινά, που μόλις κατάφερα να κάμω το απαραίτητο διάβασμα των εφημερίδων. Ο μάστοράς μου ο παπουτσής διάταξε να επισπεύσω την παράδοση, γιατί αλλιώς θα με βγάλει από το κόψιμο, δουλιά που, ωστόσο, μου είνε πολύ άνετη και ευχάριστη.

Αυτό με δένει περισσότερο στη δουλιά.

Τ' άλλα θα σου τα πω προφορικά - το ελπίζω. Ο χρόνος με βιάζει. Χαιρετισμούς σ' όλους τους φίλους.

Φιλιά σε σένα και στα παιδιά.

“Εμείς δεν επιλέγουμε ιμπεριαλισμό, το ΚΚΕ επιλέγει ιμπεριαλιστή” – Ο Βαρουφάκης ξεκινάει νέα καριέρα ως κωμικός

 


Ο Γιάνης Βαρουφάκης που θα μετασχηματίσει φιλολαϊκά την ΕΕ και πανηγύριζε για τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την COSCO λέει πως το ΚΚΕ επιλέγει ιμπεριαλιστή και δεν βάζει στο στόχαστρο τον γερμανικό ιμπεριαλισμό…

Η χτεσινή ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή ήταν το καλύτερο ξεμπρόστιασμα του δικομματικού καβγά για το ζήτημα της ακρίβειας, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων.

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • Σήμερα η παναττική μέρα δράσης για την Υγεία
  • Αύριο, στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή στην Καρδίτσα
 

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Σε παναττική μέρα δράσης για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλούν σήμερα, Τετάρτη, εργατικά σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία και μαζικοί φορείς. Απαιτούν άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και επίταξη των κλινικών των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε μια σειρά ιδιωτικές κλινικές, με κεντρικό αίτημα την επίταξή τους, ώστε να ενταχθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» (Αθανασιάδου 7-9, πάροδος Δ. Σούτσου, σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, σε «ΥΓΕΙΑ» και «ΜΗΤΕΡΑ» στο Μαρούσι, στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στον Χολαργό.

Τη συμμετοχή τους στις κατά τόπους παρεμβάσεις έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και λαϊκών κινημάτων

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Eurokinissi

Στα απανωτά πακέτα αντιδραστικών συμβάσεων που περνά η κυβέρνηση από τη Βουλή, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και συνολικά των λαών, χτες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα.

Πρόκειται για 4 συμβάσεις που κατέθεσε ως νομοσχέδια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορούν οι δύο πρώτες τη συμφωνία (Κύρωση Πρωτοκόλλου) της Ελληνικής με αυτές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου «για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, η οποία υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 18 Σεπτεμβρίου 2007», η τρίτη την κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για «την ίδρυση και λειτουργία κέντρου με σκοπό την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία» και η τέταρτη τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) «για τη φιλοξενία αξιωματικού Συνδέσμου του Frontex στην Ελληνική Δημοκρατία». Οι τέσσερις αυτές συμβάσεις ψηφίστηκαν - όπως γίνεται με κάθε σύμβαση που έρχεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - από κοινού από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ποιο όμως είναι το διακύβευμα των συμβάσεων αυτών αναδείχθηκε από τους ειδικούς αγορητές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και Νίκο Παπαναστάση, οι οποίοι και τις καταψήφισαν.

Και βρεγμένοι... και δαρμένοι

 

Επικοινωνιακό ντόρο ξεσήκωσαν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη σκιαμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος δίνει μεγαλύτερο «κοινωνικό μέρισμα». Οι συνταξιούχοι όμως δεν ξεγελιούνται. Δεν είναι μόνο οι περικοπές των μνημονίων με τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) λεηλάτησαν τις συντάξεις, περικόπτοντας μέχρι και 40% του εισοδήματός τους. Δεν είναι η ακρίβεια, η συμμετοχή στα φάρμακα, οι ακριβοπληρωμένες από την τσέπη τους υπηρεσίες Υγείας, που εξανεμίζουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους. Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι μόνο η 14η σύνταξη που κόπηκε ολοσχερώς στους συνταξιούχους το 2012, τους στερεί το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση τους δίνει σήμερα το ξεροκόμματο των 250 ευρώ και συνολικά περί τα 210 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 1/10 από αυτά που θα έπαιρναν, ως Δώρο Χριστουγέννων! Επιπλέον, μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που πήγαινε ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αφαιρέθηκαν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή τετραπλάσιο ποσό απ' ό,τι τους πετάνε σήμερα, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Αλλά δεν είναι μόνο οι περικοπές που άδικα τους επιβλήθηκαν. Είναι και τα πρόσθετα χαράτσια που τους φόρτωσαν, όπως η λεγόμενη Εισφορά Αλληλεγγύης που συνεχίζουν να πληρώνουν. Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τα 210 εκατ. ευρώ του «κοινωνικού μερίσματος», με το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης τούς έχει αρπάξει από την τσέπη 410 εκατ. ευρώ ήδη το 2021, δηλαδή τα διπλάσια. Το ίδιο χαράτσι θα τους επιβληθεί και στις συντάξεις του 2022, επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον 398 εκατ. ευρώ, όπως αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν φτάνει δηλαδή που η καταλήστευση του εισοδήματος των συνταξιούχων συνεχίζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τους κοροϊδεύουν κι από πάνω με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα «κοινωνικά μερίσματα» και με τους «αντιπολιτευτικούς» καβγάδες για το ποιος ανακυκλώνει αποτελεσματικότερα τη φτώχεια, την ώρα μάλιστα που οι δυο τους ανταγωνίζονται σε υποσχέσεις για παροχές και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο.