Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Σκεπτόμενος επαναστάτης...

Με περιφερειακές συσκέψεις προετοιμάζουμε το πανελλαδικό συλλαλητήριο



Σε τροχιά προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στις 15 Δεκέμβρη, κινούνται οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.
«Ξεσηκωμός - Οργάνωση - Αγώνας. Να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, ό,τι με τις θυσίες και τον αγώνα μιας ζωής πληρώσαμε. Να προασπίσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή, ανατρέποντας με την πάλη μας τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές που μας τσακίζουν»: Αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνουν στους συνταξιούχους όλης της χώρας, για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια, και στην πορεία με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Τι δείχνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ;


Τι δείχνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ;

Γράφει ο Τζωρτζ Μεχραμπιάν //

Η εκλογική νίκη του Donald Trump έχει γίνει η αιτία για ένα μεγάλο πανικό σε στρώματα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Πολλοί στην “αριστερά” αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των εκλογών ως μια μετατόπιση της εργατικής τάξης, ειδικά των λευκών εργαζόμενων προς την άκρα δεξιά. Το περιγράφουν ως μια ψήφος για το ρατσισμό, για τον εθνικισμό, για την προκατάληψη κατά των γυναικών και για τον πόλεμο. Δεν είναι έτσι.
Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ήταν έκπληξη για δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενων και αγροτών στις ΗΠΑ. Γιατί; Παρά τα 8 χρόνια οικονομικής ανάκαμψης από το χαμηλότερο σημείο που άγγιξε το κραχ το 2008, οι συνθήκες ζωής για δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενων δεν έχουν βελτιωθεί. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή σε πολλές βιομηχανικές περιοχές της χώρας όπως και η υποαπασχόληση σε άλλες περιοχές. Το ίδιο εξακολουθούν να υφίστανται οι μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας, η επιτάχυνση της παραγωγής, το υψηλό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τα δυσβάσταχτα κόστη κατοικίας, δολοφονίες από την αστυνομία και το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων στον κόσμο και οι συνεχείς πόλεμοι του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ για πάνω από 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια αντανάκλαση των επιπτώσεων των ετών της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και στους αγρότες και των πολέμων που διεξάγει η χώρα στο εξωτερικό, χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.

Στις στάχτες των εργατικών δικαιωμάτων


Σταθερή στις απόψεις των τμημάτων της αστικής τάξης που εκπροσωπεί, η «Καθημερινή» έγραφε στο χτεσινό της φύλλο: «Καμία ελληνική επιχείρηση δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περίφημες "ομαδικές" απολύσεις. (...) Το μείζον ενδιαφέρον στα Εργασιακά αφορά τις νέες επενδύσεις, των νέων επιχειρηματιών, στα νέα επιχειρηματικά σχήματα που πρέπει να δημιουργηθούν από τις στάχτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν δεν είναι σε θέση να κατανοήσει αυτή την προοπτική η κυβέρνηση, καλύτερα να τα παρατήσει εδώ και τώρα». Και αν μη τι άλλο, η διατύπωση αυτή, πέρα από υποδείξεις στην κυβέρνηση και πέρα απ' την προσπάθεια να «απαξιώσει» τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που έρχονται με τη δεύτερη «αξιολόγηση», συμπυκνώνει με αρκετή ακρίβεια το πού θα βασιστεί η προσδοκώμενη καπιταλιστική ανάκαμψη. 
Πάνω στις στάχτες των εργατικών δικαιωμάτων...